"Dytyramb" Wrocławski Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • galadh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.01
    • 105

    "Dytyramb" Wrocławski Browar Domowy

    Witam!
    Nadeszła ta chwila, w której z nieukrywaną przyjemnością zaczynam opisywać historię domowego browaru „Dytyramb”. Rozpocznę od małego cofnięcia się w czasie, kiedy to zauroczony mnogością piw serwowanych w angielskich pubach (szczególnie miło wspominam browarnianą karczmę Harveys) postanowiłem urozmaicić sobie życie w Polsce. Szybko trafiłem na stronę browar.bizu i godzinami studiowałem tutejsze wątki. Po powrocie do kraju, pełen wiedzy teoretycznej, stwierdziłem, że przyszedł czas na praktykę. Tak też, pamiętając długą i krętą drogę opanowywania podstaw pracy w ciemni, postanowiłem skontaktować się z osobą, która to o warzeniu piwa wie niemało, aby uniknąć początkowych niepowodzeń. Osobą tą była „guru dolnośląskich piwowarów”, czyli Marusia. Po wcześniejszym umówieniu się i zapoznaniu, pojechałem do Piotrowic, aby przyglądać się całemu procesowi zacierania. Wiele nurtujących spraw się wówczas wyjaśniło i poczułem, że jestem już gotów…

    Pragnę tutaj bardzo podziękować Agnieszce za wtajemniczenie mnie w magiczną wtenczas sztukę fermentacji i wszelką pomoc, bez której mógłbym się nie obejść.

    Przygoda rozpoczęła się na dobre 26 kwietnia 2008 roku, kiedy to uwarzyłem samodzielnie pierwsze piwo. Piworodna, bo taka jej nazwa, będzie więc pierwszym przepisem niniejszego wątku.

    Do dzieła!
    Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
    Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
    Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

    Jan z Kijan
  • galadh
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.01
    • 105

    #2
    Warka 1 - Piworodna - 26 IV 2008

    Składniki:
    - pilzneński 4kg
    - monachijski 1kg
    - chmiel Marynka (granulat) 30g
    - chmiel H. Spalt Select (szyszka) 25g

    Zacieranie:
    metoda "na lenia":
    - 74->62, 120min
    podgrzanie do 78 i filtracja

    Chmielenie:
    - 0` - 30g Marynka
    - 45` - 25g H. Spalt Select

    25l brzeczki 12`Blg zadane starterem Irish Ale.
    Na cichej spadło do 3`Blg

    Wysładzane fruktozą (190g)
    Last edited by galadh; 2008-12-04, 17:33.
    Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
    Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
    Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

    Jan z Kijan

    Comment

    • galadh
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.01
      • 105

      #3
      Warka 2 - Ciemny Olo - 12 V 2008

      Składniki:
      - pilzneński 3kg
      - monachijski 1,5kg
      - aroma 0,5kg
      - biscuit 0,5kg
      - zakwaszający 0,1kg
      - płatki górskie 0,5kg
      - kaszka kukurydziana 0,25kg
      - mech irlandzki 10g
      - chmiel Marynka (granulat) 40g
      - chmiel H. Spalt Select (szyszka) 25g

      Zacieranie:
      infuzyjne
      52` - 5min
      63` - 30min
      72` - 45min
      78`-> filtracja

      Chmielenie:
      - 0` - 40g Marynka
      - 60` - 25g H. Spalt Select + Mech irlandzki (rehydr.)

      Wyszło 29l brzeczki 13`Blg, którą zadałem gęstwą z poprzedniej warki (nr 1) Irish Ale. Po cichej spadło do 3`Blg i rozlałem wówczas do butelek z fruktozą (290g).

