Browar Sokoli Staw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Basik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.06
    • 1308

    #46
    Ponieważ #31 APA zostały już tylko pojedyncze butelki, to dziś - na moje specjalne życzenie- powtórka z rozrywki

    Comment

    • Basik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.06
      • 1308

      #47
      Jak na Sokoli Staw, to bardzo pracowity weekend. Dziś, specjalnie dla Piotryego IPA
      Przy okazji, mogę już donieść, że #33 wyszło wyśmienite, a zatem

      Comment

      • Basik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.06
        • 1308

        #48
        I kolejny pracowity weekend przed nami...trzeba w końcu zlać ostatnie trzy warki. Ciekawe czy jutro będziemy mieli siłę, aby coś jeszcze uwarzyć. Ot takiego np. bitterka na zakończenie sezonu.

        Comment

        • Basik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.06
          • 1308

          #49
          W ten weekend oprócz Hot!, które można raczej traktować jako przyprawę niż piwo , zabutelkowaliśmy:

          #35 APA
          Zasyp:
          4,5 kg Pale Ale
          0,3 kg jasny karmel (300-400 EBC)
          0,2 kg melanoidowy (60-80 EBC)
          0,1 kg Caraamber (70 EBC)

          Zacieranie w ok 68st długoooo

          Chmielenie (60 min): (zaplanowane 60IBU)
          '0 - Chinook (11%AA) 50 gr
          '0 - Centinial (10%AA) 20 gr
          '60 - Cascade (5%AA) 20 gr
          '60 - Columbus (16,5%AA) 35 gr

          Wyszło 11 blg, 26 litrów.


          #36 AIPA
          Zasyp:
          5 kg Pale Ale
          0,35 kg jasny karmel (300-400 EBC)
          0,3 kg melanoidowy (60-80 EBC)
          0,25 kg Caraamber (70 EBC)

          Zacieranie w ok 68st długoooo

          Chmielenie (60 min): (zaplanowane 60IBU)
          '0 - Columbus (16,5%AA) 40 gr
          '0 - Permant (8,5 % AA) 15 gr
          '0 - Centinial (10%AA) 30 gr
          '60 - Cascade (5%AA) 30 gr
          '60 - Columbus (16,5%AA) 10 gr

          Wyszło 15 blg, 24 litrów.

          #34 Chili Stout
          czyli Hot! wyszło ok. 50 butelek. Będzie mnóstwo pysznego sosu

          Robi się późno, ale mamy nadzieję nastawić jeszcze dziś jakiegoś bitterka...
          Last edited by Basik; 2013-04-07, 11:33.

          Comment

          • Basik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.06
            • 1308

            #50
            Czas szybko leci- 37 zostało wczoraj zabutelkowane. Natomiast boimy się o 38, bo coraz cieplej, a w browarze niedobór butelek...
            Piwem nr 38 kończymy ten sezon.
            Last edited by Basik; 2013-04-26, 08:44.

            Comment

            • Basik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.06
              • 1308

              #51
              Dzięki ogromnej pomocy Marusi i Slavoya, 38. zostało w poniedziałek zabutelkowane. Zdążyliśmy przed chwilowym, ale jednak- ociepleniem

              Comment

              • Basik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.06
                • 1308

                #52
                Do uwarzenia kolejnego piwa będziemy potrzebowali gar ok. 30 L. Czy któryś z wrocławskich piwowarów byłby tak uprzejmy i pożyczył w któryś z listopadowych weekendów?

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #53
                  Mam 40 l do pożyczenia w każdej chwili, bo obecnie jestem dumną posiadaczką 2 sztuk 40 l i 1 szt. 60 l
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Basik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.06
                    • 1308

                    #54
                    Wstępnie dziękujemy

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      W niedzielę będę na Jarmarku Jadwiżańskim, to po zakończeniu warzenia możecie gar stamtąd zabrac bezpośrednio ode mnie, lub zostawię Wam na portierni do odbioru.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Basik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.06
                        • 1308

                        #56
                        Małe zaległości w opisach- reklamacje na ręce Piotryego
                        Donoszę jednak, że warki 39 i 40 zabutelkowane.

                        Dyniowy stout wyszedł o zapachu piernika (co tam- zapach jest boski), tyle że w smaku jest bardzo wytrawny.
                        Last edited by Basik; 2013-10-24, 10:32.

                        Comment

                        • Basik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.06
                          • 1308

                          #57
                          41. RIS
                          Na razie wielkie śrutowanie- sama tego chciałam

                          Comment

                          • Basik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1308

                            #58
                            #42 AIPA- Prawie powtórka z #36

                            Zasyp:
                            5 kg Pale Ale
                            0,5 kg jasny karmel (300-400 EBC)
                            0,3 kg melanoidowy (60-80 EBC)


                            Zacieranie w ok 72st ponad 1h

                            Chmielenie (70 min): (zaplanowane 60IBU)
                            '0 - Columbus (14,5%AA) 20 gr
                            '0 - Centinial (10%AA) 30 gr
                            '0 - Warrior (16,7%AA) 10 gr
                            '65 - Galaxy (12,2%AA ) 25 gr
                            '65 - Amarillo (10,1 %AA) 25 gr

                            Comment

                            • Basik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.06
                              • 1308

                              #59
                              AIPA wyszła przepyszna i szybko znika.
                              Niestety, jej następca #43 (prawie 3 skrzynki) wylądował w zlewie Jakieś okrutne paskudztwo nam się wdało. W zeszły piątek wypiliśmy zaledwie po jednej butelce, a głowy bolały nas do sobotniego wieczora i bez Etopiryny nie dało się wytrzymać .
                              W smaku było fajne, jednak Piotr szybko zorientował się, że nietypowo "ściąga" na środku języka. Lekko dziwny zapach- trudny do opisania, ale w sumie nie zapowiadał nic strasznego. Pierwsze 2 butelki były bardzo schłodzone, więc efektów wizualnych nie było widać, ale potem... moglibyśmy zrobić pokazówkę gushingu
                              Piotr doszukuje się winy w tym, że trochę za długo przeleżakowaliśmy je na cichej. Jakoś nie było czasu, żeby zlać. Ale licho wi

                              A jutro- trzeba nadrobić straty- kolejne warzenie.

                              Comment

                              • piotry
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.08
                                • 761

                                #60
                                Uzupełniam dla basik:

                                #35 - APA
                                #36 - AIPA
                                #37 - Lekkie ALE nachmielone alias Hardcore cHmiel
                                #38 - PA
                                #39 - SS - stout sesyjny
                                #40 - Pumpkin Stout
                                #41 - RIS
                                #42 - AIPA
                                #43 - BIPA (wylane - prawdopodobnie zakażenie)
                                #44 - APA
                                #45 - AIPA

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X