Browar domowy "Romek" atakuje :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #31
    Oblicz, ile masz już filtratu w garze; jak dojdziesz do założonej objętości plus 10-15%, to kończ wysładzanie. Podgrzewać możesz w częściach, oczywiście pod przykryciem, to zmniejsza parowanie.

    Oblewanie gara wodą z prysznica niewiele pomaga. Najlepiej nalać dużo zimnej wody do wanny, wstawić gar, dorzucić parę PETów z zamrożoną wodą. Im większa powierzchnia gara styka się z wodą, tym lepsza wymiana ciepła.

    Chmiel (jeśli został dobrze odfiltrowany...) powinien z czasem osłabnąć, smak będzie się równoważyć.

    Smacznego!
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • Qbric
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.04
      • 427

      #32
      Dziękuję za porady. Dzisiaj przelałem na cichą. Właściwie już w środę skończyła sie burzliwa, jak do tej pory moja najszybsza. Nie ma się co dziwić, temperatura ~23st robi swoje. Dzisiaj Blg 4. Potrzymam tydzień i do butelek.
      Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

      Comment

      • Qbric
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.04
        • 427

        #33
        Dawno nie pisałem :/ Co do Koelscha to jak dotąd najlepsze piwo jakie zrobiłem, hihi Nie wiem czy to zacieranie, czy fuks ale naprawdę smakuje mi i innym. Po zabutelkowaniu włożyłem dwie skrzynki do lodówki i trzymałem w ~8stC przez 3 tygodnie. Goryczka, której wcześniej się trochę bałem, ustabilizowała się na fajnym poziomie. Już widzę, że będzie to znów piwo którego więcej rozdam niż sam wypiję... no ale! dlaczego nie dzielić się przyjemnością? : >
        Następny w kolejce będzie stout. Surowce już czekają.

        Takie pytanie do doświadczonych: czy skraplanie się piwa na ściankach szyjki to oznaka nieszczelności kapsla czy coś w miarę normalnego? Bo na części btelek zauważyłem właśnie taki efekt. W piwach ze sklepu tego nie widziałem.

        Pozdrawiam.
        Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
          Takie pytanie do doświadczonych: czy skraplanie się piwa na ściankach szyjki to oznaka nieszczelności kapsla czy coś w miarę normalnego? Bo na części btelek zauważyłem właśnie taki efekt. W piwach ze sklepu tego nie widziałem.
          Pierwsze słyszę... Próbowałeś taką butelkę? Jest gaz?

          Comment

          • Qbric
            Porucznik Browarny Tester
            • 2001.04
            • 427

            #35
            Próbowałem butelki, gaz jest i zawartość wydaje się bardzo ok, ale zastanawia mnie to.

            Zamieszczam małe foto. Wiecej większych fotek "zjawiska" tutaj: http://rapidshare.com/files/289905682/piwo.rar

            Generalnie takie coś powstaje gdy para skrapla się na zimnej (zimniejszej?) powierzchni. Czy to oznacza, że w butelce jest cieplej niż na zewnątrz... bo np drożdże cały czas pracują? Butelkowałem 22.08. Ale czy to aż taka różnica w temp by była? A może kapsle nieszczelne. Sam nie wiem. Wydaje mi się, że dobrze zakapslowałem.

            Pozdrawiam.
            Attached Files
            Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #36
              Jeśli gaz jest to (moim zdaniem) się nie przejmuj... Może mała nieszczelność kapsla - ale on nigdy nie jest w 100% szczelny.... Na wszelki wypadek pij je w pierwszej kolejności.

              PS Ładna fotka - masz dobry sprzęt.
              Last edited by Seta; 2009-10-07, 21:02.

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
                Takie pytanie do doświadczonych: czy skraplanie się piwa na ściankach szyjki to oznaka nieszczelności kapsla czy coś w miarę normalnego? Bo na części btelek zauważyłem właśnie taki efekt. W piwach ze sklepu tego nie widziałem.

                Pozdrawiam.
                Ło matko ale kombinujesz, dobre jest to o co chodzi?

                A tak na temat to u siebie zaobserwowałem to samo zjawisko ale się nad nim nie zastanawiałem.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • Qbric
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.04
                  • 427

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ło matko ale kombinujesz, dobre jest to o co chodzi?.
                  Wódka też dobra a szkodzi... (w nadmiarze)
                  To po prostu wrodzona ciekawość i chęć nauczenia się czegoś, a także troska o dobro moich kochanych butelczynek. Dziękuje za odpowiedzi, tak jak radzicie nie będę się tym zbytnio przejmował. A z jednej z fotek z "*.raru" zrobiłem tapetke. Nie podejrzewałem, że mi tak wyjdą : ) Pozdrawiam.
                  Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                  Comment

                  • Qbric
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.04
                    • 427

                    #39
                    Jutro, jeśli Bozia da, zabieram się za Stouta. Receptura aktualnie przedstawia się następująco:

                    - Pale Ale 3.2kg
                    - Carafa Typ II 0.1kg
                    - jęczmień palony 0.3kg
                    - płatki jęczmienne błyskawiczne 0.5kg

                    - Marynka w granulacie 25g
                    - Safale S-04

                    Zacieranie:
                    - 45" @ 63°C
                    - 10" @ 73°C

                    Chmielenie:
                    - 15g w 5"
                    - 10g w 40"

                    A teraz idę policzyć wodę bo ostatnio straciłem nad tym kontrole :/ W planie jest 20L/12°Blg. Czy te płatki jęczmienne będą sprawiać jakieś problemy przy filtrowaniu?