      Niestety, nierówno rozmieszałem cukier i cześć butelek była niedogazowana, a część przegazowana.
      Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
      Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
      Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

      Jan z Kijan

      Comment

      • galadh
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.01
        • 105

        #4
        Warka 3 - Pszeniczyna - 14 VIII 2008

        Składniki:
        - monachijski 2kg
        - pszeniczny jasny 2,8kg
        - chmiel Marynka (granulat) 30g

        Zacieranie:
        infuzyjne
        44`- 5 min
        63`- 40min
        74`- 40min
        78`-> filtracja

        Chmielenie:
        0`- 15g Marynka
        60` - 15g Marynka

        25l brzeczki 13`Blg zadałem drożdżami Weihenstephaner Weizen. Poszła do butelek tuż po burzliwej, kiedy osiągnęła poziom 3`Blg. Refermentowana glukozą (200g) i stołowym (50g).

        Muszę stwierdzić, że nie była to udana pszenica. Miała mało posmaków bananowo-goździkowych. Następnym razem wydłużę przerwę ferulikową i może zrobię białkową.
        Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
        Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
        Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

        Jan z Kijan

        Comment

        • galadh
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.01
          • 105

          #5
          Warka 4 - Jasne - 14 X 2008

          Składniki:
          - pilzneński 4kg
          - monachijski 0,8kg
          - aroma 0,25kg
          - chmiel Marynka (granulat) 8g
          - chmiel Magnum (szyszka) 25g
          - chmiel H. Spalt Select (szyszka) 25g

          Zacieranie:
          infuzyjne
          63`- 40min
          74`- 45min
          78`-> filtracja

          Chmielenie:
          - 0` - Marynka + Magnum
          - 60` - H. Spalt Select

          Wyszło 27l 13`Blg (coś mnie prześladuje ta 13-stka). Zadane Irish Ale. Spadło na cichej do 2,5`Blg. Refermentowane glukozą (200g).
          Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
          Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
          Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

          Jan z Kijan

          Comment

          • galadh
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.01
            • 105

            #6
            Warka 5 - Belg (A/B) - 5 XI 2008

            Składniki:
            - pilzneński 6,3kg
            - monachijski 1kg
            - karmelowy jasny 0,4kg
            - karmelowy ciemny 0,05kg
            - brązowy cukier 0,5kg
            - kolendra 7g
            - chmiel Magnum (szyszka) 30g
            - chmiel H. Spalt Select (szyszka) 25g

            Zacieranie:
            infuzyjne
            52`- 25min
            63`- 40min
            74`- 30min
            78` -> filtracja

            Chmielenie:
            - 0` - Magnum
            - 60` - H. Spalt Select

            Po gotowaniu pojawił się problem w postaci zbyt dużego Blg. Wyszło mi 27l 22`Blg. Odjąłem więc cześć brzeczki (B) i obydwie części rozcieńczyłem do 17`Blg. Część A zadałem drożdzami Belgian Abby II, a część B Weihenstephaner Weizen. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Spadło do 4`Blg. Refermentowane glukozą.
            Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
            Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
            Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

            Jan z Kijan

            Comment

            • galadh
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.01
              • 105

              #7
              Warka 6 - Weizenbock Andrzejkowy - 30 XI 2008

              Składniki:
              - pilzneński 2kg
              - monachijski 2kg
              - pszeniczny jasny 1kg
              - pszeniczny ciemny 1kg
              - cara-amber 0,3kg
              - special B 0,15kg
              - zakwaszający (resztka, jakieś 0,1kg)
              - barwiący 0,05kg
              - chmiel Magnum (szyszka) 30g

              Zacieranie:
              infuzyjne
              44` - 15min
              52` - 20min
              63` - 60min
              74` - 60min
              78` -> filtracja

              Chmielenie:
              - 0` - 15g
              - 60` - 15g

              Wyszło jakieś 25l 17`Blg. Zadane Weihenstephaner Weizen. Już teraz wiem, że w wyniku mojej pomyłki trafiło do zasypu zbyt mało słodów pszenicznych. Filtracja mimo to trawała niemiłosiernie długo, ale jakoś dałem radę.
              W tej chwili trwa burzliwa.
              Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
              Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
              Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

              Jan z Kijan

              Comment

              • galadh
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.01
                • 105

