Po w miarę udanej próbie na brew kicie (pszeniczny Muntons) dziś pierwsza własnoręcznie zacierana warka: 8 l wody, 2 kg słodu monachijskiego typ II, 0,5 kg Carared, 0,25 kg Caramunich typ II, chmiel Perle 30 g, drożdże suche safale S-04. Zacieranie w temp. 65 stopni przez 30 minut, 72 stopnie przez 40 minut. Wysładzanie 2 x 3 l. Gotowanie 60 minut: 20 g na początku, 10 g po 30 minutach.
Mona Browar Prywatny
Collapse
X
-
W skrócie opiszę dotychczasowe dokonania. Niestety z pierwszej warki wyszedł kwas. Druga, Stout Owsiany z zestawu Browamatora, właśnie leżakuje. Trzecia - Pils (słód pilzneński, Carapils i chmiel Hallertau) już prawie wypita. Czwarta to Pszeniczne z zestawu Browamatora - leżakuje od paru dni.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Warka V 20.II.2009 Ciemne Na Razie Bez Nazwy
Słody: 1 kg pilzneński, 1 kg monachijski I, 0,125 Carafa III, 0,2 kg ekstraktu ciemnego. Warzenie: 53 st 10 min, 62 st 20 min, 67 st 30 min, 72 st 15 min. Wysładzanie: 4 x 1,5 l wody. Chmielenie 70 minut: 15 g Challenger od początku, 15 g po 30 minutach. Wyszło 13 l ekstrakt 12 Blg. Drożdże Saflager w-34/70. Fermentacja w temp. 10 st.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Reaktywacja po przeprowadzce, ślubie itp. pierdółkach życiowych.
Na pierwszy ogień Pils:
Warka XXXVII - 5.VI.2013
3 kg pilzneński
0.2 kg Carapils
10 l wody
52* - 15 min
62* - 45 min
72* - 30 min
podgrzanie i filtracja: 4 x 2l wody
Chmiel - 50 g Hallertau Mittelfruh
20 g - 70 min
15 g - 20 min
15 g - 10 min
Początkowe Blg=12,5*, 11 l brzeczki (czyli wydajność do kitu)
Fermentacja W34/70 w stałej temperaturze 10*C (lodówka)
Butelkowane 18.VI.2013 przy 2,5* Blg
A na drugi ogień Red (mam nadzieję że wyjdzie czerwone) Ale
Warka XXXVIII - 11.VI.2013
2,7 kg pilzneński
0,25 kg Carared
0,25 kg Carahell
0,05 kg Carafa III - na ostatnie 30 min zacierania
8 l wody
40* i intensywne podgrzewanie (na kuchence indukcyjnej)
62* - 30 min
67* - 30 min
72* - 30 min
podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody i 1,5 l wrzątku
Chmiel: 40 g Perle
20 g - 70 min
10 g - 20 min
10 g - 10 min
Początkowe Blg=14,5*, 11 l brzeczki (znowu wydajność... chyba muszę dać mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania i zredukować ilość słodów)
Fermentacja S-04 w temperaturze 20-22*C
Butelkowane 19.VI.2013 przy 3* Blg - nisko zeszło, liczę na lekko wytrawny charakter
A w planach na jutro pszeniczniak z kolędrąMona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
Comment