Start mikrobrowaru Rybnicker Brauerei

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Sprawa ma się identycznie jak w przypadku jasnego.
    Zwolenników i przeciwników cichej dla pszeniczniaków jest na forum mniej więcej 50/50... Ja raczej nie robię. Chociaż się zastanawiam...

    Comment

    • lordofdabeer
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.06
      • 112

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Sprawa ma się identycznie jak w przypadku jasnego.
      Zwolenników i przeciwników cichej dla pszeniczniaków jest na forum mniej więcej 50/50... Ja raczej nie robię. Chociaż się zastanawiam...
      Dzięki - to już mam jasność w temacie. Cichej nie będzie. No chyba, że piwo nie odfermentuje jak trzeba na burzliwej.

      Comment

      • lordofdabeer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.06
        • 112

        #33
        Warka nr 7

        19 L zabutelkowane z dodatkiem 150 g glukozy.

        Comment

        • lordofdabeer
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.06
          • 112

          #34
          Warka nr 8 Red Irish Ale (22.12.2008)

          Słody:
          - Pale Ale 2,7 kg
          - Monachijski I 0,8 kg
          - Carared 0,5 kg
          - Jęczmień palony 0,05 kg

          Zacieranie:
          - 67 st przez 60 min
          - 72 st przez 15 min
          - 76 st i filtracja

          Chmielenie (60 min):
          - Marynka 30 g od razu
          - Lubelski 20 g w 30 min

          Wyszło 20 litrów brzeczki 12 blg, zadane drożdżami Safale S-04. Tym razem nie chciało mi się bawić w namnażanie drożdzy więc rozsypałem je po wierzchu. Wystartowały bez problemu. Pierwszy raz też chmieliłem bez siateczek, więc mam pewne obawy czy nie będzie trochę przechmielone.

          Comment

          • lordofdabeer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.06
            • 112

            #35
            Warka nr 8 przelana wczoraj na cichą. Kiepsko odfermentowała, tylko do 5 blg. Mam nadzieję, że jeszcze zejdzie w dół.

            Comment

            • lordofdabeer
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.06
              • 112

              #36
              Warka nr 8 – powędrowała wczoraj do butelek, z racji tego, że nie będę miał w najbliższym dniach czasu, żeby się zajmować piwkiem. Odfermentowanie niezbyt rewelacyjne, bo tylko do 4 blg, ale cóż robić. Ostatecznie wyszło 18 l, zabutelkowane z dodatkiem 110 g glukozy. Młode piwko z bardzo wyraźną goryczką, jako że pierwszy raz chmieliłem bez siateczek. Mam nadzieję, że nie będzie przechmielone

              Comment

              • lordofdabeer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.06
                • 112

                #37
                Warka nr 9 – Dortmunder (przynajmniej w założeniach)

                Zestaw z BA, z tymże zacieranie zmienione:

                - pilzneński 3,7 kg
                - monachijski 0,6 kg
                - carapils 0,6 kg
                - gips piwowarski (jakieś 4-5 g)

                Przerwy:
                37 °C - 20 min (woda marketowa miała ph 8, więc zdecydowałem się na tą przerwę)
                50° C – 5 min
                64° C – 30 min
                73° C – 30 min

                Chmielenie 75 min:
                - Perle (7,1%) – 20 g od początku
                - Spalt Select (4,9%) – 15 g na ostatnie 20 min i 15g na ostatnie 5 min plus mech irlandzki na ostatnie 15 min

                Zapodane starterem z brzeczki i drożdzy Saflager S-23. Wyszło 20 l, ale nawet nie wiem jakie blg, bo zapomniałem zmierzyć

                Comment

                • lordofdabeer
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.06
                  • 112

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
                  Warka nr 9 – Dortmunder
                  Poszła sobie na cichą, blg 3 (tym razem zmierzone ).

                  Comment

                  • lordofdabeer
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.06
                    • 112

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lordofdabeer
                    Poszła sobie na cichą, blg 3 (tym razem zmierzone ).
                    Zabutelkowane - 19 L z dodatkiem 120 g glukozy. Zdaje się, że piwo jest przechmielone, ale to dopiero ostatecznie będzie można stwierdzić za jakiś miesiąc.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
                      dadek
                      Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
                      2025-01-28, 02:04
                    • iron
                      Eden & Heyland Brauerei, Schlappe seppel Export
                      iron
                      Piwo z kalendarza adwentowego
                      Blg 12 IBU 19 Alk 5,6%
                      Kolor złoty
                      Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
                      Zapach słodowy
                      Wysycenie spore
                      Smak pełny wyraźnie słodowy z zamykającą sporą przyjemną goryczką
                      Całkiem dobre piwo...
                      2024-12-19, 22:19
                    • AaLeX
                      Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
                      AaLeX
                      Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
                      2024-11-20, 11:41
                    • dadek
                      Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                      dadek
                      W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                      2024-09-03, 03:08
                    • pebejot
                      Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant
                      pebejot
                      Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
                      Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
                      250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
                      2024-06-06, 11:51
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...