Ponieważ #31 APA zostały już tylko pojedyncze butelki, to dziś - na moje specjalne życzenie- powtórka z rozrywki
Browar Sokoli Staw
Collapse
X
-
W ten weekend oprócz Hot!, które można raczej traktować jako przyprawę niż piwo , zabutelkowaliśmy:
#35 APA
Zasyp:
4,5 kg Pale Ale
0,3 kg jasny karmel (300-400 EBC)
0,2 kg melanoidowy (60-80 EBC)
0,1 kg Caraamber (70 EBC)
Zacieranie w ok 68st długoooo
Chmielenie (60 min): (zaplanowane 60IBU)
'0 - Chinook (11%AA) 50 gr
'0 - Centinial (10%AA) 20 gr
'60 - Cascade (5%AA) 20 gr
'60 - Columbus (16,5%AA) 35 gr
Wyszło 11 blg, 26 litrów.
#36 AIPA
Zasyp:
5 kg Pale Ale
0,35 kg jasny karmel (300-400 EBC)
0,3 kg melanoidowy (60-80 EBC)
0,25 kg Caraamber (70 EBC)
Zacieranie w ok 68st długoooo
Chmielenie (60 min): (zaplanowane 60IBU)
'0 - Columbus (16,5%AA) 40 gr
'0 - Permant (8,5 % AA) 15 gr
'0 - Centinial (10%AA) 30 gr
'60 - Cascade (5%AA) 30 gr
'60 - Columbus (16,5%AA) 10 gr
Wyszło 15 blg, 24 litrów.
#34 Chili Stout czyli Hot! wyszło ok. 50 butelek. Będzie mnóstwo pysznego sosu
Robi się późno, ale mamy nadzieję nastawić jeszcze dziś jakiegoś bitterka...Last edited by Basik; 2013-04-07, 11:33.
Comment
-
-
Mam 40 l do pożyczenia w każdej chwili, bo obecnie jestem dumną posiadaczką 2 sztuk 40 l i 1 szt. 60 l
Comment
-
-
W niedzielę będę na Jarmarku Jadwiżańskim, to po zakończeniu warzenia możecie gar stamtąd zabrac bezpośrednio ode mnie, lub zostawię Wam na portierni do odbioru.
Comment
-
-
-
#42 AIPA- Prawie powtórka z #36
Zasyp:
5 kg Pale Ale
0,5 kg jasny karmel (300-400 EBC)
0,3 kg melanoidowy (60-80 EBC)
Zacieranie w ok 72st ponad 1h
Chmielenie (70 min): (zaplanowane 60IBU)
'0 - Columbus (14,5%AA) 20 gr
'0 - Centinial (10%AA) 30 gr
'0 - Warrior (16,7%AA) 10 gr
'65 - Galaxy (12,2%AA ) 25 gr
'65 - Amarillo (10,1 %AA) 25 gr
Comment
-
-
AIPA wyszła przepyszna i szybko znika.
Niestety, jej następca #43 (prawie 3 skrzynki) wylądował w zlewie Jakieś okrutne paskudztwo nam się wdało. W zeszły piątek wypiliśmy zaledwie po jednej butelce, a głowy bolały nas do sobotniego wieczora i bez Etopiryny nie dało się wytrzymać .
W smaku było fajne, jednak Piotr szybko zorientował się, że nietypowo "ściąga" na środku języka. Lekko dziwny zapach- trudny do opisania, ale w sumie nie zapowiadał nic strasznego. Pierwsze 2 butelki były bardzo schłodzone, więc efektów wizualnych nie było widać, ale potem... moglibyśmy zrobić pokazówkę gushingu
Piotr doszukuje się winy w tym, że trochę za długo przeleżakowaliśmy je na cichej. Jakoś nie było czasu, żeby zlać. Ale licho wi
A jutro- trzeba nadrobić straty- kolejne warzenie.
Comment
-
-
Uzupełniam dla basik:
#35 - APA
#36 - AIPA
#37 - Lekkie ALE nachmielone alias Hardcore cHmiel
#38 - PA
#39 - SS - stout sesyjny
#40 - Pumpkin Stout
#41 - RIS
#42 - AIPA
#43 - BIPA (wylane - prawdopodobnie zakażenie)
#44 - APA
#45 - AIPA
Comment
-
Comment