No koniecznie!
Jeżeli temp. jest wyższa od wzorcowych 20°C to wynik pomiaru koryguje się in plus, jeżeli niższa to in minus. Areometr mierzy gęstość a nie zawartość cukru więc jego wskazania są (a raczej powinny znając dokładność dostępnych areometrów) właściwe tylko w temp. wzorcowej: 20°C
Musiałbyś jeszcze zatrzymać fermentację bo ta będzie dostarczać ciągle nowej porcji gazu. Ze wzrostem temp. wydzieli Ci się go jeszcze więcej (rozp. CO2 w wodzie maleje z temp.) Ja polecam pokręcenie areometrem i szybki odczyt zanim nowe bańki wypchną go wyżej.
![Oczko](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/wink.gif)
Musiałbyś jeszcze zatrzymać fermentację bo ta będzie dostarczać ciągle nowej porcji gazu. Ze wzrostem temp. wydzieli Ci się go jeszcze więcej (rozp. CO2 w wodzie maleje z temp.) Ja polecam pokręcenie areometrem i szybki odczyt zanim nowe bańki wypchną go wyżej.
Comment