Warka 14 - Pszeniczne - 27 IV 2009
Składniki:
- pilzneński 2kg
- pszeniczny jasny 3kg
- zakwaszający garść
- chmiel H.Hersbucker granulat 40g
Zacieranie:
dekokcyjnie
44`- 15min
52`- 5min
63` - dekokt (1/3 -> 70` - 15min, gotowanie - 10min)
73` - chwilkę, do n.p.j.
Zrezygnowałem właściwie z przerwy dekstrynującej. Tym razem mam ochotę na wytrawną pszeniczkę.
Chmielenie:
0`- H.H. wszystko
Wyszło 25 litrów brzeczki 12,8 blg, zadane Weihenstephanami, spadło do 3,5 blg.
Refermentowane glukozą - 200g.
Piwo zabutelkowane tydzień temu zapowiada się interesująco.
Składniki:
- pilzneński 2kg
- pszeniczny jasny 3kg
- zakwaszający garść
- chmiel H.Hersbucker granulat 40g
Zacieranie:
dekokcyjnie
44`- 15min
52`- 5min
63` - dekokt (1/3 -> 70` - 15min, gotowanie - 10min)
73` - chwilkę, do n.p.j.
Zrezygnowałem właściwie z przerwy dekstrynującej. Tym razem mam ochotę na wytrawną pszeniczkę.
Chmielenie:
0`- H.H. wszystko
Wyszło 25 litrów brzeczki 12,8 blg, zadane Weihenstephanami, spadło do 3,5 blg.
Refermentowane glukozą - 200g.
Piwo zabutelkowane tydzień temu zapowiada się interesująco.
Comment