Blend your beer!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    Blend your beer!

    ... czyli zmieszaj swoje piwo/piwa. Szczerze mówiąc nie wiem, czy temat już był poruszany, ale na podstawie paru własnych doświadczeń postanowiłem podzielić się zebranymy informacjami. Sprawa nie jest odkrywcza, a w przemyśle winnym i browarnictwie dość popularna, aby uzyskać "standardowy" produkt.

    W naszym jednak przypadku można spokojnie eksperymentować z mieszaniem gotowych piw, mając na celu "uratowanie" jedego lub więcej gatunków piwa, kytóre nie dokońca spełniają nasze oczekiwania.

    Przykłady z własnego doświadczenia:

    1)
    Jedno niedochmielone piwo Marcowe i jeden przechmielony Pils mieszane przed podaniem 50/50. Efekt baaaardzo zacny - poprawna goryczka, piwo pełne, jasne, z ciekawym bukietem.

    2)
    Płytko odfermentowany Stout z beczki 70% plus dodatek 30% przegazowanego Dopplebock'a. W efekcie piwo bardzo ciekawe smakowo, bardziej przypominające Portera, ale jeszcze nie tak mocne, dzięki czemu można wypić więcej niż jeden kufel

    3)
    Korzenny lager Dopplebock (niestety dwa razy bardziej korzenny niż potrzeba) but. 0,33 plus jedna butelka przegazowanego Pilznera (but. 0,5). Wszystko razem do garnka plus dwie łyżki stołowe miodu. Efekt - pyszny grzaniec.

    Osobno, hmmm, piwa byłyby ciężkie do wypicia. Zmieszane razem tracą wady i tworzą nowe, dobre piwo.

    Pozdrawiam

    Raf
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Stosuję również metodę dobierania 2 słabszych piw celem uzyskania jednego dobrego
    Mam portera odfermentowanego do 12 blg - nie do wypicia, mieszając do z cieńkuszem głęboko odfermentowanym uzyskuję efekt zadowalający

    Comment

    Przetwarzanie...
    X