"Dytyramb" Wrocławski Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • galadh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.01
    • 105

    #16
    Warka 14 - Pszeniczne - 27 IV 2009

    Składniki:
    - pilzneński 2kg
    - pszeniczny jasny 3kg
    - zakwaszający garść

    - chmiel H.Hersbucker granulat 40g

    Zacieranie:
    dekokcyjnie
    44`- 15min
    52`- 5min
    63` - dekokt (1/3 -> 70` - 15min, gotowanie - 10min)
    73` - chwilkę, do n.p.j.

    Zrezygnowałem właściwie z przerwy dekstrynującej. Tym razem mam ochotę na wytrawną pszeniczkę.

    Chmielenie:
    0`- H.H. wszystko

    Wyszło 25 litrów brzeczki 12,8 blg, zadane Weihenstephanami, spadło do 3,5 blg.
    Refermentowane glukozą - 200g.

    Piwo zabutelkowane tydzień temu zapowiada się interesująco.
    Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
    Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
    Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

    Jan z Kijan

    Comment

    • galadh
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.01
      • 105

      #17
      Warka 15 - English Pale Ale "Flush" - 8 X 2009

      Sezon (było) czas zacząć

      Składniki:
      - pilzneński 2kg
      - monachijski 2kg
      - aroma 0,25kg
      - specjal B 0,2kg
      - biscuit 0,1kg
      - czekoladowy 0,05kg
      - Marynka ( ) 30g (G)
      - Lubelski 30g
      - gips
      - mech irlandzki
      - płatki dębowe mocno i średnio palone (10g+20g)

      Zacieranie:
      infuzyjne
      63`- 40min
      74`- 30min

      Chmielenie:
      0`- Marynka
      45`- Lubelski

      Płatki dodane na ostatnie 3 dni fermentacji cichej.

      Wyszły 22 litry brzeczki 13,3blg, zadane Ringwood Ale, zjechały do 3,5 i teraz siedzą w butelkach. Refermentowane glukozą - 100g.
      Last edited by galadh; 2009-11-06, 17:38.
      Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
      Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
      Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

      Jan z Kijan

      Comment

      Przetwarzanie...
      X