Czołem panowie i panie.
Potrzebuje porady. Mam za sobą 6 warek, przy czym 2 z zacieraniem, 1 z brewkita, zaś 3 z ekstraktów wraz z parzeniem słodów specjalistycznych. Generalnie piwo wychodzi dobrze. Martwi mnie jednak jeden problem: w piwie po leżakowaniu czuć wyraźnie zapach drożdży, nie jest dominujący, aczkolwiek wyczuwalny. Trochę mnie to irytuje. Pytanie zatem brzmi szanowni koledzy, czy leżakuje jeszcze zbyt krótko (faktycznie próbowałem po minimalnym okresie leżakowania: dunkel wiezen - 3 tygodnie, stout - 4 tygodnie) czy też popełniam jakiś błąd. Czy też po prostu w metodzie bez pasteryzowania i z refermentacją w butelkach zawsze będzie czuć zapach drożdży
Warzenie odbywa się według wytycznych ze "Znakomite piwa". Może popełniam jakiś błąd w fazie zadawania drożdzy lub fermentacji. Dodaję, że nie klaruje browarka. Filtrowanie uskuteczniam za pomocą worka zaciernego. Dekantuję i filtruję dodatkowo przed etapem zlewania do cichej i butelkowania, przy czym stosuję prostą metodę filtru z gazy
Być może trzeba jeszcze poczekać aż wyleżakuje?
Potrzebuje porady. Mam za sobą 6 warek, przy czym 2 z zacieraniem, 1 z brewkita, zaś 3 z ekstraktów wraz z parzeniem słodów specjalistycznych. Generalnie piwo wychodzi dobrze. Martwi mnie jednak jeden problem: w piwie po leżakowaniu czuć wyraźnie zapach drożdży, nie jest dominujący, aczkolwiek wyczuwalny. Trochę mnie to irytuje. Pytanie zatem brzmi szanowni koledzy, czy leżakuje jeszcze zbyt krótko (faktycznie próbowałem po minimalnym okresie leżakowania: dunkel wiezen - 3 tygodnie, stout - 4 tygodnie) czy też popełniam jakiś błąd. Czy też po prostu w metodzie bez pasteryzowania i z refermentacją w butelkach zawsze będzie czuć zapach drożdży
Warzenie odbywa się według wytycznych ze "Znakomite piwa". Może popełniam jakiś błąd w fazie zadawania drożdzy lub fermentacji. Dodaję, że nie klaruje browarka. Filtrowanie uskuteczniam za pomocą worka zaciernego. Dekantuję i filtruję dodatkowo przed etapem zlewania do cichej i butelkowania, przy czym stosuję prostą metodę filtru z gazy
Być może trzeba jeszcze poczekać aż wyleżakuje?
Comment