Browar KORBEER działa.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • korbicz
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.06
    • 170

    #31
    Bez siatki. Próbowałem siatki stosować ale jakbym ich nie obciążał to pływały po powierzchni.
    No cóż, ja to lubię goryczkę, gorzej, że piwo tego typu raczej nie powinno jej mieć za dużo. Odstoi się to się poprawi. Za tydzień rozlew, zdegustuję i zobaczymy.

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
      Bez siatki. Próbowałem siatki stosować ale jakbym ich nie obciążał to pływały po powierzchni.
      No cóż, ja to lubię goryczkę, gorzej, że piwo tego typu raczej nie powinno jej mieć za dużo. Odstoi się to się poprawi. Za tydzień rozlew, zdegustuję i zobaczymy.
      Nie no powinno mieć dużo, ale to będzie bardzo dużo. Aczkolwiek tutaj trochę wysoki ekstrakt przykryje tę goryczkę. Na Święta będzie git.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Na Święta będzie git.

        Tylko, na które
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • korbicz
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.06
          • 170

          #34
          Wepchnę skrzynki gdzieś w kąt piwnicy i nastawię sobie przypomnienie na grudzień

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            Tylko, na które
            No, na te nawet nie zdąży się nagazować, więc...
            blog.kopyra.com

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              No, na te nawet nie zdąży się nagazować, więc...
              więc... przyszłe Wielkanocne !!!
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • korbicz
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.06
                • 170

                #37
                Warka Nr 6 - Stout Świąteczny Czekoladowy

                16.04.2009 - zabutelkowany ze 150g glukozy. Zeszło do 5 Blg.

                Comment

                • korbicz
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.06
                  • 170

                  #38
                  Warka Nr 7 - Weisse

                  Zrobiło się ciepło, starter gotowy czas więc warzyć:

                  Warka Nr 7 - Weisse

                  Zasyp:
                  pszeniczny jasny - 2,5 kg
                  pilzneński - 2 kg

                  Jak zwykle słód ześrutowany na mokro i zalany zimną wodą na 12h przed warzeniem. Tym razem dałem 2L/kg.

                  Zacieranie:
                  52 st. - 20 minut (miało być 44 st. ale było bardzo wcześnie rano i zająłem się także
                  robieniem kawy - trzeba mieć jakieś priorytety )
                  66 st. - 70 minut
                  78 st. - filtracja

                  Wysładzanie: 3x4 litry

                  Do gotowania poszło około 25L, 13 Blg

                  Gotowanie:
                  0' - 30g Hallertau Hersbruecker
                  20' - 10g Lubelskiego (nie pytajcie czemu tak dziwnie)

                  Po gotowaniu wyszło 23,5L, 14 Blg. Super wydajność, 78%.

                  Małe pytanie: czy uważacie, że warto rozcieńczyć trochę brzeczkę? Planowałem ok 12 Blg. Wykazując czujność zostawiłem w garnku jakieś 3L wody wysłodkowej, którą ewentualnie mogę pogotować i dolać. Pytanie, czy warto? W sumie nie chcę za mocnego piwa, tak ze 4% alkoholu max.
                  Last edited by korbicz; 2009-04-18, 16:13.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #39
                    Jak chcesz 4,5% to musisz rozcieńczyć do 11blg, zakładając odfermentowanie do 3 blg.
                    Osobiście do 12 bym zbił blg lub zostawił, napisz jakie drożdże bo to też ma znaczenie.

                    Comment

                    • korbicz
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.06
                      • 170

                      #40
                      Z pośpiechu zapomniałem napisać - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen.
                      Policzyłem właśnie alkohol - za dużo będzie na mój gust. Rozcieńczę tyle ile się zmieści do fermentora, koło 3 L pewnie.
                      Powiedzcie mi tylko jeszcze, czy tę wodę wysłodkową mam gotować też przez godzinę czy wystarczy pogotować tylko 10 minut i już? Nie mierzyłem w tym Blg, tak na oko i na smak ma z 1-2. Nie będę tego chmielił dodatkowo w każdym razie.

                      Jeszcze jedno - rozumiem, że obiegowo to się posługujemy % objętościowymi alkoholu?
                      Last edited by korbicz; 2009-04-18, 17:22.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika korbicz Wyświetlenie odpowiedzi
                        Z pośpiechu zapomniałem napisać - Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen.
                        Policzyłem właśnie alkohol - za dużo będzie na mój gust. Rozcieńczę tyle ile się zmieści do fermentora, koło 3 L pewnie.
                        Powiedzcie mi tylko jeszcze, czy tę wodę wysłodkową mam gotować też przez godzinę czy wystarczy pogotować tylko 10 minut i już? Nie mierzyłem w tym Blg, tak na oko i na smak ma z 1-2. Nie będę tego chmielił dodatkowo w każdym razie.

                        Jeszcze jedno - rozumiem, że obiegowo to się posługujemy % objętościowymi alkoholu?
                        Jak masz 3068 to śmiało możesz rozcieńczyć, wodę wysłodkową zagotuj minutkę i od razu wystudź, dolej przy zbliżonej temperaturze do reszty, nie za ciepłą i nie za zimną.

                        Comment

                        • korbicz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.06
                          • 170

                          #42
                          I tak zrobię, dzięki za pomoc. Drożdży jeszcze nie zadałem, czekałem właśnie na wasze opinie. Woda się studzi, wieczorem doleje i zadam drożdże. Oczywiście będę informował o postępach.
                          Pierwsze pszeniczne i będzie go ze 28L, cudownie .

                          Comment

                          • korbicz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.06
                            • 170

                            #43
                            Warka Nr 7 - Weisse

                            Rozcieńczyłem. Finalnie 27L. 12,5 Blg. Drożdże (starter), Wyest 3068 Weihenstephan Weizen zadane o 22:20.
                            No i czekamy.

                            Comment

                            • korbicz
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.06
                              • 170

                              #44
                              Warka Nr 7 - Weisse

                              Drożdże ruszyły ostro po 24 godzinach i w domu rozszedł się niebiański zapach. Właściwie ZAPACH. Wierzcie albo nie ale przez 2 dni w domu unosił się delikatny zapach bananów.
                              Burzliwa zbliża się do końca chyba tylko jak to poznać? Poza pomiarem Blg oczywiście. Na powierzchni pływa warstwa drożdży, piany chyba niewiele.
                              Gęstwę mam zbierać tylko z wierzchu czy także z dna?

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #45
                                Z wierzchu i z dna. Te z wierzchu zbierz do jednego słoja a dna do drugiego.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X