                    Pozdrawiam : )
                    Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czy te płatki jęczmienne będą sprawiać jakieś problemy przy filtrowaniu?
                      Mogą Widzę, że masz sraczwężyk więc będzie ok, tylko pamiętaj nagrzać zawczasu wody do wysładzania.

                      Comment

                      • Qbric
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.04
                        • 427

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Widzę, że masz sraczwężyk
                        Ano mam. Bardzo piękny nawiasem mówiąc :>

                        Co do wody to przygotuję sobie zapas 30L. 12L do zacierania i 14L do wysładzania. Mam nadzieję, że jakoś to tym razem wyjdzie.

                        Aha byłbym zapomniał o bardzo ważnej sprawie. Kupiłem francuskie płatki dębiny średnio palone i nie mam pojęcia jak je dozować i ile (mam zapas 100g). Może tak ze 40g na pierwszy raz sypnę? Na tydzień cichej? Czy do chmielenia? A może do stouta podarować sobie te "czipsy"? Pomóżcie bo nie bardzo wiem jak się "to" obsługuje. Po prostu chciałbym dodać trochę tej dębowej beczki do smaku.
                        Last edited by Qbric; 2009-10-09, 20:02.
                        Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #42
                          Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Qbric
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2001.04
                            • 427

                            #43
                            W zeszłą sobotę, tak jak pisałem wcześniej, wziąłem się za Warkę nr 4: Dry Stout. Jeżeli chodzi o wodę to znowu pełna improwizacja i znów moje obliczenia wzieły w łeb. W planie było 20L/12Blg. Wyliczyłem sobie 12L na zacieranie i 14 na wysładzanie. Zacierałem w 12L ale do wysładzania zużyłem aż 16.5L bo podświadomie czułem, patrząc na gar, że będzie mało. Gdy skończyłem wysładzanie zmieniło mi się nastawienie i spanikowałem sądząc, że koniec końców użyłem za dużo wody. Po pomiarze Blg wyszło mi ~7.5Blg i byłem już bliski płaczu. Nie zastanawiając się nad sensem swoich poczynań dodałem 100g (sic!) suchego ekstraktu by ratować sytuację Po chmieleniu i odparowaniu części wody w fermentorze znalazło się 19.5L piwka. Kładłem się spać w połowie zadowolony, w połowie smutny: uzyskałem tyle piwa ile chciałem ale przy marnej wydajności wysładzania. Dopiero rano w niedzielę wrócił mi humor gdy zobaczyłem areometr zostawiony na noc w menzurce. Zdałem sobie sprawę, że nie uwzględniłem poprawki na temperaturę i rano odczyt nie chiał być inny niż 12Blg

                            Burzliwa rozpoczeła się piękną wysoka pianą. Temperatura utrzymywała się początkowo na poziomie ok 24st więc otworzyłem okno. Dwa dni nie było mnie w domu a gdy wróciłem okazało się, że w pokoju troche piź.... Temp. na fermentorze spadła do 14stC Szybko zamknąłem okno i teraz kontroluję temp na zalecanym poziomie 20st +/- 1. Piany nie ma już żadnej ale bąbelki cały czas się pojawiają. W sobotę przeleję na cichą i dodam płatków dębiny.

                            Pozdrawiam.
                            Last edited by Qbric; 2009-10-15, 20:22.
                            Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                            Comment

                            • Qbric
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2001.04
                              • 427

                              #44
                              Po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej sprawdziłem bailing. Wyszło 5.5Blg. Stwierdziłem, że mało odfermentowało i przetrzymałem na cichej jeszcze jeden tydzień. Niestety odczyt się nie zmienił Zabutelkowałem 19L przy 5Blg dosypując 160g Muntons Beer Kit Enchancer. W każdym bądź razie w smaku bardzo obiecujące. Przetestowałem też w końcu mój nowy nabytek: kapslownicę Grifo. Muszę przyznać, że cud malina. Bez porównania lepiej niż Greta.

                              Dzisiaj nastawiłem mini pszeniczkę. Została mi ze starych zakupów (przy okazji Warki II) jedna puszka ekstraktu pszenicznego, drożdże i Lubelski. Postanowiłem to zużyć.

                              Warka V: Pszeniczne mini

                              - ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg (WES)
                              - Lubelski granulat 15g
                              - Safbrew WB-06

                              Chmielenie: 15g Lubelskiego przez 45".

                              Wyszło ~12.5L na 10Blg.


                              Ostatni powiew lata w grudniu będzie
                              Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                              Comment

                              • Qbric
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2001.04
                                • 427

                                #45
                                Przelałem pszeniczkę z burzliwej na cichą. Trochę późno, ale zarobiony byłem. Nalałem sobie testowo stouta po 3 tyg. leżakowania. Trochę nachmielenie mogłoby być mniejsze a poza tym ok. Jest już lekko nagazowane. Na święta będzie akurat
                                Last edited by Qbric; 2009-11-21, 19:03.
                                Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X