Wczoraj druga moja warka. Lager ala Żywiec z przepisu Mapajaka
Pilzneński 3,6 kg
Monachijski 0,35 kg
Zakwaszający 0,02 kg
Zacieranie:
40C - 10 min
Odebranie części zacieru do osobnego garnka 15 min 74C i podgrzanie do 85C
64C - 30 min
74C - 30 min
78C - 10 min
80C i wysladzanie
Wysładzanie 3x4litry. ( można było dać 4x4 - nauka na przyszłość)
chmielenie :
Marynka 20g 90 min, Lubelski 5 g 30 min, Lubelski 5 g 1 min.
Wyszło około 22 litrów 13blg (26C). 1,5 litra do lodówki jako rezerwa. 2,8 litra + 0,8 litra wody do butelki 5l. Cienkusz po zadaniu drożdżami pójdzie do 19C aby sprawdzić róznice w smaku pomiędzy dolną i górną fermentacją ( a przy okazji do szybszego wypicia ). Warka główna po starcie drożdży wyląduje w lodówce 10C.
Zostawiłem do rana do schłodzenia, ale ponieważ rano miało temp 36C wstawilem całość do lodówki (10C) i zadam starterem po powrocie z pracy. Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager.
Pilzneński 3,6 kg
Monachijski 0,35 kg
Zakwaszający 0,02 kg
Zacieranie:
40C - 10 min
Odebranie części zacieru do osobnego garnka 15 min 74C i podgrzanie do 85C
64C - 30 min
74C - 30 min
78C - 10 min
80C i wysladzanie
Wysładzanie 3x4litry. ( można było dać 4x4 - nauka na przyszłość)
chmielenie :
Marynka 20g 90 min, Lubelski 5 g 30 min, Lubelski 5 g 1 min.
Wyszło około 22 litrów 13blg (26C). 1,5 litra do lodówki jako rezerwa. 2,8 litra + 0,8 litra wody do butelki 5l. Cienkusz po zadaniu drożdżami pójdzie do 19C aby sprawdzić róznice w smaku pomiędzy dolną i górną fermentacją ( a przy okazji do szybszego wypicia ). Warka główna po starcie drożdży wyląduje w lodówce 10C.
Zostawiłem do rana do schłodzenia, ale ponieważ rano miało temp 36C wstawilem całość do lodówki (10C) i zadam starterem po powrocie z pracy. Drożdże Wyeast 2000 Budvar Lager.
Comment