Browar domowy "Romek" atakuje :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric Wyświetlenie odpowiedzi
    Zebrałem gęstwę do słoika i zastanawiam się jak ją wykorzystać
    Najlepiej do kolejnego piwa

    Ja obecnie też mam drożdże z kaloryfera - postawiłam obok na szafce, jakoś musiały upaść na kalafior. Póki co saszetka puchnie, więc chyba przeżyły, zobaczymy potem jak w starterze się zachowają Zastanawiam się jednak, czy przypadkiem takie podgrzane drożdże w saszetce nie są zmutowane? Wszak jak się daje drożdże do zbyt ciepłej brzeczki, to uzyskamy wyższą owocowość, estrowość piwa. A takie podgrzanie w saszetce nie szkodzi? Jakiś fachowiec do tablicy może podejdzie i odpowie
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Qbric
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.04
      • 427

      #62
      Widać więc, że kaloryfer nie taki straszny a i pewnie na smak wpłynął w jakiś delikatny sposób. Mam nadzieję, że to będzie udana "kaloryferowa warka"

      Dzisiaj zabutelkowałem Warkę nr 7 wraz z 160g suchego ekstraktu.

      Teraz myślę o jakimś koźlaczku. Do Porkerta też już się przymierzam. Najwyższy czas.

      PS. A chleb wyszedł mi słabo... ale spróbuję jeszcze raz.
      Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

      Comment

      • Qbric
        Porucznik Browarny Tester
        • 2001.04
        • 427

        #63
        Kochani poratujcie proszę. Może jestem zbyt zaspany/rozkojarzony/pijany (dziś wypiłem dopiero jedno) ale nie mogę znaleźć tematu na Forum o ilościach wody. Do tej pory robiłem piwka 12-12.5Blg z różnych ilości słodu wspomagając się bardzo fajnym opracowaniem które dostałem na pewnym pokazowym warzeniu w Szkółce Niedzielnej.
        Dzisiaj jednak chcę popełnić Koźlaka 16-17Blg i nie wiem jak zaplanować sobie wodę do zacierania/wysłądzania tak, żeby uzyskać to z 4.6kg słodu, bo tyle sobie na razie ześrutowałem

        Bardzo proszę o jakiegoś linka na PW do jakiegoś tematu, kurcze to musi gdzieś tu być na Forum a trochę mi się spieszy bo nie chcę po nocy siedzieć.

        Pozdrawiam.
        Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

        Comment

        • jaozyrys
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 154

          #64
          Linka do tematu nie mam, ale to będzie tak

          V=m*w*100/d + Vo

          gdzie:
          V- objętość brzeczki przed gotowaniem
          m-masa słodów (bez palonych)
          w- wydajność
          d- gęstość w Blg
          Vo - założona objętość odparowana podczas gotwania

          w twoim wypadku wychodzi ok. 19L przy założeniu wydajności 0,6 (wziąłem z twojego pilsa), i odparowaniu ok. 2L przy gotowaniu (końcowe 16Blg, dla siedemnastki daj litr mniej).

          ale to tylko obliczenia a wydajność może być rozmaita, dlatego poleciłbym ci sposób żeby po prostu mierzyć gęstość brzeczki podczas wysładzania (biorę małą próbkę, schładzam do ok. 30C i do balingometru), kończysz jak będzie ok 1-1,5 Blg niższy niż oczekiwana po gotowaniu (choć ta wielkość zależy od tego jak intensywnie gotujesz i jak długo - tyle zakładam sobie dla godzinnego). Potem po gotowaniu ponownie sprawdzam gęstość i dolewam wody tym razem już precyzyjnie do pożadanej gęstości.

