Browar Rwoj

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
    Wiesz co, to teraz zgłupiałem
    Wydawało mi się z lektury forum ( może problemy z rozumieniem tekstu czytanego), że im wyzsza temp tym blg większe. A teraz piszesz, że jest odwrotnie. Chyba muszę jeszcze raz powrócić do czytania, tym razem bardziej szczegółowo.
    No koniecznie! Jeżeli temp. jest wyższa od wzorcowych 20°C to wynik pomiaru koryguje się in plus, jeżeli niższa to in minus. Areometr mierzy gęstość a nie zawartość cukru więc jego wskazania są (a raczej powinny znając dokładność dostępnych areometrów) właściwe tylko w temp. wzorcowej: 20°C
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
    Może faktycznie, jak pisałeś wczesniej, coś mi wypychało balingometr ?
    chyba muszę to jeszcze raz sprawdzić. Pobiorę troche brzeczki ze zbiornika, odstawie na 2 godziny aby sie ustało (i ew odgazowało) i zmierze raz jeszcze.
    Musiałbyś jeszcze zatrzymać fermentację bo ta będzie dostarczać ciągle nowej porcji gazu. Ze wzrostem temp. wydzieli Ci się go jeszcze więcej (rozp. CO2 w wodzie maleje z temp.) Ja polecam pokręcenie areometrem i szybki odczyt zanim nowe bańki wypchną go wyżej.
    Last edited by jkocurek; 2008-07-04, 12:28.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • rafi_4444
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.02
      • 101

      #17
      Sprawdziłem w piatek raz jeszcze blg. Przy 17,4C 7,5 blg. Pookręcałem balingometr, zrzuciłem z niego wszystkie bąbelki gazu , więc chyba ten odczyt jest prawidłowy. Nastawiłem już nawet nowy starter i namnażam drożdże. ale czy okaże się potrzebny to nie wiem, bo wczoraj jak wróciłem po weekendzie do domu to zauważyłem pianę na całej powierzchni. Taka bardzo rzadka. Porównać mogę ........... chyba do piany w misce z płynem do mycia garnków, ale w sytuacji gdy płynu jest dodane bardzo mało.
      Pewnie fermentuje, pytanie tylko czy bez dodania silnej druzyny drożdzy dofermentuje tak chociaz do 4 blg? CZas z mojej strony nie gra roli i jeśli trzeba to i miesiąc niech postoi byleby skutecznie.

      Comment

      • rafi_4444
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.02
        • 101

        #18
        Po dwumiesiecznej przerwie dalszy ciag relacji z pierwszego lagera.
        Cienkusz końcem lipca ( po 4 tygodniach cichej) poszedł sobie do butelek i od miesiąca stoi w lodówce. Ponieważ nalałem go w PET-y wiem, że napewno jest nagazowany.

        Dwa dni temu ( po 2 miesiącach cichej) warkę "główna" zabutelkowałem z 1,5 l rezerwy oraz jakąś ilością glukozy i suchego ekstraktu ( nie ważyłem ile tego było, ale myśle, że nie więcej niż 30g i 40 g). Na cichej odfermentowało do 3 blg czyli jest dobrze. Wyszło 36 butelek.

        Stoi to sobie na razie (wieczorem będa 2 doby) w pokoju aby się rozpoczęła refermentacja. I dzisiaj lub jutro wieczorem pójdzie do lodówki gdzie będzie sobie "leżakowało".

        Wrażenia z degustacji - możliwe, że troszkę niedochmielone, ale chmiel wyraźnie wyczuwalny. Napewno zero jakichkolwiek kwasów ( o co obawiałem sie przy tak długiej cichej). Wydaje mi sie, ze taki trochę wodnisty smak. Mało treściwy. Czy może to być wina tak długiej cichej? Była robiona w butli 19 l po mineralce, zakorkowanej watą i nakrytej folią aluminiową?

