Piwo domowe "Diamentowy Kozieł"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Adeptus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.02
    • 24

    #31
    Warka nr 11 poszła w kanał szczegóły tutaj http://browar.biz/forum/showthread.php?t=79838
    Swoją drogą jakby któryś z weteranów poradził mi zlewać na cichą o co pytałem w poście wyżej może by tego nie było... na kogoś trzeba zwalić:P

    Tak mi jej szkoda. Pokładałem w niej wielkie nadzieje... wiec postanowiłem powtórzyć zasyp w krotce. Może nawet dostanie ten sam nr w końcu tamtego nie ma:]

    ACE zakupione bo trzeba bardziej przyłożyć się do dezynfekcji.

    Comment

    • Adeptus
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.02
      • 24

      #32
      warka nr 12

      Warka 12 została wczoraj zabutelkowana. Wyszło 43*0,5. Blg trochę ponad 6. strasznie wysoko ale tez tak było w przepisie. do refermentacji dodałem 200glukozy i ok 8gr cukru. W przepisie było na 17 litrów 200gr cukru buraczanego białego. Nie ma to chyba większego znaczenia(w tym przypadku zawartość cukru w cukrze chyba jest porównywalna?)
      Smak bardzo obiecujący:] wiec mimo gafy ze zbyt wysoką temperaturą burzliwej chyba będzie dobrze. Wasze

      Comment

      • Adeptus
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.02
        • 24

        #33
        Powtórzona warki nr 11 która poszła do kanalizacji.
        Warka nr 13 - Weizenbock - uwarzona 01.07.2009

        -pilzenski 1,5kg
        -monachijski 1,5kg
        -pszeniczny 3kg
        -karmel jasny(carapils) 0,5kg
        -carared(chyba lub caraaroma) 0,15kg
        -marynka szyszka ok.25gr
        -drożdże WB-06

        Zacieranie:
        słód pszeniczny do 10,5l wody o temp 49
        -ustabilizowała się temperatura na ok 48C na 20min
        -dolanie wrzątku do osiągnięcia 54C na 10 min
        -dolanie wrzątku do 60C i dosypanie reszty słodu i do 62C na 35min
        -do 72C na 30min
        -do 78C i 10 min i następnie filtracja

        Gotowanie 60 min:
        -marynka od początku

        wyszło 22,5 litra Blg z obliczeń mniej więcej 16(dokładnie nie wiadomo gdyż balingometr odmówił posłuszeństwa na ostatnie pomiary). Wczorajsze warzenie to była istna sauna.
        mam nadzieję że tym razem wyjdzie wszystko bardzo dobrze.
        Również wczoraj pierwsza degustacja warki nr 12. Bardzo smaczna. Trochę jakby za mało nagazowana jak dla mnie.

        Comment

        • Adeptus
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.02
          • 24

          #34
          09.07.2009 Warka 13 została przelana na cichą.

          W weekend powstały dwie warki współpracując z drugim piwowarem(wujkiem) na działce. Bardzo przyjemnie i sprawnie wszystko przebiegało na świeżym powietrzu.

          Warka 14 - Pils - 11.07.2009
          Wzorowana na przepisie "Zacher Pils".

          -pilzneński 5.5-6kg
          -zakfaszajacy ok 0,25kg
          -marynka szyszka ok.5gr oraz 30gr granulatu.
          -lubelski szyszka 30gr
          -drożdże Wyeast 2308 Munich Lager

          Zacieranie:
          słód do 20l wody o temp 38C
          -do 50C na 30 min
          -do 66C na 60min
          -do 78C i filtracja

          Gotowanie 70min:
          -marynka od początku
          -40min 15gr lubelskiego
          -65min 15gr lubelskiego

          Wyszło ok 27litrow 12blg. Drożdże przez 4 dni nie spuchły więc został zrobiony starter i zadany w 18C dopiero 13.07.2009 rano. Dzień później fermentacja ruszyła i fermentor został przeniesiony do lodówki.

          Warka nr 15 - Bitter - 12.07.2009
          piwo wzorowane na przepisie Piotra Kucharskiego.

          -pilzenski 3kg
          -monachijski 0,5kg
          -płatki pszeniczne 0,5kg
          -karmel jasny Strzegom 0,35kg
          -Carafa typ 1 0,05kg
          -gips piwowarski 1,5 łyżeczki
          -marynka granulat ok.45gr
          -chmiel Styrian Goldings granulat 30gr
          -mech irlandzki 1,5 łyżeczki
          -drożdże US-06

          Zacieranie:
          cały słód do 14litrów wody o temp 71C wraz z gipsem
          -ustabilizowało się na 67C i 60min
          -do 74C na 10min a następnie filtracja

          Gotowanie 60min:
          -marynka od początku
          -45min 15gr Styrian Goldings + mech irlandzki
          -55min 15gr Styrian Goldings

          Wyszło 25litrów 10blg. Fermentacja w 18C. Ruszyła bardzo szybko.
          Last edited by Adeptus; 2009-07-14, 15:31.

          Comment

          • Adeptus
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.02
            • 24

            #35
            Warka nr 15 w butelkach od 30.07.09.
            Warka nr 14 w butelkach od 01.08.09.

            Warka 16 - Pils - 02.08.2009
            Kolejna wzorowana na przepisie "Zacher Pils" oraz po raz kolejny wspólna warka warzona na działce wraz z wujkiem.

            -pilzneński 5.5-6kg
            -zakwaszający ok 0,25kg
            -marynka ok 30gr granulatu.
            -lubelski szyszka 35gr
            -drożdże Wyeast 2308 Munich Lager - Starter z gęstwy po cichej z warki nr 14.

            Zacieranie:
            słód do 20l wody o temp 38C
            -do 50C na 30 min
            -do 66C na 60min
            -do 78C i filtracja

            Gotowanie 70min:
            -marynka od początku
            -40min 20gr lubelskiego
            -65min 15gr lubelskiego

            Wyszło 27litrow Blg 13,5. Fermentacja przebiega w lodowce w 10C.

            Comment

            • Adeptus
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.02
              • 24

              #36
              Warka 17 - Lekko wedzone jasne - 09.08.2009

              -pilzneński 4.5kg
              -wedzony Weyermann 0,70kg
              -karmel jasny 128ebc 0,3kg
              -marynka ok 30gr granulatu.
              -lubelski szyszka 43gr
              -drożdże Wyeast 2308 Munich Lager
              -mech ok 5gr

              Zacieranie:
              słód do 17l wody o temp 53C
              -do 50C na 10 min
              -do 63C na 35min
              -do 74C na ok 25min i filtracja

              Gotowanie 60min:
              -marynka od początku
              -45min 26gr lubelskiego
              -60min 17gr lubelskiego

              wyszlo 25litrow 13blg. fermentacja w lodowce w 10C. 24.08.2009 zlany na cicha. 30.08.2009 zabutelkowany z mixem do refermentacji(ok50 suchego ekstraktu, ok80gr. glukozy i ok30gr cukru) dojrzewa w lodowce w 10C

              Comment

              Przetwarzanie...
              X