Tu akurat od razu przyznaje Ci racje. Nie ma nawet nad czym debatować. Po prostu za mało wody do wysładzania zagrzałem a z powodu późnej godziny i lekkiego znietrzeźwienia znaczy zmęczenia chciałem napisać nie chciałem przedłużać już tej operacji.
wysładzałem ok 15 litrami wody w rożnych proporcjach: 4litry, potem przemieszałem słód(widoczne kanaliki) i dałem dłużej postać wszystkiemu żeby znów się dobrze ułożyło a potem jeszcze 3 litry chyba ze 2 razy. Właśnie wciąż nie wiem czy jakieś mieszanie słodu w trakcie filtracji ma sens, czy jak się na początku dobrze ubije to już tak ma zostać do końca. czy po dolaniu kolejnej porcji wody ma to stać znów 20-30min czy kranik może być już lekko odkręcony i od razu będzie spływać....
Oczywiście fermentacja ruszyła. Piękna pianka
Niestety miałem racje. Nie udało mi się rozlać piwka do jednego kufla mimo że bardzo chciałem. Szybko nastąpiła degustacja ale już nie moglem wytrzymać ze spróbowaniem mojego pierwszego zacierka. Dobry ale jeszcze musi po leżakować.
Co gorsza pozostałe dwa zacierki zabutelkowałem z podobną ilości glukozy więc pewnie też będą dobrze nagazowane. Chyba czas kupić wagę.
wysładzałem ok 15 litrami wody w rożnych proporcjach: 4litry, potem przemieszałem słód(widoczne kanaliki) i dałem dłużej postać wszystkiemu żeby znów się dobrze ułożyło a potem jeszcze 3 litry chyba ze 2 razy. Właśnie wciąż nie wiem czy jakieś mieszanie słodu w trakcie filtracji ma sens, czy jak się na początku dobrze ubije to już tak ma zostać do końca. czy po dolaniu kolejnej porcji wody ma to stać znów 20-30min czy kranik może być już lekko odkręcony i od razu będzie spływać....
Oczywiście fermentacja ruszyła. Piękna pianka
Warka nr 6 zabutelkowana. blg ok 3. dodane ok 170g glukozy w 400ml przegotowanej wody. wiem trochę dużo ale już po fakcie stwierdziłem ze poszło sporo więcej niż połowa z drugiej paczki glukozy. Również myslalem ze wyjdzie te 22,5 litry a zabutelkowałem niecałe 42x0,5.
Co gorsza pozostałe dwa zacierki zabutelkowałem z podobną ilości glukozy więc pewnie też będą dobrze nagazowane. Chyba czas kupić wagę.
Comment