Browar Piątkowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radekam
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.03
    • 165

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=133
    Opisz swoje dokonania piwowarskie - od postanowienia po degustację.


    Wyjdzie "polotmawe" . W zasadzie po zafermentowaniu śmiało możesz dodać co chcesz byle było bez skrobi i w miarę sterylne. I tak po burzliwej wszystko opadnie na dno.
    A ile na te 60 ltr proponujesz?

    Mam barwiący, karmel ciemny i carafę I.
    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #47
      To jest na jeden fermentor, jak zapewne doczytałeś.
      A co Ci szkodzi poeksperymentować i rozdzielić na trzy fermentory i do każdego dodać coś innego?
      Przecież piwo i tak wyjdzie znakomite.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • radekam
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.03
        • 165

        #48
        Browar Piatkowy

        Witam ponownie
        Pora już chyba rozpocząć kampanię 2010/2011. W piwnicy jest 14 st C i spada

        W trakcie martwego sezonu browar zaopatrzył się w profesjonalne mieszadło magnetyczne z demobilu (allegro) oraz kilka kolb El z Labglassu. W jednej z tych kolb na karuzeli kręcą się są Munich Lagery. Wczoraj były w kolbie o poj. 500 ml, dzisiaj są w litrowej a jutro im zafunduję kręcenie w 2-litrowej. Potem chwila odpoczynku i w piątek pognam je do roboty.
        Nie wiem tylko co im dać do jedzenia - może jakieś marcowe?

        A teraz ku przestrodze!
        Słody "caracoś" i inne wydumane trzymam w oryginalnych foliowych opakowaniach w piwnicy. Od jakiegoś czasu czułem tam zapach słodu, którego wcześniej nie było, ale myślałem że może mi się zdaje, czy jakiś kiepsko zawiązany 20-kilowy wór otworzył się w czasie porządków - w każdym razie nie zawracałem sobie tym głowy. Niedawno jednak, w ramach inwentaryzacja słodów znalazłem ślady myszy
        I to przy cara-słodach! Okazało się że jeden z foliowych woreczków jest rozpruty i słód z niego wysypał się na półkę. Na szczęście dużo strat nie było - może z pół garści.
        Zaradziłem problemowi wysypując myszkom takie różowe ziarenka ze sklepu. Zjadły ich trochę i więcej się nie pokazały.
        A teraz najciekawsze.
        Na półce obok siebie stały: karmele jasne i ciemne, wiedeński, monachijski 2, carapils, carahell, barwiący, carafa, amber i carared. A na podłodze w dużych worach pilznieński i monachijski.
        I wiecie co myszki jadły?
        carared
        Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
        W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
        W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

        Comment

        • radekam
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.03
          • 165

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
          Może i tak? Mam w sumie carafę, karmel ciemny i barwiący.

          Carafa czy karmel ciemny mogły by może wnieść jakieś "kożlakowe" posmaki (tak myślę).

          A może barwiący wyługowany na zimno co by nie byo gorzkich posmaków??

          Co do ilości tego słodu to można to robić w 2 etapach doświadczalnie określając potrzebną ilość. Przed rozlewem piwo zlewam z cichej do beczki aby dokładnie wymieszać glukozę.
          Poszła carafa - koźlaczek wyszedł ok.
          Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
          W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
          W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

          Comment

          • havran1
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.01
            • 6

            #50
            Apel do piwowarów z Polski B i C

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
            Korzystając z obecności na forum zamieszczam odezwę:

            Piwowarzy z Polski B i C.

            Nasz biedny wschodni region jest zaniedbywany przez wszystkich.
            Nie ma w nim nic (parafrazując słowa onegdaj sławnego kandydata na prezydenta ze wschodniej Polski).
            Nawet piwowarów jest chyba niewielu.

            Zmieńmy to!

            Inni mają swoje warsztaty, mają swoje sklepy.
            My nie mamy nic.

