Browar domowy CAT:po trzech konserwach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seniorroberto
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 41

    #1

    Browar domowy CAT:po trzech konserwach

    ...wreszcie pierwsza warka z zacieraniem. Pils z BA, właśnie wrzuciłem chłodnicę do gara w celu dezynfekcji, za 15 min. zaczynam chłodzenie )) Ten pils troche przez pomyłkę ale chłody idą, piwnica wyrobi... wiecie, jaki jestem dumny???)))))))))
    Pozdrawiam forumowiczów!
  • seniorroberto
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.12
    • 41

    #2
    uffff... jedyny problem to odfiltrowanie chmielin z granulatu. Nie przypuszczałem, że bedzie tego aż tyle i takie up.....liwe temperaturę brzeczki mam 14 stopni, wietrzyć piwnicę?....

    Comment

    • Infam
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.05
      • 715

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto
      [...]temperaturę brzeczki mam 14 stopni, wietrzyć piwnicę?....
      Jeśli masz taką możliwość. Ale pewnie o 1..2*C - w piwnicy obecnie możesz mieć ok. 12*C (może zmierz;-) więc nie powinno być źle.
      Mało danych. Jakie drożdże, zalecana temperatura (9..14*C?)

      Może wpisz coś do profilu
      "Dużo to nie znaczy Dobrze
      Dobrze znaczy dużo"

      Comment

      • macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 682

        #4
        Gratulacje z pierwszego "zacieru", ja do oddzielenia chmielin używam metalowego sita, kupionego w sklepie gospodarstwa domowego.
        Kładę go na fermentor i przelewam, przy okazji natleniam brzeczkę.
        z granulatu większość zostaje a z szyszek całość.
        Jak coś przeleci to masz od razu chmielenie na zimno

        pozdrawiam M.
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • seniorroberto
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.12
          • 41

          #5
          W piwnicy mam 13, otworzyłem okienko i spada... brzeczka miała 14, zadałem Saflager W 34/70

          Comment

          • seniorroberto
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.12
            • 41

            #6
            Dzięki, po prostu byłem mocno zaskoczony ilością zielenizny i sitko (plastik, wyparzone) błyskawicznie się zatykało, wprowadzając mnie w lekką panikę... kiedy powinna ruszyć fermentacja? Duże metalowe sito to dobry pomysł. Wziąłem plastikowe, bo sądziłem, że musi być bardzo gęste a tymczasem...

            Comment

            • Infam
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.05
              • 715

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas
              [...]ja do oddzielenia chmielin używam metalowego sita, kupionego w sklepie gospodarstwa domowego.[...]
              Może spróbuję następnym razem. To sitko musi być b. drobne? (edit: właśnie równolegle Seniorroberto coś na ten temat wklepał)
              Dotychczas zlewałem do słoja, po godz. dekantowałem, przegotowywałem i do butelek na przyszłe startery.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Infam; 2009-02-14, 10:56.
              "Dużo to nie znaczy Dobrze
              Dobrze znaczy dużo"

              Comment

              • seniorroberto
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.12
                • 41

                #8
                jeśli można - większość brzeczki przelatuje przez gęste sitko bezkonfliktowo, pozwoliłem się brzeczce ustać przez niecałe 10 min., potem zaczynają się schody ale sitko daje się błyskawicznie oczyścić: po prostu odwracałem je i kilka stuknięć o krawędź garnka w zlewie wystarczało.... Metalowe może być ciekawszym pomysłem (czystość i trwałość).

                Comment

                • seniorroberto
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.12
                  • 41

                  #9
                  Dzisiaj pils zlany do butelek. 10 dni stał na cichej w temp. 8 - 10 st. w piwnicy i tam zaraz po zabutelkowaniu wrócił. Mistrzowsko klarowny to on nie jest mszczą się drobne niedokładności i niecierpliwość... ale smak i aromat po prostu PIWNY! duża różnica w stosunku do brewkitów, które dotąd popełniałem. Balling 3,5 przed dodaniem ekstraktu do refermentacji, co wobec 14 przed dodaniem drożdży powinno dać.... hmmmm... 5,4% alc... Jutro stout owsiany.....