          Comment

          • jaozyrys
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 154

            #65
            jeszcze słowo o tych pomiarach - jest poprawka temperaturowa na gęstość, przy 30C to jest pół stopnia więcej (tzn. balingomierz pokazuje 12, czyli jest naprawde ok. 12,5). Dopóki jest jeszcze trochę zapasu przy wysładzaniu to można zgrubnie szacować gęstość i bez schładzania, dodając 0,5Blg na każde 10st.C, np. przy brzeczce o temp. 70C (zamieszać przed pomiarem!) będzie to +2,5Blg

            Comment

            • Qbric
              Porucznik Browarny Tester
              • 2001.04
              • 427

              #66
              Wskrzeszam swój temat Po pierwsze jeszcze raz dziękuję Jaozyrysowi za wskazówki- dużo mi ten wzór wyjaśnił. Co do tamtej warki to była to masakra... Strasznie to wszystko zaniedbałem, przeholowałem z temperaturami, źle odfiltrowałem chmiel itp. Strasznie zaniedbałem cały proces. To dlatego, że mój standardowy pomocnik zaniemógł a i ja byłem jakiś zakręcony, nie porobiłem dokładnych notatek... ech. W skrócie wyglądało to tak:

              17.02.2010r.

              Warka VIII "Koźlak na lenia"

              Skład:
              - Pilzeński Premium 2kg
              - Monachijski 2kg
              - Carahell 0.5kg
              - Cararoma 0.15kg
              - Carapils 0.1kg
              - Marynka 40g
              - Lubelski 20g

              Zacieranie:
              45 min. @ 68stC

              Chmielenie 50min:
              - Marynka od początku.
              - Lubelski w 35. min.

              Jest już zabutelkowane i czeka na swoją kolej
              Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

              Comment

              • Qbric
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.04
                • 427

                #67
                13.06.2010r.

                Warka IX: Dunkel Weizen


                Skład:
                - pszeniczny jasny 1.2kg
                - pszeniczny ciemny 1.0kg
                - monachijski 1.4kg
                - carahell 0.2kg
                - cararoma 0.2kg
                - carapils 0.1kg
                - Spalt select (granulat) 35g

                Zacieranie:
                - 10` @ 46st (tylko pszenica)
                - 15` @ 53st
                - 20` @ 63st
                - 35` @ 73st

                Chmielenie:
                - całość przez 50min.
                - trochę mchu irlandzkiego na ostatnie 10min.

                Zacieranie w 12L.
                Wysładzanie w 18L.

                Zadane WB-06.

                Wyszło 20L@10Blg. Powoli ustaje burzliwa. Za parę dni przeleję na cichą.

                PS. Warka VIII zadana W34/70
                Last edited by Qbric; 2010-06-19, 18:16.
                Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                Comment

                • Qbric
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2001.04
                  • 427

                  #68
                  No i wreszcie po długiej, ponad dwu letniej przerwie (ostatnia Warka X z 05.09.2010 poszła w kanał), udało mi się znów wrócić do gry W międzyczasie ślub, mieszkanie, córeczka więc nie bardzo się składało.

                  Nazwa piwa ze względu na użyte surowce. Data ważności drożdży: 03.2010r, słodów: 12.2011r, chmiel: zbiór 2009 ale Magnum zapakowane hermetycznie, tylko jodowy wskaźnik skrobi się nie przeterminował


                  26.02.2013r.

                  Warka XI: Piwo Stare

                  Skład:
                  - Bohemian Pilsner 1kg
                  - Pilzeński 1kg
                  - Monachijski 1kg
                  - Carahell 0.3kg
                  - Carapils 0.15kg
                  - zakwaszający 0.15kg
                  - Magnum szyszka 40g
                  - Spalt Select granulat 20g

                  Zacieranie: 12L
                  30' @ 63°
                  25' @ 73°

                  Miała być jeszcze przerwa w 53° ale przegrzałem i nie chciało mi się obniżać temp. Widać braki w doświadczeniu i długą przerwę w warzeniu.

                  Wysładzanie: 17L

                  Chmielenie:
                  - Magnum przez 60'
                  - Spalt Select przez 20'
                  - mech irlandzki na 10'

                  Wyszło 21L na 10Blg.

                  Zadane Saflager W-34/70. Mimo starości na szczęście ruszyły

                  Piwko stoi w ok 12°C. Drożdże powoli pracują. Chyba dosyć mocno nachmielone, tak jakby lekko pikante- podoba mi się. Oby tylko nie było infekcji. Tymczasem lece poprzeglądać sklep - muszę uzupełnić i odświerzyć zapasy surowców

                  Pozdrawiam.
                  Last edited by Qbric; 2013-03-01, 21:35.
                  Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X