            Spotykajmy się w celu i warzenia (i innych mniej istotnych).

            Chwila zjednoczenia się jest już bliska!

            Nie dajmy się uciskać i wykorzystywać!
            To u nas, w naszym regionie rośnie najwspanialszy i jedyny polski chmiel.
            Gdyby nie on, większość z polskich piwowarów nie uwarzyła by ani litra piwa!
            Dlatego naszym moralnym obowiązkiem jest się zjednoczyć.
            Organizujmy spotkania, warsztaty, targi i co tam jeszcze.

            A wszystko to ku chwale naszej wspólnej, piwowarskiej przyszłości!!!

            Piszcie zatem wschodni piwowarzy!
            Dołączcie się!
            Stwórzmy coś (no nie wiem co, ale coś stwórzmy)

            A tak wogóle to (trzeci 2-tygodniowy porter).

            Do admina:
            Wiem że to trochę polityczne - ale gdzie mam to zamieścić?
            Nie wiem jak to się stało ale wcześniej nie widziałem tego apelu. Co prawda jestem na tym forum trochę krócej i rzadziej ale jestem jak najbardziej za. "Piwowarzy z Podlasia łączcie się"> Chętnie się spotkam a i kilka wskazówek chętnie przyjmę bo zdaje się że masz nieco więcej doświadczeń. Póki co i czekam na odzew.

            Comment

            • radekam
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.03
              • 165

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika havran1 Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie wiem jak to się stało ale wcześniej nie widziałem tego apelu. Co prawda jestem na tym forum trochę krócej i rzadziej ale jestem jak najbardziej za. "Piwowarzy z Podlasia łączcie się"> Chętnie się spotkam a i kilka wskazówek chętnie przyjmę bo zdaje się że masz nieco więcej doświadczeń. Póki co i czekam na odzew.
              E tam. Może i mam trochę doświadczenia, ale nic w porównaniu z innymi.

              A tak w ogóle to sugeruję abyś uzupełnił swój profil.
              Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
              W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
              W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

              Comment

              • havran1
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.01
                • 6

                #52
                Słusznie, już jestem. Profil uzupełniony.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radekam Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ile na te 60 ltr proponujesz?

                  Mam barwiący, karmel ciemny i carafę I.
                  I jak tam poszło?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • radekam
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.03
                    • 165

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    I jak tam poszło?
                    Odświeżam wątek.

                    Poszło 200 g carafy na 60 ltr.
                    Kolorek ma ok (jak ciemna herbata) i smak super jak dla mnie.

                    Piwo ma ponad rok i nadal jest nieco słodkie.

                    Właśnie piję jedną z ostatnich butelek.
                    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      A co Ci szkodzi poeksperymentować i rozdzielić na trzy fermentory i do każdego dodać coś innego?
                      Przecież piwo i tak wyjdzie znakomite.
                      Przecież mówiłem
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • radekam
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.03
                        • 165

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przecież mówiłem
                        Tak tak. Pamiętam.

                        Ale no cóż - problemy natury logistycznej i osobistej.
                        Po prostu brak beczek aby to porozlewać oraz wrodzone lenistwo.

                        Ale nic to. Mam nadzieję, że starczy mi życia aby spróbować inne warianty.
                        W tym roku pokombinuję z czekoladowym.
                        Tzn zrobię piwo nieco wzorując się na koźlaku Weny z Almy z 2009 r. -zmiejsze ilość wiedeńskiego, dodam nieco więcej belgijskiego ambera, zmniejszę o 1/3 ilość chmielu i dodam z 200 g czekoladowego . Co by gorzko nie było to czekoladowy wyługuję w zimnej wodzie.
                        W tym sezonie jadę na Munich Lagerach - piwko powinno być zatem takie "gładkie".
                        W każdym razie zrobię tego ze 60 ltr, co na rok mi starczy.
                        Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                        W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                        W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X