                #8
                Warka 7 - Koźlak - 05 I 2009

                Po dłuższej przerwie w pisaniu, wypada mi uzupełnić swój internetowy dzienniczek

                Składniki:
                - pilzneński 2kg
                - monachijski 3kg
                - cara-amber 0,3kg
                - specialB 0,2kg
                - barwiący 0,025kg
                - garść pszenicznego

                - chmiel Cascade szyszka 40g
                - chmiel Lubelski szyszka 20g

                Zacieranie:
                infuzyjne
                52` - 10min
                63` - 45min
                74` - 60min

                Chmielenie:
                0` - Cascade
                60` - Lubelski

                Wyszło 19l brzeczki 16,5 Blg. Zadałem Urquellami. Koźlaka tego nazwałem "Po przejściach" gdyż nieopatrznie zabutelkowałem go, gdy miał jeszcze 4,5 Blg z dużym dodatkiem glukozy (to mój pierwszy dolniak był). Po ponad miesiącu otworzyłem testowo jedną butelkę i wyszedł potężny szampan, choć zostało jeszcze wiele glukozy dla drożdży. Postanowiłem, że wróci więc do fermentora na parę dni. Niczego nie boję się tak jak granatów - stąd te zabiegi. 14 marca znów poszedł do butelek. Za jakiś czas sprawdzę, czy wszystko z nim dobrze. Prawdopodobnie będzie "klepał" bardziej niźli powinien, ale trudno.
                Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                Jan z Kijan

                Comment

                • galadh
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.01
                  • 105

                  #9
                  Warka 8 - Porter "James Joyce" - 2 II 2009

                  Składniki:
                  - pilzneński 3kg
                  - monachijski 2kg
                  - cara-crystal 0,3kg
                  - specjalB 0,2kg
                  - karmel ciemny (Strzegom) 0,15kg
                  - barwiący 0,025kg
                  - czekoladowy 0,15kg
                  - ekstrakt bursztynowy 1,7kg
                  - płatki górskie 0,25kg

                  - chmiel Marynka szyszka 20g
                  - chmiel Lubelski szyszka 15g

                  Zacieranie:
                  infuzyjne
                  52`- 5min
                  63`- 30min
                  74`- 45min

                  Wyszło mi paręnaście litrów brzeczki 26 Blg, ale po przemyśleniu i konsultacjach rozrzedziłem wodą do 22 (finalnie wyszło 18l). Zadałem Urquellami. Po 3 tygodniach burzliwej i tyleż samo cichej spadło do 6 Blg i poszło do bączków (i na długie zapomnienie).
                  Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                  Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                  Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                  Jan z Kijan

                  Comment

                  • galadh
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.01
                    • 105

                    #10
                    Warka 9 - Pszeniczne Walentynkowe - 14 II 2009

                    Czyli tak zwane Awangardowe Walentynki.

                    Składniki:
                    - pilzneński 2kg
                    - pszeniczny 3kg
                    - garść zakwaszającego (ześrutowanego osobno i dodanego dopiero po przerwie ferulikowej)

                    - chmiel Cascade szyszka 15g
                    - chmiel Lubelski szyszka 10g

                    Zacieranie:
                    dekokcyjne
                    44`- 15min
                    52`- 10min
                    63` - dekokt (1/3 -> 70` - 15min, gotowanie - 10min)
                    73` - przetrzymałem jakieś 30`

                    Chmielenie:
                    0`- Cascade
                    60` - Lubelski

                    Uzyskałem 21l brzeczki 12,5 Blg. Zadałem Weihenstephanami. Spadło do 3 Blg po czym zabutelkowałem z 200g glukozy.
                    Pszeniczka była pyszna.
                    Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                    Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                    Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                    Jan z Kijan

                    Comment

                    • galadh
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.01
                      • 105

                      #11
                      Warka 10 - Ale "Essais" - 28 II 2009

                      Na cześć Michela de Montaigne`a - twórcy "Prób".

                      Składniki:
                      - pilzneński 3kg
                      - monachijski 1,5kg
                      - aroma 0,2kg
                      - pszeniczny 0,1kg
                      - cara-crystal 0,2kg

                      - chmiel Cascade szyszki 50g
                      - chmiel Lubelski szyszki 20g

                      Zacieranie:
                      infuzyjne
                      52`- 5min
                      63`- 30min
                      74`- 40min

                      Chmielenie:
                      0` - Cascade
                      60` - Lubelski

                      Uzyskałem 24l brzeczki 12,5 Blg. Zadałem gęstwą Irish Ale. 19 marca poszło do butelek ze 160g glukozy.

                      PS: Zauważyłem teraz, że stosuję apostrof zarówno do określenia temperatury w trakcie zacierania i czasu w trakcie chmielenia. Nie będę jednak tego zmieniał
                      Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                      Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                      Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                      Jan z Kijan

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika galadh Wyświetlenie odpowiedzi

                        Pragnę tutaj bardzo podziękować Agnieszce za wtajemniczenie mnie w magiczną wtenczas sztukę fermentacji i wszelką pomoc, bez której mógłbym się nie obejść.
                        Dziękuję za podziękowania Widzę tu braki w opisach - właśnie piszę ocenę warki nr 11, której tu nie widzę - do roboty!
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • galadh
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.01
                          • 105

                          #13
                          Warka 11 - Dunkelweizen "Stéphane Mallarmé " - 14 III 2009

                          Składniki:
                          - pilzneński 2kg
                          - melanoidynowy 0,2kg
                          - pszeniczny jasny 1kg
                          - pszeniczny ciemny 2kg
                          - carawheat 0,25kg
                          - cara-red 0,25kg
                          - czekoladowy 0,15kg
                          - zakwaszający garść

                          - chmiel Marynka granulat 20g
                          - chmiel Lubelski szyszka 10g

                          Zacieranie:
                          dekokcyjnie
                          44`- 15min
                          52`- 10min
                          63` - dekokt (1/3 -> 70` - 15min, gotowanie - 10min)
                          73` - 30min

                          Chmielenie:
                          0`- Marynka (wrzucam już granulat bez woreczków)
                          60` - Lubelski


                          Wyszło z tego 22 litry brzeczki 13.3 blg, zadane Weihenstephanami, spadło do 3,5 blg. Refermentowane glukozą - 200g.
                          Rezultaty zostały nawet opisane w dziale "Piwo - konkretnie".
                          Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                          Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                          Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                          Jan z Kijan

                          Comment

                          • galadh
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.01
                            • 105

                            #14
                            Warka 12 - Lager "Przedwiosenny" - 20 III 2009

                            Składniki:
                            - pilzneński 4,5kg
                            - monachijski 0,5kg

                            - chmiel Marynka granulat 45g
                            - chmiel Saaz granulat 30g

                            Zacieranie:
                            infuzyjne
                            52`- 5min
                            63`- 45min
                            74`- 30min

                            Chmielenie:
                            0` - Marynka
                            60` - Saaz

                            Wyszło 25 litrów brzeczki 12,8 blg, zadane Urquell Lagerami, spadło do 2,5.
                            Jest to pierwsze moje piwo klarowane żelatyną.
                            Pies sarmacki będzie gorzki, ale robi się co raz cieplej więc będzie w sam raz.
                            Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                            Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                            Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                            Jan z Kijan

                            Comment

                            • galadh
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.01
                              • 105

                              #15
                              Warka 13 - IRA "Charles Baudelaire" - 8 IV 2009

                              Składniki:
                              - pilzneński 2kg
                              - monachisjki 1,5kg
                              - melanoidynowy 0,6kg
                              - cara-red 1kg
                              - cara-amber 0,4kg
                              - cara-crystal 0,2kg
                              - karmelowy ciemny 0,04kg
                              - mech irlandzki

                              - chmiel Marynka granulat 35g
                              - chmiel Lubelski szyszka 15g

                              Zacieranie:
                              infuzyjne
                              52`- 5min
                              63`- 30min
                              74`- 40min

                              Wyszło 24 litry 12,8 blg, zadane gęstwą Irish Ale, wyjadły do 3,5 blg.
                              Klarowane żelatyną.
                              Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                              Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                              Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                              Jan z Kijan

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X