Browar domowy "Granatnikov"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • granat862
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.12
    • 945

    Browar domowy "Granatnikov"

    Pierwsza warka w kwietniu 2008 roku
    Brew kit John Bull Lager 1,8 kg, trochę przesadziłem z cukrem danym do butelek, jak przystało na nazwę browaru, jedna czwarta warki rozerwała się jak granaty
    Reszta juz dawno wypita
    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
  • granat862
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.12
    • 945

    #2
    Warka nr 2 22.02.2009
    Brewkit Muntons Lager 1,5 kg + 1 kg Muntons Spraymalt - Light (Jasny)
    Zamiast zalecanych 23 litrów, pozostawiłem 15.
    Pomyślałem że będzie pełniejsze w smaku, zobaczymy.
    Początkowe Blg 11
    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

    Comment

    • granat862
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.12
      • 945

      #3
      Warka nr 2
      blg końcowe 3

      Zabutelkowane 31.01.2009
      24x0,5 4x0,33
      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

      Comment

      • granat862
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.12
        • 945

        #4
        Warka nr 3 "Feerst porter"

        10.05.2009
        Kolejna pucha Muntons Docklands Porter Klasa Gold
        W fermentatorze 20 litrów
        Blg 13,5 cos mało jak na porterka.
        W sobote planuje przelać na cichą.

        Pils z drugiej warki juz wypity, najlepiej smakowal po jakiś 40-50 dniach od butelkowania.
        Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

        Comment

        • granat862
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.12
          • 945

          #5
          Glukoze przed butlkowaniem lepiej dodawać bezpośrednio do butelek czy lepiej najpierw dodac do fermentatora i dopiero rozlewac i butelkować?
          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            rozpuścić w 0,5-1 l wody zagotować , dodać do fermentatora i rozlewać ( gwarancja równwgo nagazowania )
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • granat862
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.12
              • 945

              #7
              Dzięki anteks, jeszcze pytanie czy po cichej tuż po dodaniu roztworu glukozy do fermentatora zamieszać? Czy jednak nie, z obawy zmęcenia osadami.

              Wracając do portera, dziś zlałem na cichą nie miałem do dyspozycji drugiego fermentatora więc najpierw zlałem kranikiem po ściance do garnka, umyłem fermentator i zlałem z garnka wężykiem spowrotem do fermentatora.
              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika granat862 Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzięki anteks, jeszcze pytanie czy po cichej tuż po dodaniu roztworu glukozy do fermentatora zamieszać? Czy jednak nie, z obawy zmęcenia osadami.

                Wracając do portera, dziś zlałem na cichą nie miałem do dyspozycji drugiego fermentatora więc najpierw zlałem kranikiem po ściance do garnka, umyłem fermentator i zlałem z garnka wężykiem spowrotem do fermentatora.
                Po cichej musisz jeszcze raz przelać piwo z nad drożdży, gdy będziesz miał czyste w tanku pośrednim (fermentorze/garnku) dodaj wodę z cukrem (ostudzoną) i wymieszaj delikatnie. Po tych zabiegach możesz butelkować

                Comment

                • granat862
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.12
                  • 945

                  #9
                  Wielkie dzięki.
                  Rozwiałes moje wątpliwości.
                  Twoje zdrowie
                  Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                  Comment

                  • granat862
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.12
                    • 945

                    #10
                    Po 2 tygodniach cichej "Feerst porter" zabutelkowany.
                    Blg końcowe 3.
                    Teraz tylko czekac jak wyleżakuje i
                    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                    Comment

                    • granat862
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2004.12
                      • 945

                      #11
                      Warka nr4 "Prawdziwe Ale Plus"

                      27.06.2008
                      Zestaw z BA Prawdziwe "Ale" plus 300g Muntons Spraymalt - Light (Jasny)
                      Przy chmieleniu gdy zszedłem do piwnicy myć fermentator moja siostra przykryła gar pokrywką, i gotowało sie tak przez jakies 20 min. Oby nie odbiło sie to na smaku.
                      Trochę chmielin przedostało sie do fermentatora, trzeba będzie na przyszłość zaopatrzyć się w sitko i pieluche bo woreczek muślinowy nie do końca zdał egzamin.

                      Drożdże zadane w temp 24C.
                      W fermentatorze 20 litrów 12 blg.

                      Spróbowałem to co zostało w menzurce, i stwierdziłem że jest bardzo goryczkowe aż za bardzo, zastanawiam sie czy to nie wina pozostałości z chmielenia.
                      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                      Comment

                      • granat862
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2004.12
                        • 945

                        #12
                        Warka nr 4 "Prawdziwe Ale Plus"

                        4.07.2009 przelane na cichą.
                        14.07.2009 butelkowanie, na refermentacje dodałem resztkę Muntons Spraymalt - Light.
                        Wyszło 34*0,5 i 5*0,33.
                        Juz teraz mi smakuje, i przypomina mi troche w smaku EPA z primatora.
                        Zobaczymy po 4 tygodniach.
                        Podczas butelkowania po raz pierwszy udało mi się niezepsuc żadnego kapsla, mimo że kapslowane były też butelki z szerokim kołnierzem.
                        Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                        Comment

                        • granat862
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.12
                          • 945

                          #13
                          Właśnie robie pierwszą warkę z zacieraniem IPA z BA, ale o tym później. Gdzieś zawieruszyły mi się woreczki muślinowe więc granulat chmielu wsypałem bezpośrednio do garka.
                          I mam takie pytanie czy filtrowac brzeczkę przez oplot aby pozbyc się resztek z chmielenia czy też nic nie robić i zadać drożdże ? Czy ma to jakis wpływ na smak piwa?
                          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #14
                            Najzwyklej na świecie zdekantuj brzeczkę. Wg mnie prawidłowym zastosowaniem granulatu jest właśnie jego wsypanie luzem do brzeczki, więc zrobiłeś poprawnie
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • granat862
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.12
                              • 945

                              #15
                              Warka nr 5 "ZIPA"

                              Moja pierwsza warka z zacieraniem, India Pale Ale z zestawu BA.


                              Słody Pale Ale Weyermann 4,4 kg i Caraamber 0,3 kg dodałem do podgrzanej do 70*C wody.
                              I stwierdziłem że mój dwudziesto litrowy garnek z trudem mieści 15 litrów wody i słody.
                              Przez 60 min jakoś udało mi się utrzymać temperaturę w zakresie 67-69.
                              Próba jodowa dokonana po podgrzaniu do 72* wyszła negatywna.
                              Podgrzałem jeszcze o 4 stopnie i przelałem bezpośrednio do fermentatora z filtratorem z oplotu.
                              Filtracja przebiegła dość szybko. I nastała kolej na chmielenie.
                              Tak jak wspomniałem w poście wyżej zawieruszyły mi się gdzieś woreczki muślinowe więc wsypałem granulat bezpośrednio do gara.
                              Najpierw 40g Marynki na 60 minut, później 20g Chalanger na 25 minut oraz 10g Fuggles na 3 minuty.
                              Po przelaniu do fermentatora uzupełniłem wodą do 20 litrów.
                              Chłodzenie ze względu na awarię złączki chłodnicy z kranem, trwało 2 godziny
                              Po schłodzeniu zlałem znad osadu przy pomocy wężyka do drugiego fermentatora.
                              Safale US-05 zadane w 21*C.

                              Podsumowując zacieranie nie jest takie straszne jak się mi z początku wydawało.


                              Ps. Wszelkie uwagi mile widziane
                              Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X