                  Comment

                  • seniorroberto
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.12
                    • 41

                    #10
                    Po 3 tyg. od zabutelkowania otworzyłem pilsa... przyznam się od razu....właśnie otworzyłem trzeciego. Jak to możliwe, że dopiero na starość wpadłem na pomysł samodzielnego warzenia????...a i kopniaczka przyjemnego daje....)))))))

                    Comment

                    • seniorroberto
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.12
                      • 41

                      #11
                      Z żalem odstwiłem 5 ostatnich pilsów w najdalszy kąt piwnicy...
                      A tymczasem popełniłem stouta owsianego z BA. Trochę dziwnie mi pachniał, jakos perfumiaście ale po półtora miesiącu w piwnicy nabrał klasy! Trochę chyba przesadziłem z ilością ekstraktu słodowego do refermentacji, bo nie dam rady na raz wlać do szklanicy...

                      Teraz w butelkach stoi od miesiąca 6 WARKA - pale ale. Tu, niestety, zaniedbałem zgipsowanie wody... pachnie przepięknie chmielem ale jest mętne mimo 3 tygodni cichej... ale smaczniutkie!

                      Skupiam sie teraz nad 7 WARKĄ - IPA z BA. Woda zgipsowana, za 2 godzinki, zachęcony doświadczeniami korbicza, zaleję na noc słód i rano - do warki!!!!

                      W niedzielę - Dunkel Weizen...

                      Comment

                      • seniorroberto
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.12
                        • 41

                        #12
                        IPA: ostro spadła temperatura; podgrzałem wodę do 72 st. i wsypałem słód moczony w zimnej wodzie... spadło do 50 st.! bałem się grzać wodę wyżej... po 15 min. uzyskałem wymagane 67 st., teraz układa się do filtracji...

                        Comment

                        • seniorroberto
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.12
                          • 41

                          #13
                          Coś jest w tym "zacieraniu na zimno", wydajność mi wyszła 78%...
                          A tak to wygląda dzisiaj rano:
                          Attached Files

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto
                            Coś jest w tym "zacieraniu na zimno", wydajność mi wyszła 78%...
                            A tak to wygląda dzisiaj rano:
                            Bardzo ładnie wygląda, drożdżyki zastartowały /jakie dałeś ?/ więc spoko będzie dobrze
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • seniorroberto
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.12
                              • 41

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                              Bardzo ładnie wygląda, drożdżyki zastartowały /jakie dałeś ?/ więc spoko będzie dobrze
                              US-05, to jest zestaw z Browamatora. Pół godzinki w świeżej brzeczce, wzbogaconej resztką pozostałego po poprzednich warkach ekstraktu słodowego i ładnie odpaliły.
                              Jak to jest z gęstwą z suchych drożdży: ponoć nie warto...? Będę wdzięczny za opinie...
                              Pozdrawiam

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • pebejot
                                Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                                pebejot
                                Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                                Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                                2024-08-20, 22:27
                              • bromar
                                Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                bromar
                                Cześć,
                                Sprzedam sprzęt domowy:
                                18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                2023-07-27, 18:05
                              • darekd
                                Zapanbrat, [Trzech Kumpli], Wheeler
                                darekd
                                Irish dry stout (w wersji nitro)

                                11% ekstr.,
                                4,1% alk.

                                Warzone m.in. z dodatkiem słodu żytniego i palonego jęczmienia

                                Aromat - kawa i palone ziarno
                                Piana - niższa, zwarta, dość nietrwała, na dłużej niewiele zostaje
                                Barwa - smolisty z...
                                2025-03-03, 21:02
                              • Petitpierre
                                Trzech Kumpli, Porter Wędzony
                                Petitpierre
                                Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.
                                2025-02-01, 10:06
                              • darekd
                                Zapanbrat [Trzech Kumpli], Lager
                                darekd
                                12,5% ekstr.

                                5,5% alk


                                Aromat - nieco ziołowego chmielu i jeszcze mniej słodu bez jakiegoś wyraźnego profilu

                                Piana - umiarkowana, trwałość podobnie, trochę zostaje na szkle

                                Barwa - zamglone jasne złoto

                                Wysycenie - średnie,...
                                2024-08-15, 20:31
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...