Oblicz, ile masz już filtratu w garze; jak dojdziesz do założonej objętości plus 10-15%, to kończ wysładzanie. Podgrzewać możesz w częściach, oczywiście pod przykryciem, to zmniejsza parowanie.
Oblewanie gara wodą z prysznica niewiele pomaga. Najlepiej nalać dużo zimnej wody do wanny, wstawić gar, dorzucić parę PETów z zamrożoną wodą. Im większa powierzchnia gara styka się z wodą, tym lepsza wymiana ciepła.
Chmiel (jeśli został dobrze odfiltrowany...) powinien z czasem osłabnąć, smak będzie się równoważyć.
Smacznego!
Oblewanie gara wodą z prysznica niewiele pomaga. Najlepiej nalać dużo zimnej wody do wanny, wstawić gar, dorzucić parę PETów z zamrożoną wodą. Im większa powierzchnia gara styka się z wodą, tym lepsza wymiana ciepła.
Chmiel (jeśli został dobrze odfiltrowany...) powinien z czasem osłabnąć, smak będzie się równoważyć.
Smacznego!
Comment