        Comment

        • rafi_4444
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.02
          • 101

          #19
          Warka nr 3

          Wczoraj warka nr 3. Lager Kombinowany.

          Skład: Muntons --- Lager 1,5 kg --- klasa Perfect Pint ( nachmielony)
          Słód Pilzneński - 0,4 litra
          Słód Monachijski - 0,1 litra
          Ekstrakt słodowy w proszku bursztynowy 0,2 kg
          Wyeast 2000 Budvar Lager
          Najpierw zacieranie:
          64 C - 30 minut
          74 C - 30 minut
          potem do 80 C i................... nierobiłem wysładzania tylko zaczekałem jak się odstoi i zebrałem brzeczkę z góry. Następnie wlałem litr wody ok 80 C i ponowiłem operację.
          Ekstrakt suchy rozpuszczony i razem z płynym z brewkita i tym z zacierania gotowane okolo 25 minut. Dorzuciłem jeszcze w 5 minucie kilka granulków Marynki, a w 10tej Lubelskiego. Wyszło 12 litrów 12,5 blg. Trochę mnie to zdziwiło bo spodziewałem się okolo 15 litrów o takim blg. Wg mnie brewkit miał mały ekstrakt.

          Po krótkim przechłodzeniu 10 l poszło do fermentatora a 2 litry chmielin odstawiłem do lodówki aby się odstało. Dzisiaj zleje znad chmielu i będzie do refermentacji. Po powrocie z pracy zadam gęstwą.
          Last edited by rafi_4444; 2008-09-23, 07:04.

          Comment

          • jkocurek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.12
            • 1030

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
            potem do 80 C i................... nierobiłem wysładzania tylko zaczekałem jak się odstoi i zebrałem brzeczkę z góry. Następnie wlałem litr wody ok 80 C i ponowiłem operację.
            Uwaga techniczna: wysładzanie robiłeś. Nie robiłeś filtracji. Zastąpiłeś ja dekantacją
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • rafi_4444
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.02
              • 101

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
              Uwaga techniczna: wysładzanie robiłeś. Nie robiłeś filtracji. Zastąpiłeś ja dekantacją
              Masz rację. Dobrze jest pochylić się nad słowem przed jego upublicznieniem

              Comment

              • rafi_4444
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.02
                • 101

                #22
                Warka nr 3. Lager Kombinowany

                Wczoraj po ponad 5 miesiacach cichej zabutelkowane. 12 litrów z 60g ekstraktu i 60 g glukozy. Rezerwa w lodówce, która miała służyć do refermenracji - sfermentowała
                Zabutelkowałem z suchymi górniakami, z których dzień wcześniej zrobiłem starter. To na wypadek gdyby drożdże w piwie juz nie żyły. Dla eksperymentu jedną butelkę zrobiłem bez dodawania nowych drożdży.
                Piwo jest bardzo mocno nachmielone więc kolejne miesiące musi spędzić w lodówce. może nieco złagodnieje.

                Przy okazji - piwo na cichej było w butelce 19 litrów po wodzie mineralnej. Zamkniete było korkiem z vaty i przykryte folią alumioniową. Wydaje mi się, że do żadnego zakażenia nie doszło.

                Do jakiej wartości blg zeszło nie wiem - wsysnęło mi gdzies połowę naczynia do mierzenia i jakoś nie umiałem wymyśleć czym go zastapić.

                Comment

                • rafi_4444
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.02
                  • 101

                  #23
                  Warka 4, Pszenica Kombinowana

                  Warka 4 Pszeniczne Kombinowane

                  Plan zasypu był nieco inny, ale z rożnych przyczyn trzeba było zmodyfikować. I ok.

