Co z tego uwarzyć ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw
    W sumie zastanawiam się nad:

    1. Bursztynowe

    Skład:
    słód Plzneński - 1,8kg
    słod monachijski - 1,2 kg
    słód Caraamber - 1 kg

    ewentualnie z sokiem malinowym lub korzeniem imbiru
    Wg. mnie za dużo karmelowego. 25% w zasypie dopuszczalne jest przy ciemnych mocnych np. koźlakach. Karmel za bardzo zdominuje smak.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      rób milda - jak Ci wyjdzie to wyślesz do Żywca

      Comment

      • TowarzyszWieslaw
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.10
        • 157

        #18
        No i się zdecydowałem na:

        Słód pilzneśnski 1,8 kg
        Słód monachijski 1,2 kg
        CaraAmber 0,5 kg
        CaraAroma 0,2 kg
        miód wielokwiatowy 1,3 kg

        Zacieranie :

        Wszystkie słody wsypane go 15 litrów wody o temperaturze 74 stopnie.
        utrzymane w temperaturze 69 - 71 stopni przed 1,5 h.

        Wysładzanie 18 l/80 stopni

        Marynka w szyszkach 30g na 60 minut
        Lubelski w granulacie 20g na 15 minut
        miód na 5 minut przed końcem gotowania

        Drożdze górnej fermentacji z WES'a

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        Przetwarzanie...