Co z tego uwarzyć ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TowarzyszWieslaw
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 157

    Co z tego uwarzyć ?

    Po dłuższej przerwie w warzeniu znajdę w weekend trochę czasu.
    Trzeba by coś uwarzyć.

    Po remanencie w zapasach do dyspozycji mam:
    słód pilzneński 1,8 kg
    słod monachijcki 1,4 kg
    słód CaraAmber 1 kg
    słód CaraHell 1 kg
    słód CaraPils 0,8 kg
    słód karmelowy j. 1 kg
    jęczmień palony 0,5 kg

    chmiel goryczkowy i aromatyczny oraz trochę różnych drożdzy suchych górnej fermentacji.

    Tylko nie mam pomysłu na piwo.

    Proszę. pomóżcie.... zaproponujcie coś .....
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    "...zaproponujcie coś ..... "

    piwo ?

    Comment

    • kolomar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 175

      #3
      Witaj Towarzyszu. A jakie masz drożdże przede wszystkim i jaki rodzaj fermentacji przewidujesz?

      Kurcze wszystkie odp. na moje pytania juz są, gdzie ja mam oczy...
      Last edited by kolomar; 2008-11-07, 13:51.
      Warzenie piwa

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        słód pilzneński 1,8 kg
        słod monachijcki 1,4 kg
        słód CaraAmber 1 kg
        jęczmień palony 0,5 kg

        Wyjdzie coś na kształt stouta. Dokup jeszcze paczkę płatków błyskawicznych (owsianych lub/i jęczmiennych).Ewentualnie zmniejsz udział caraamberu do 0,5kg.
        Last edited by Seta; 2008-11-07, 13:52.

        Comment

        • kolomar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 175

          #5
          Hmmm. Stouta już warzyłeś z tego co pamiętam, to może coś w stylu piwa które robiłem ostatnio...

          skład surowcowy:
          pilzneński- 1,9 kg.
          monachijski- 2,0 kg.
          carapils- 0,4 kg
          Marynka- 25g.
          Lubelski- 30g
          Sok malinowy Paola- 430 ml.

          Po burzliwej spróbowałem i przyznam się, że zapowiada się obiecująco, no i pewnie by Twojej żonie smakowało. Pozdrawiam
          Warzenie piwa

          Comment

          • TowarzyszWieslaw
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.10
            • 157

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            "...zaproponujcie coś ..... "

            piwo ?
            W sumie taki jest plan.
            Tylko nie ma pomysłu na skład surowcowy i charakter piwa

            Comment

            • TowarzyszWieslaw
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 157

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              słód CaraAmber 1 kg
              jęczmień palony 0,5 kg
              Tylko czy palony jeczmień nie zagłuszy tego co da Caraamber ?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw Wyświetlenie odpowiedzi
                Tylko czy palony jeczmień nie zagłuszy tego co da Caraamber ?
                Palony zagłusza z grubsza wszystko, ale stouta z samego jęczmienia nie zrobisz.
                Caraamber powinien dodać Ci rubinowe refleksy, uwypuklić smak i poprawić pianę. Poza tym masz nadmiar karmelowy, a niedomiar zwykłych słodów, więc musisz je zużywać...

                Comment

                • TowarzyszWieslaw
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 157

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Palony zagłusza z grubsza wszystko, ale stouta z samego jęczmienia nie zrobisz.
                  Caraamber powinien dodać Ci rubinowe refleksy, uwypuklić smak i poprawić pianę.
                  Nie upieram się przy stoucie.

                  Może by jęczmień palony zastąpić 0,5 kg płatków błyskawicznych jęczmiennych, pszenicznych albo owsianych. I może dać trochę słodu karmelowego.

                  Tylko nie jestem pewien co by z tego wyszło i czy dało by się wypić

                  Comment

                  • Sherman
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.09
                    • 305

                    #10
                    Weź wszystek pilzeński i monachijski do tego 0,4-0,5 karmelu jasnego i uwarz lekkie karmelowe. Tylko nie przechmiel

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Wypić dałoby się na pewno. Ważne, żeby nie przesadzić z karmelem i płatkami - po 10% raczej, inaczej "rozmydlą" Ci piwo.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman Wyświetlenie odpowiedzi
                        Weź wszystek pilzeński i monachijski (...)
                        To zrób na pewno. Reszta zależy od Ciebie.

                        Comment

                        • DanielJakubowski
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.12
                          • 791

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          To zrób na pewno. Reszta zależy od Ciebie.
                          Dokładnie

                          Dodaj do podstawowych 0,4 kg dowolnego karmelowego z posiadanych. Jeśli średnio uzyskujesz wydajność 69% to uzyskasz z tego zasypu 20L o gęstości 12BLG. Możesz dodać wcześniej wspomniany sok malinowy (który podniesie dodatkowo gęstość) lub korzeń imbiru.
                          Pozdrawiam
                          dj

                          Comment

                          • TowarzyszWieslaw
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.10
                            • 157

                            #14
                            W sumie zastanawiam się nad:

                            1. Bursztynowe

                            Skład:
                            słód Plzneński - 1,8kg
                            słod monachijski - 1,2 kg
                            słód Caraamber - 1 kg

                            ewentualnie z sokiem malinowym lub korzeniem imbiru


                            2. Stout owsiany:
                            - słód Plzneński - 1,8kg
                            - słod monachijski - 1,2 kg
                            - słód Carafa® Typ I 0,2 kg,
                            - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
                            - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,

                            3. Brown Ale
                            Skład:
                            słód Plzneński - 1,8kg
                            słod monachijski - 1,2 kg
                            słód karmelowy jasny - 0,4 kg


                            ..... a może coś z miodem ......

                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #15
                              W wcześniejszych moich wyliczeniach oczywiście błąd Nie wiem jak ja popatrzyłem, że wyszło mi, że pilsa i monacha masz razem 3,6 kg :P
                              Last edited by DanielJakubowski; 2008-11-07, 15:36.
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X