Browar w akademiku

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3610

    #1

    Browar w akademiku

    Co prawda tylko robiłem za widzo-asystenta, ale choć przepisem się pochwalę.

    KGB (to nazwa browaru), Dansk Ale

    zasyp: 5,4 słodu monachijskiego

    zacieranie: infuzyjnie, przerwa białkowa 20 min, scukrzająca 50 min, dekstrynowa 20 min.

    chmielenie 90 min 44 g Hallertauera Herzbrucknera i ostanie 5 min 125 g Alsace Strippespalt

    Filtrowanie za pomocą worka (przed chmieleniem) oraz pompki i lejka z sitkiem.

    prawie 25 l brzeczki o ekstrakcie 1052 (13 Plato, dobrze mówię?) zadaliśmy drożdżami East Coast Ale z White Labs.

    Niestety, nie mam kluczy do browarku (piwnica w akademiku), więc nie mogę zerknąć na fermentację.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3610

    #2
    Dzisiaj zlaliśmy w butelki. 23,5 l. Dodaliśmy australijskich cukierków do refermentacji.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2009-03-22, 22:25.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
      Dodaliśmy australijskich cukierków do refermentacji.
      Hvad???

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2008.03
        • 3610

        #4

        Takie cudo, w paczce masz 60 cukierków, wrzucasz 2 na pół litra zamiast roztworu glukozy. Produkcja australijska.
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza

          Takie cudo, w paczce masz 60 cukierków, wrzucasz 2 na pół litra zamiast roztworu glukozy. Produkcja australijska.
          Glukoza w landrynkach?
          W sumie ciekawy patent... Trochę upierdliwe wkładanie takiego cukierka do każdej butelki, ale reszta to już same zalety. np:
          - nie trzeba dodatkowo dekantować piwa i mieszać go z roztworem glukozy.
          - każda butelka dostanie identyczną porcję glukozy do nagazowania.

          Comment

          • zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2008.03
            • 3610

            #6
            No i dziś nastąpiło rozbutelkowanie.

            Piana obfita, ale mało trwała.
            Nagazowanie dobre.
            Kolor czerwonopomarańczowy.
            Zapach wybitnie owocowy, plus strasznie mi się ciśnie na usta słowo bigos - ogólnie gotowana kiszona kapusta, lekko kwaskowaty
            Smak kwaskowato - owocowy, lekka goryczka, orzeźwiające.

            Szczerze, nie jestem w pełni zadowolony.

            W międzyczasie było jeszcze jedno warzenie, w którym pomagałem z doskoku, i na czerwiec, po egzaminach, planujemy jakiegoś ciemniaczka.
            Lotna ekspozytura browaru

            Też Was kocham.

            Comment

            • zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.03
              • 3610

              #7
              A wygląda to tak (patent z korektorem słuszny
              Attached Files
              Lotna ekspozytura browaru

              Też Was kocham.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Charlie44
                Ruski szampan w pierwszej warce
                Charlie44
                Witam wszystkich,

                Ostatnimi czasy postanowiliśmy z kolegą zrobić nasze pierwsze piwo z brewkitu, użyliśmy do tego:
                - Brewkit Master Pint American Wheat
                - Polepszacz (50% suchy ekstrakt, 50% glukoza) z Gozdawy
                - 15 litrów wody nisko mineralizowanej
                -...
                2017-09-18, 14:51
              • copytko
                Przelewanie do butelek
                copytko
                Zastanawiam się nad najlepszym sposobem przelewania warki do butelek - czy fermentować w fermentorze z kranikiem i za jego pomocą przelać piwo? Zastanawiam się też nad fermentacją w fermentorze bez kranika i przelewaniem do butelek z użyciem lejka. Jakie są wasze sposoby?
                2012-06-07, 18:06
              • coder
                O piwach pszenicznych
                coder
                Rys historyczny
                Piwa pszeniczne są znane od zawsze, ale jeszcze przed 100 laty przez to pojęcie rozumiano głównie coś w stylu Berliner Weisse, obecnie najpopularniesze sa bawarskie weizeny.
                Mam tu zamieszczone tradycyjne metody warzenia weizenów i berliner weisse, ale raczej nie...
                2007-08-10, 13:54
              • mattz
                Pierwszy Koelsch - problemy..
                mattz
                Witam wszystkich,

                przedwczoraj warzyliśmy z kolegą naszą pierwszą warkę, na pierwszy rzut poszedł Koelsch ze sklepu browarbizu. Nasze temperatury utrzymywaliśmy idealnie wg. receptury - 63 stopnie przez 50 min, 71 stopni przez 10 min itd.. Nie obyło się jednak bez problemów....
                2013-04-03, 19:20
              • semper_malus
                Olsztyn, Niepodległości 57 / 65, Luzak
                semper_malus
                Klub studencki umiejscowiony w Akademiku. Legenda (w niektórych kręgach )

                Zalety to dobra muza - zróżnicowana w zależności od dnia tygodnia. Zdarzają się koncerty (wjazd za friko),czasem można obaczyć meczyk. Kible koedukacyjne w tym jeden jakby przysposobiony do prokreacji...
                2006-01-11, 00:20
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...