Browar 1/10(40/2)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yossarian
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 51

    #1

    Browar 1/10(40/2)

    Po paru ładnych latach Browar 1/10(40/2) wznawia działalność

    Warka IV dopiero (dla łatwości z ekstraktu)

    ekstrakt jasny 1,7 kg WES
    ekstrakt ciemny 1,7 kg WES
    50 gr chmielu lubelskiego
    15 gr chmielu marynka
    drożdże Saflager S-23

    Zagubiony cukromierz więc blg nie zmierzone tak trochę na żywioł. Po tygodniu pieknej i aromatycznej fermentacji burzliwej, nastąpiła fermentacja cicha.
    Temperatura fermentacji burzliwej i cichej zależna od temperatury na dworze bo sprzęt stoi na loggii nie ogrzewanej. Zakładam ze ok 6-8 st.
    Poszedłem na skrajny żywioł ze względu na nastrój i brak sprzętu (bo przez lata i przeprowadzkę na drugi koniec miasta się zapodział)

    Ciekawe co z tego wyjdzie??
    Howgh !!!!!!!!!!!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Piwo Będzie dobrze, chyba, że mrozy duże ścisną i zabiją drożdże - zapowiadają w tym tygodniu do -15 stopni, zatem może lepiej przenieść w cieplejsze mijsce, najwyżej będziesz miał górną fermentację
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • marcino87
      Niski stopień odfermentowania po burzliwej
      marcino87
      Witam wszystkich forumowiczów,
      Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
      Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
      Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
      2018-02-25, 21:51
    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 20:25
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • pegazus300
      Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
      pegazus300
      Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
      2018-04-10, 16:26
    • Alkoneser
      Austria, Wiedeń, Rechte Wienzeile 21/1, Vytopna Railway Restaurant
      Alkoneser
      Niektórzy mogą franczyzę znać z Pragi, gdyż jest tam podobny lokal.

      Główną atrakcją lokalu jest to, że wszystkie stoły połączone są ze sobą torami kolejowymi i wszystkie zamówienia dostarczane są na miniaturowych pociągach, które zatrzymują się przy stoliku do którego...
      2023-06-20, 22:38
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...