Browar domowy CAT:po trzech konserwach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mmcinek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.01
    • 64

    #16
    Robiliśmy koźlaka (21 Blg) na gęstwie S-23. Wszystko było jak trzeba. Drożdże wystartowały w ciągu nocy. Nie bawiliśmy się w starter, gęstwę po pilsie wleliśmy do koźlaka i już. Gęstwa była przechowywana w lodówce około 24 h.
    goroncopozdrawiamy

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto Wyświetlenie odpowiedzi
      US-05, to jest zestaw z Browamatora. Pół godzinki w świeżej brzeczce, wzbogaconej resztką pozostałego po poprzednich warkach ekstraktu słodowego i ładnie odpaliły.
      Jak to jest z gęstwą z suchych drożdży: ponoć nie warto...? Będę wdzięczny za opinie...
      Pozdrawiam
      Spokojnie można używać gęstwy nawet z suchych, trzeba jednak pilnować sterylności i jeżeli jest jakakolwiek wątpliwość należy wylać gęstwę. Przy lagerach (S-23) na jednej saszetce odfermentowałem 4 warki, dodatkowo ważna jest ilość zadanych drożdży. W gęstwie o objętości 200ml jest ich kilkanaście razy więcej niż suchych w saszetce i dodatkowo są świeże, młodziutkie. Jeszcze jedna ważna uwaga, gęstwę należy zbierać czystą bez resztek chmielu czy innych osadów (u mnie załatwia to filtracja przed fermentacją). Do piw górnej fermentacji (12Blg) nie potrzeba dużych ilości drożdży na start, więc latem z racji mnogości używania różnych szczepów zbieranie gęstwy jest mało praktyczne, co warkę robię na innych, S-33, WB-06, US-05 za to zadaję po 1/3 saszetki na 25 litrów
      Temat jak widać rzeka do pogadania przy piwie, a co piwowar to ma inne doświadczenia, przyzwyczajenia i przemyślenia
      Last edited by mark33; 2009-05-17, 17:03.

      Comment

      • seniorroberto
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.12
        • 41

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
        ...
        Temat jak widać rzeka do pogadania przy piwie, a co piwowar to ma inne doświadczenia, przyzwyczajenia i przemyślenia
        Co prawda, to prawda... ale lepiej zrobić mniej błędów, niż więcej...
        Dzięki za opinie!

        A to resztki mojego pilsika...
        Attached Files

        Comment

        • seniorroberto
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.12
          • 41

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmcinek Wyświetlenie odpowiedzi
          Robiliśmy koźlaka (21 Blg) na gęstwie S-23. Wszystko było jak trzeba. Drożdże wystartowały w ciągu nocy. Nie bawiliśmy się w starter, gęstwę po pilsie wleliśmy do koźlaka i już. Gęstwa była przechowywana w lodówce około 24 h.
          goroncopozdrawiamy
          Trochę się zcykałem, bo w lodówce stoi gęstwa po pale ale, tyle, że ono (mimo wszystko b. smaczne) wyszło mi mocno mętne. A w gęstwie widzę zielone szlaczki, czyli trochę chmielu sie przedostało. Teraz się mocno sprężyłem przy filtracji i mam nadzieję na dobrą gęstwę. Dzięki za odpowiedź!

          Comment

          • seniorroberto
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.12
            • 41

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeszcze jedna ważna uwaga, gęstwę należy zbierać czystą bez resztek chmielu czy innych osadów (u mnie załatwia to filtracja przed fermentacją).
            Filtruję przed fermentacją przez pieluchę. Przedtem robię "whirlpool" ręczny Masz jeszcze jakieś inne patenty?

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto Wyświetlenie odpowiedzi
              Filtruję przed fermentacją przez pieluchę. Przedtem robię "whirlpool" ręczny Masz jeszcze jakieś inne patenty?
              Filtruję przez podwójną pończochę (chmielę granulatem) stąd te starania
              Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

              Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

              Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

              Comment

              • seniorroberto
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.12
                • 41

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Filtruję przez podwójną pończochę (chmielę granulatem) stąd te starania
                Jak poproszę w kiosku o rajstopy, to wiesz, co powiedzą .... no! ale czegóż się nie robi dla... piwa....
                Last edited by ART; 2009-05-17, 19:09. Powód: cyt.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jak poproszę w kiosku o rajstopy, to wiesz, co powiedzą .... no! ale czegóż się nie robi dla... piwa....
                  Koniecznie je wygotuj oraz odbarw w wybielaczu (ACE, Bielik inne), następnie dobrze wypłucz i gotowe do filtrowania.
                  Last edited by ART; 2009-05-17, 19:09. Powód: cyt.

                  Comment

                  • seniorroberto
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.12
                    • 41

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Koniecznie je wygotuj oraz odbarw w wybielaczu (ACE, Bielik inne), następnie dobrze wypłucz i gotowe do filtrowania.
                    Dzięki!
                    Last edited by ART; 2009-05-17, 19:10. Powód: cyt.

                    Comment

                    • seniorroberto
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.12
                      • 41

                      #25
                      Warka 8 - Dunkel Weizen w fermentorze. Drożdze już pracują.
                      Tym razem rozczarowałem się wydajnością: 69% mimo moczenia słodu przez 12 godzin... hm....
                      Natomiast filtracja przez pończoszkę ok., dzięki mark33 , dla pewności szło jeszcze przez pieluchę, na której jeszcze trochę zielonego zostało. Zaczynam doceniać szczególną staranność w tej części warzenia.
                      IPA z poprzedniej warki zlane na cichą, chmiel w siateczce zadany. Blg 4,5.

                      Comment

                      • seniorroberto
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.12
                        • 41

                        #26
                        ...wystawione na nocny chłód uzyskało temperaturę 16 st., zadane drożdże i po 20 godz.......
                        Attached Files

                        Comment

                        • seniorroberto
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.12
                          • 41

                          #27
                          ot! i bida...

                          PALE ale z BA... brzeczka przednia klarowna, w trakcie gotowania z chmielem mętniała coraz bardziej... odfiltrowana i postawiona do fermentacji zeszła tylko do 6 Blg i po 2 tyg. na cichej wygląda tak...((.... co sie stało? pachnie do rzeczy ale w smaku kwaskowate... no i ten męt; butelkować czy do kibla?
                          Attached Files

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Butelkuj i często testuj czy nie idzie w kwas...

                            Comment

                            • seniorroberto
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.12
                              • 41

                              #29
                              Dzięki, zdążyłem już zabutelkować...... żal mi było...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X