                  Pilzneński 1,9 kg
                  Monachijski 0,5 kg
                  Pszeniczny 1,0 kg
                  Ekstrakt pszeniczny płynny niechmielony 1,5 kg ( dodany podczas gotowania)
                  Drożdże WB06

                  Zacieranie:
                  45C – 25 minut
                  52C – 10 minut
                  65C – 40 minut
                  72C – 20 minut

                  wysładzanie 3x4 litry i 1x3 litry
                  chmielenie:
                  Marynka 30g w 10 minucie, Lubelski 15g w 70 minucie. Całość w sumie gotowania około 90 minut.
                  Wyszło hmmm 26 litrów. Ale ……. 5,5 litra poszło do butelek po mineralce.
                  Reszta do fermentatora. Po przelaniu do fermentatora z odstanych w lodówce chmielin 1-1,5 litra brzeczki plus 3 litry wody pogotowane 15 minut i dolane do fermentatora. Czyli w fermentatorze około 25 litrów. Rano po wystudzeniu 15 blg. Wiec dolałem jeszcze na oko ( jako ze to „nie apteka” ) 3 litry mineralki. I już nie sprawdzałem blg żeby za dużo nie majstrować. Wg moich bardzo nieprecyzyjnych obliczeń powinno być około 13 blg. Jeśli ktoś to potrafi dokładniej obliczyć będę wdzięczny.
                  Rano zadane drożdzami. Wieczorem już ładna piana.

                  Comment

                  • jaozyrys
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 154

                    #24
                    Nie szkoda ci tej brzeczki z chmielin? Ja przepuszczam przez gazę wyjałowioną z apteki na durszlaku i nie tracę ani kropelki

                    Do jakiej wartości blg zeszło nie wiem - wsysnęło mi gdzies połowę naczynia do mierzenia i jakoś nie umiałem wymyśleć czym go zastapić.
                    Duża próbówka albo zdezynfekowany areometr prosto do fermentatora wrzucić i nic się nie stanie. Wartość Blg naprawdę warto znać.

                    nierobiłem wysładzania tylko zaczekałem jak się odstoi i zebrałem brzeczkę z góry. Następnie wlałem litr wody ok 80 C i ponowiłem operację.
                    Polecam filtr z oplotu. 10zł i zero babrania, filtracja pierwsza klasa. i co równie ważne możesz ją przerwać w dowolnym momencie wykorzystując pełny potencjał wód wysłodkowych (w twoim sposobie masz mniejszą kontrolę nad ilością uzyskanej brzeczki przedniej).
                    Last edited by jaozyrys; 2009-05-05, 00:51.

                    Comment

                    • rafi_4444
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.02
                      • 101

                      #25
                      Tam nie bardzo była możliwość wpuszczenia areometru bo to butla 19 l po mineralce była.
                      A probówki też nie miałem czasu po sklepach szukać. Poza tym po 5 miesięcznej cichej co miało przefermentować to już przefermentowało. Czy na końcu miało 2, 3 czy 4 ( w co wątpie) blg to już mało istotne. Smak jest ważny.
                      Co do Filtrowania. Raczej cieżko w 30 litrowym fermentatorze przefltrować pół kilo słodu. Odpowiednie złoże filtracyjne się nie ułoży.
                      Co do brzeczki z chmielin........ nie bardzo rozumiem bo jeszcze nigdy żadnej nie zmarnotrawiłem (patent kopyra aby zlać do szklanek do lodówki o poczekac aż się ustoi jest rewelacyjny ) Poza przypadkiem, że jakieś dzikie drożdże rezerwe uzyskaną z chmielin dopadły i pomimo szczelnego zamknięcia przefermentowała w lodówce. Ale wypadki chodza po brzeczce
                      Last edited by rafi_4444; 2009-05-05, 07:31.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Poza przypadkiem, że jakieś dzikie drożdże rezerwe uzyskaną z chmielin dopadły i pomimo szczelnego zamknięcia przefermentowała w lodówce. Ale wypadki chodza po brzeczce
                        Zrób tak: brzeczkę na rezerwę przegotuj kilkanaście minut. Wrzącą brzeczkę wlej do butelek i zakapsluj. Połóż butelki na boku, żeby zalać gorącą brzeczką kapsel. Taką rezerwę można trzymać w temp. pokojowej przez kilka miesięcy. Ewentualnie przed wlaniem do butelki zastosuj tyndalizację.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • rafi_4444
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.02
                          • 101

