No koniecznie!
Jeżeli temp. jest wyższa od wzorcowych 20°C to wynik pomiaru koryguje się in plus, jeżeli niższa to in minus. Areometr mierzy gęstość a nie zawartość cukru więc jego wskazania są (a raczej powinny znając dokładność dostępnych areometrów) właściwe tylko w temp. wzorcowej: 20°C
Musiałbyś jeszcze zatrzymać fermentację bo ta będzie dostarczać ciągle nowej porcji gazu. Ze wzrostem temp. wydzieli Ci się go jeszcze więcej (rozp. CO2 w wodzie maleje z temp.) Ja polecam pokręcenie areometrem i szybki odczyt zanim nowe bańki wypchną go wyżej.

Musiałbyś jeszcze zatrzymać fermentację bo ta będzie dostarczać ciągle nowej porcji gazu. Ze wzrostem temp. wydzieli Ci się go jeszcze więcej (rozp. CO2 w wodzie maleje z temp.) Ja polecam pokręcenie areometrem i szybki odczyt zanim nowe bańki wypchną go wyżej.
Comment