Witam,
A więc pierwsze warzenie stało się faktem - fermentuje już pierwszy pszeniczniak.
Ekstrakt Muntons Wheat - 3 kg
Chmiel lubelski - 20 g przez 40 min, potem 10 g przez 15
Drożdże SAF 08 przy 26 stopniach
Z wodą - 22 L, Blg 10,5
Około 1 cm piany cały czas pracuje, zapach jak z OKOCIM pszeniczne
I teraz pytania, pytania
Komorą chłodniczą ze styropianu - zszedłem dziś do 16stu stopni - mam nadzieję że nie zaszkodzi, ale jaka jest minimalna temperatura dla tych drożdży?
2. BA polecił mi glukozę do refermentacji - ja planuję zrobić pół na pół - część z glokozą, część z ekstraktem pszenicznym MUNTONS w proszku.
Jakie są wasze doświadczenia
- z temp dla drożdży - jaki poźniej smak - a może trzymać tak niską temperaturę?
- co lepsze - glukoza czy drożdże - żeby wyszło jak najbliżej franciszka?
pzdr
flood
A więc pierwsze warzenie stało się faktem - fermentuje już pierwszy pszeniczniak.
Ekstrakt Muntons Wheat - 3 kg
Chmiel lubelski - 20 g przez 40 min, potem 10 g przez 15
Drożdże SAF 08 przy 26 stopniach
Z wodą - 22 L, Blg 10,5
Około 1 cm piany cały czas pracuje, zapach jak z OKOCIM pszeniczne
I teraz pytania, pytania
Komorą chłodniczą ze styropianu - zszedłem dziś do 16stu stopni - mam nadzieję że nie zaszkodzi, ale jaka jest minimalna temperatura dla tych drożdży?
2. BA polecił mi glukozę do refermentacji - ja planuję zrobić pół na pół - część z glokozą, część z ekstraktem pszenicznym MUNTONS w proszku.
Jakie są wasze doświadczenia
- z temp dla drożdży - jaki poźniej smak - a może trzymać tak niską temperaturę?
- co lepsze - glukoza czy drożdże - żeby wyszło jak najbliżej franciszka?
pzdr
flood
Comment