Browar Piątkowy
Collapse
X
-
Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie. -
To jest na jeden fermentor, jak zapewne doczytałeś.
A co Ci szkodzi poeksperymentować i rozdzielić na trzy fermentory i do każdego dodać coś innego?
Przecież piwo i tak wyjdzie znakomite."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Browar Piatkowy
Witam ponownie
Pora już chyba rozpocząć kampanię 2010/2011. W piwnicy jest 14 st C i spada
W trakcie martwego sezonu browar zaopatrzył się w profesjonalne mieszadło magnetyczne z demobilu (allegro) oraz kilka kolb El z Labglassu. W jednej z tych kolb na karuzeli kręcą się są Munich Lagery. Wczoraj były w kolbie o poj. 500 ml, dzisiaj są w litrowej a jutro im zafunduję kręcenie w 2-litrowej. Potem chwila odpoczynku i w piątek pognam je do roboty.
Nie wiem tylko co im dać do jedzenia - może jakieś marcowe?
A teraz ku przestrodze!
Słody "caracoś" i inne wydumane trzymam w oryginalnych foliowych opakowaniach w piwnicy. Od jakiegoś czasu czułem tam zapach słodu, którego wcześniej nie było, ale myślałem że może mi się zdaje, czy jakiś kiepsko zawiązany 20-kilowy wór otworzył się w czasie porządków - w każdym razie nie zawracałem sobie tym głowy. Niedawno jednak, w ramach inwentaryzacja słodów znalazłem ślady myszy
I to przy cara-słodach! Okazało się że jeden z foliowych woreczków jest rozpruty i słód z niego wysypał się na półkę. Na szczęście dużo strat nie było - może z pół garści.
Zaradziłem problemowi wysypując myszkom takie różowe ziarenka ze sklepu. Zjadły ich trochę i więcej się nie pokazały.
A teraz najciekawsze.
Na półce obok siebie stały: karmele jasne i ciemne, wiedeński, monachijski 2, carapils, carahell, barwiący, carafa, amber i carared. A na podłodze w dużych worach pilznieński i monachijski.
I wiecie co myszki jadły?
cararedPowyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
Może i tak? Mam w sumie carafę, karmel ciemny i barwiący.
Carafa czy karmel ciemny mogły by może wnieść jakieś "kożlakowe" posmaki (tak myślę).
A może barwiący wyługowany na zimno co by nie byo gorzkich posmaków??
Co do ilości tego słodu to można to robić w 2 etapach doświadczalnie określając potrzebną ilość. Przed rozlewem piwo zlewam z cichej do beczki aby dokładnie wymieszać glukozę.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
Apel do piwowarów z Polski B i C
Korzystając z obecności na forum zamieszczam odezwę:
Piwowarzy z Polski B i C.
Nasz biedny wschodni region jest zaniedbywany przez wszystkich.
Nie ma w nim nic (parafrazując słowa onegdaj sławnego kandydata na prezydenta ze wschodniej Polski).
Nawet piwowarów jest chyba niewielu.
Zmieńmy to!
Inni mają swoje warsztaty, mają swoje sklepy.
My nie mamy nic.
Spotykajmy się w celui warzenia (i innych mniej istotnych).
Chwila zjednoczenia się jest już bliska!
Nie dajmy się uciskać i wykorzystywać!
To u nas, w naszym regionie rośnie najwspanialszy i jedyny polski chmiel.
Gdyby nie on, większość z polskich piwowarów nie uwarzyła by ani litra piwa!
Dlatego naszym moralnym obowiązkiem jest się zjednoczyć.
Organizujmy spotkania, warsztaty, targi i co tam jeszcze.
A wszystko to ku chwale naszej wspólnej, piwowarskiej przyszłości!!!
Piszcie zatem wschodni piwowarzy!
Dołączcie się!
Stwórzmy coś (no nie wiem co, ale coś stwórzmy)
A tak wogóle to(trzeci 2-tygodniowy porter).
Do admina:
Wiem że to trochę polityczne - ale gdzie mam to zamieścić?i czekam na odzew.
Comment
-
Nie wiem jak to się stało ale wcześniej nie widziałem tego apelu. Co prawda jestem na tym forum trochę krócej i rzadziej ale jestem jak najbardziej za. "Piwowarzy z Podlasia łączcie się"> Chętnie się spotkam a i kilka wskazówek chętnie przyjmę bo zdaje się że masz nieco więcej doświadczeń. Póki coi czekam na odzew.
A tak w ogóle to sugeruję abyś uzupełnił swój profil.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Tak tak. Pamiętam.
Ale no cóż - problemy natury logistycznej i osobistej.
Po prostu brak beczek aby to porozlewać oraz wrodzone lenistwo.
Ale nic to. Mam nadzieję, że starczy mi życia aby spróbować inne warianty.
W tym roku pokombinuję z czekoladowym.
Tzn zrobię piwo nieco wzorując się na koźlaku Weny z Almy z 2009 r. -zmiejsze ilość wiedeńskiego, dodam nieco więcej belgijskiego ambera, zmniejszę o 1/3 ilość chmielu i dodam z 200 g czekoladowego . Co by gorzko nie było to czekoladowy wyługuję w zimnej wodzie.
W tym sezonie jadę na Munich Lagerach - piwko powinno być zatem takie "gładkie".
W każdym razie zrobię tego ze 60 ltr, co na rok mi starczy.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Nowy browar restauracyjny, taki nowoczesny, jakich mało na Węgrzech.
Minibrowar znajduje się w samym centrum uroczego miasta Győr, otwarcie nastąpiło w 2021 roku.
Spacer dworca kolejowego zajmuje kilka minut, jest to odległość 750 metrów.
W jednoprzestrzennym lokalu...-
Channel: Węgry
2023-08-11, 13:58 -
-
Odbiór osobisty - Kraków, Azory
Link do oferty:
https://www.olx.pl/oferta/zestaw-do-...7-IDvANRU.html...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-09-10, 16:53 -
-
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
-
Channel: Niemcy
-
-
Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...-
Channel: Austria
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment