Browar 1/10(40/2)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Yossarian
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.07
    • 51

    Browar 1/10(40/2)

    Po paru ładnych latach Browar 1/10(40/2) wznawia działalność

    Warka IV dopiero (dla łatwości z ekstraktu)

    ekstrakt jasny 1,7 kg WES
    ekstrakt ciemny 1,7 kg WES
    50 gr chmielu lubelskiego
    15 gr chmielu marynka
    drożdże Saflager S-23

    Zagubiony cukromierz więc blg nie zmierzone tak trochę na żywioł. Po tygodniu pieknej i aromatycznej fermentacji burzliwej, nastąpiła fermentacja cicha.
    Temperatura fermentacji burzliwej i cichej zależna od temperatury na dworze bo sprzęt stoi na loggii nie ogrzewanej. Zakładam ze ok 6-8 st.
    Poszedłem na skrajny żywioł ze względu na nastrój i brak sprzętu (bo przez lata i przeprowadzkę na drugi koniec miasta się zapodział)

    Ciekawe co z tego wyjdzie??
    Howgh !!!!!!!!!!!
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Piwo Będzie dobrze, chyba, że mrozy duże ścisną i zabiją drożdże - zapowiadają w tym tygodniu do -15 stopni, zatem może lepiej przenieść w cieplejsze mijsce, najwyżej będziesz miał górną fermentację
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    Przetwarzanie...
    X