Ale Yerba mate Imbrowe - Mateveza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    Ale Yerba mate Imbrowe - Mateveza

    Kilka miesięcy temu poruszałem tutaj temat piwa o smaku erba mate (W brazyli jest takie piwo i nazywa się Mateveza. No i dzisiaj stało się - piwo zostało rozlane do butelek. Smak ma super - intensywnie gorzkie zobaczymy za 3 miesiące.

    Dla zainteresowanych podaję przepis.

    Zrobiłem "normalne Ale" do tego na ostatnie 10 minut (poza chmielem) dolałem wywar z 60 gramów erba mate zaparzonego w litrze wody o temperaturze 90 stopni (5 minut parzenia). Dodałem jeszcze 90 gramów startego świeżego imbiru - przyznam że imbiru prawie nie czuć ze względu na bardzo intensywny gorzki posmak erba mate.

    Za 3 tygodnie dam znać jak wyszło już nagazowane.
  • Plesniak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.07
    • 38

    #2
    Spróbowałem wczoraj - nie wtrzymałem, smiało można zmodfikować przepis i nie dodawać w ostatnich 10 minutach chmielu. Piwo wyszło trochę za gorzkie, ale też bardzo smaczne.
    A oto i etykieta
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X