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zrób tak: brzeczkę na rezerwę przegotuj kilkanaście minut. Wrzącą brzeczkę wlej do butelek i zakapsluj. Połóż butelki na boku, żeby zalać gorącą brzeczką kapsel. Taką rezerwę można trzymać w temp. pokojowej przez kilka miesięcy. Ewentualnie przed wlaniem do butelki zastosuj tyndalizację.
                          Przy następnym warzeniu tak własnie zrobie. Odpuszczę sobie PETy bo do nich wrzątku lać się nie da i wleje rezerwe do dużych butelek szklanych po soku. Albo tak jak piszesz do butelek "popiwnych" i zakapsluje.

                          Przy ostatniej ( 4 warce) rezerwy nie zostawiałem a brzeczką odzyskaną z chmielin zasiliłem warkę główną więc się nie zmarnowała

                          Comment

                          • jaozyrys
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 154

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444
                            Co do Filtrowania. Raczej cieżko w 30 litrowym fermentatorze przefltrować pół kilo słodu. Odpowiednie złoże filtracyjne się nie ułoży.
                            No tak, pownienem dokładniej czytać skład zasypu

                            Co do brzeczki z chmielin........ nie bardzo rozumiem bo jeszcze nigdy żadnej nie zmarnotrawiłem (patent kopyra aby zlać do szklanek do lodówki o poczekac aż się ustoi jest rewelacyjny
                            Pomyślałem że 3 litry 15Blg (5,5-1,5) to trochę za dużo na rezerwę i że to wylałeś jako nieprzydatne błotko. I tak mi się szkoda tych 7-8 piwek zrobiło Ale chyba jednak w ogóle dałeś te 5.5 na osobną fermentację.. Proszę o wybaczenie, godzina była późna
                            Last edited by jaozyrys; 2009-05-05, 16:07.

                            Comment

                            • rafi_4444
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.02
                              • 101

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
                              No tak, pownienem dokładniej czytać skład zasypu



                              Pomyślałem że 3 litry 15Blg (5,5-1,5) to trochę za dużo na rezerwę i że to wylałeś jako nieprzydatne błotko. I tak mi się szkoda tych 7-8 piwek zrobiło Ale chyba jednak w ogóle dałeś te 5.5 na osobną fermentację.. Proszę o wybaczenie, godzina była późna
                              Nic sie nie stało. Widocznie nie napisałem w taki sposób, iż trzeba się nachylić na tym aby zrozumieć treść Ot zdarza mi się to
                              Zdrówko

                              Comment

                              • rafi_4444
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.02
                                • 101

                                #30
                                Warka 4 Pszeniczne Kombinowane

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafi_4444 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Warka 4 Pszeniczne Kombinowane
                                Wczoraj wieczorem zlane na cichą. Różny stopień odfermentowania w każdym z pojemników. Od 3,5 do 5 blg. Pomimo tego samego miejsca przechowywania. Ale nic to. Teraz na cichej dofermentuje co ma dofermentować i bedzie ok. Chociaż po degustacji wczoraj najchętniej zatrzymałbym już to dofermentowywanie. Piwo było ciepłe ( temp 18-20C - nie wiem dokładnie), tylko lekko musujące. A pomimo tego PYSZNEEEEE
                                A teraz mam niepokój, bo to mogło coś załapać podczas przelewania (chociaż się starałem działać czysto i sterylnie), no i jak sie zmieni smak po dofermentowaniu ( bo napewno jeszcze troche dofermentuje).
                                No nic zobaczymy. Ale na ten moment zdecydowanie najlepsza moja warka
                                Last edited by ART; 2009-05-11, 23:31. Powód: cyt.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X