Blend your beer!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #1

    Blend your beer!

    ... czyli zmieszaj swoje piwo/piwa. Szczerze mówiąc nie wiem, czy temat już był poruszany, ale na podstawie paru własnych doświadczeń postanowiłem podzielić się zebranymy informacjami. Sprawa nie jest odkrywcza, a w przemyśle winnym i browarnictwie dość popularna, aby uzyskać "standardowy" produkt.

    W naszym jednak przypadku można spokojnie eksperymentować z mieszaniem gotowych piw, mając na celu "uratowanie" jedego lub więcej gatunków piwa, kytóre nie dokońca spełniają nasze oczekiwania.

    Przykłady z własnego doświadczenia:

    1)
    Jedno niedochmielone piwo Marcowe i jeden przechmielony Pils mieszane przed podaniem 50/50. Efekt baaaardzo zacny - poprawna goryczka, piwo pełne, jasne, z ciekawym bukietem.

    2)
    Płytko odfermentowany Stout z beczki 70% plus dodatek 30% przegazowanego Dopplebock'a. W efekcie piwo bardzo ciekawe smakowo, bardziej przypominające Portera, ale jeszcze nie tak mocne, dzięki czemu można wypić więcej niż jeden kufel

    3)
    Korzenny lager Dopplebock (niestety dwa razy bardziej korzenny niż potrzeba) but. 0,33 plus jedna butelka przegazowanego Pilznera (but. 0,5). Wszystko razem do garnka plus dwie łyżki stołowe miodu. Efekt - pyszny grzaniec.

    Osobno, hmmm, piwa byłyby ciężkie do wypicia. Zmieszane razem tracą wady i tworzą nowe, dobre piwo.

    Pozdrawiam

    Raf
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Stosuję również metodę dobierania 2 słabszych piw celem uzyskania jednego dobrego
    Mam portera odfermentowanego do 12 blg - nie do wypicia, mieszając do z cieńkuszem głęboko odfermentowanym uzyskuję efekt zadowalający

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Petitpierre
      2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
      Petitpierre
      Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
      2024-07-07, 18:28
    • darekd
      Schnitzlbaumer, Sündenbock
      darekd
      "Kozioł ofiarny" z browaru z Górnej Bawarii.

      www.schnitzlbaumer.de

      Nie ma go jednak uwzględnionego na tej stronie. Być może jest to jednorazowy wypust dla Kalea-Bieradventskalender 2023

      Ekstr. 16,5%
      Alk. 6,5%

      Aromat - owocowy i...
      2024-01-09, 23:44
    • darekd
      Lybica, IPA eco
      darekd
      Bardzo ciekawe geograficznie miejsce, bowiem browar ma się znajdować w miejscowości Llívia, która administracyjnie znajduje się w Katalonii, ale dokładnie jest hiszpańską eksklawą na terytorium Francji (podnóża Pirenejów). Błądząc po Google mapie nie znalazłem żadnego browaru choć...
      2023-07-14, 12:21
    • darekd
      Náchod, Primátor Single Hop Lager (Fusion)
      darekd
      Po zeszłorocznym udanym "single hopie" na chmielu Most (krzyżówki Cascade i dzikiego chmielu czeskiego):

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most

      przyszedł czas na nowy czeski chmiel (2020) pod...
      2022-10-21, 22:39
    • dadek
      Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
      dadek
      Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
      2022-09-23, 00:52
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...