Browar domowy CAT:po trzech konserwach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mmcinek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.01
    • 64

    #16
    Robiliśmy koźlaka (21 Blg) na gęstwie S-23. Wszystko było jak trzeba. Drożdże wystartowały w ciągu nocy. Nie bawiliśmy się w starter, gęstwę po pilsie wleliśmy do koźlaka i już. Gęstwa była przechowywana w lodówce około 24 h.
    goroncopozdrawiamy

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto
      US-05, to jest zestaw z Browamatora. Pół godzinki w świeżej brzeczce, wzbogaconej resztką pozostałego po poprzednich warkach ekstraktu słodowego i ładnie odpaliły.
      Jak to jest z gęstwą z suchych drożdży: ponoć nie warto...? Będę wdzięczny za opinie...
      Pozdrawiam
      Spokojnie można używać gęstwy nawet z suchych, trzeba jednak pilnować sterylności i jeżeli jest jakakolwiek wątpliwość należy wylać gęstwę. Przy lagerach (S-23) na jednej saszetce odfermentowałem 4 warki, dodatkowo ważna jest ilość zadanych drożdży. W gęstwie o objętości 200ml jest ich kilkanaście razy więcej niż suchych w saszetce i dodatkowo są świeże, młodziutkie. Jeszcze jedna ważna uwaga, gęstwę należy zbierać czystą bez resztek chmielu czy innych osadów (u mnie załatwia to filtracja przed fermentacją). Do piw górnej fermentacji (12Blg) nie potrzeba dużych ilości drożdży na start, więc latem z racji mnogości używania różnych szczepów zbieranie gęstwy jest mało praktyczne, co warkę robię na innych, S-33, WB-06, US-05 za to zadaję po 1/3 saszetki na 25 litrów
      Temat jak widać rzeka do pogadania przy piwie, a co piwowar to ma inne doświadczenia, przyzwyczajenia i przemyślenia
      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2009-05-17, 17:03.

      Comment

      • seniorroberto
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.12
        • 41

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        ...
        Temat jak widać rzeka do pogadania przy piwie, a co piwowar to ma inne doświadczenia, przyzwyczajenia i przemyślenia
        Co prawda, to prawda... ale lepiej zrobić mniej błędów, niż więcej...
        Dzięki za opinie!

        A to resztki mojego pilsika...
        Attached Files

        Comment

        • seniorroberto
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.12
          • 41

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmcinek
          Robiliśmy koźlaka (21 Blg) na gęstwie S-23. Wszystko było jak trzeba. Drożdże wystartowały w ciągu nocy. Nie bawiliśmy się w starter, gęstwę po pilsie wleliśmy do koźlaka i już. Gęstwa była przechowywana w lodówce około 24 h.
          goroncopozdrawiamy
          Trochę się zcykałem, bo w lodówce stoi gęstwa po pale ale, tyle, że ono (mimo wszystko b. smaczne) wyszło mi mocno mętne. A w gęstwie widzę zielone szlaczki, czyli trochę chmielu sie przedostało. Teraz się mocno sprężyłem przy filtracji i mam nadzieję na dobrą gęstwę. Dzięki za odpowiedź!

          Comment

          • seniorroberto
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.12
            • 41

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
            Jeszcze jedna ważna uwaga, gęstwę należy zbierać czystą bez resztek chmielu czy innych osadów (u mnie załatwia to filtracja przed fermentacją).
            Filtruję przed fermentacją przez pieluchę. Przedtem robię "whirlpool" ręczny Masz jeszcze jakieś inne patenty?

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto
              Filtruję przed fermentacją przez pieluchę. Przedtem robię "whirlpool" ręczny Masz jeszcze jakieś inne patenty?
              Filtruję przez podwójną pończochę (chmielę granulatem) stąd te starania
              Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

              Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

              Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.

              Comment

              • seniorroberto
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.12
                • 41

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Filtruję przez podwójną pończochę (chmielę granulatem) stąd te starania
                Jak poproszę w kiosku o rajstopy, to wiesz, co powiedzą .... no! ale czegóż się nie robi dla... piwa....
                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-05-17, 19:09. Powód: cyt.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seniorroberto
                  Jak poproszę w kiosku o rajstopy, to wiesz, co powiedzą .... no! ale czegóż się nie robi dla... piwa....
                  Koniecznie je wygotuj oraz odbarw w wybielaczu (ACE, Bielik inne), następnie dobrze wypłucz i gotowe do filtrowania.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-05-17, 19:09. Powód: cyt.

                  Comment

                  • seniorroberto
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.12
                    • 41

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                    Koniecznie je wygotuj oraz odbarw w wybielaczu (ACE, Bielik inne), następnie dobrze wypłucz i gotowe do filtrowania.
                    Dzięki!
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-05-17, 19:10. Powód: cyt.

                    Comment

                    • seniorroberto
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2008.12
                      • 41

                      #25
                      Warka 8 - Dunkel Weizen w fermentorze. Drożdze już pracują.
                      Tym razem rozczarowałem się wydajnością: 69% mimo moczenia słodu przez 12 godzin... hm....
                      Natomiast filtracja przez pończoszkę ok., dzięki mark33 , dla pewności szło jeszcze przez pieluchę, na której jeszcze trochę zielonego zostało. Zaczynam doceniać szczególną staranność w tej części warzenia.
                      IPA z poprzedniej warki zlane na cichą, chmiel w siateczce zadany. Blg 4,5.

                      Comment

                      • seniorroberto
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.12
                        • 41

                        #26
                        ...wystawione na nocny chłód uzyskało temperaturę 16 st., zadane drożdże i po 20 godz.......
                        Attached Files

                        Comment

                        • seniorroberto
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2008.12
                          • 41

                          #27
                          ot! i bida...

                          PALE ale z BA... brzeczka przednia klarowna, w trakcie gotowania z chmielem mętniała coraz bardziej... odfiltrowana i postawiona do fermentacji zeszła tylko do 6 Blg i po 2 tyg. na cichej wygląda tak...((.... co sie stało? pachnie do rzeczy ale w smaku kwaskowate... no i ten męt; butelkować czy do kibla?
                          Attached Files

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #28
                            Butelkuj i często testuj czy nie idzie w kwas...

                            Comment

                            • seniorroberto
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.12
                              • 41

                              #29
                              Dzięki, zdążyłem już zabutelkować...... żal mi było...

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • pebejot
                                Dziekanowice 200, Browar Trzech Braci
                                pebejot
                                Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
                                Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....
                                2024-08-20, 22:27
                              • bromar
                                Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                bromar
                                Cześć,
                                Sprzedam sprzęt domowy:
                                18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                2023-07-27, 18:05
                              • Petitpierre
                                Trzech Kumpli, Porter Wędzony
                                Petitpierre
                                Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.
                                2025-02-01, 10:06
                              • darekd
                                Zapanbrat [Trzech Kumpli], Lager
                                darekd
                                12,5% ekstr.

                                5,5% alk


                                Aromat - nieco ziołowego chmielu i jeszcze mniej słodu bez jakiegoś wyraźnego profilu

                                Piana - umiarkowana, trwałość podobnie, trochę zostaje na szkle

                                Barwa - zamglone jasne złoto

                                Wysycenie - średnie,...
                                2024-08-15, 20:31
                              • piotrg
                                Sprzedam cały browar domowy
                                piotrg
                                Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                W skład browaru wchodzą:
                                Śrutownik
                                Kapslownica + ok 800 kapsli
                                Garnek emaliowany 20L
                                Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                Suszarka do butelek
                                7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                2022-02-20, 17:19
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...