Browar Sokoli Staw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotry
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.08
    • 761

    #16
    Uzupełnienie sezonu 09-10

    Jako że są zaległości to dodam na szybciora dwa piwka które robiliśmy w zeszłym sezonie a potem przejdę do sezonu bieżącego.


    podane niżej piwka są z serii kapciowej (stare chmiele)
    20 - Pils - Czemu nie (bo były temperatury )

    Warzenie odbyło się 02.02.2010r

    Surowce:

    Słody:
    pilzeński (4EBC) : 4 kg
    karmel pils (3-7EBC) : 0,5 kg
    jasny karmel: 0,1 kg

    Chmiele:
    Marynka 50 gr
    Lubelski 60 gr

    Drożdże:
    Saflager

    Zacieranie i warzenie:

    Zacieranie:

    Zacierałem na lenia ok 60 min
    I 68st -> (64-67)st
    II 78st - filtracja

    Warzenie:
    30 gr marynka
    '40 20 gr marynka
    '40 20 gr lubelski
    '55 40 gr lubelski

    Wyszło tego 24 litry 12 blg

    Drożdże jakieś suche do lagera ...

    Temp ok10-12 st.C

    Fermentowało do 7blg (refraktometr)

    Alk. po wyliczeniach 4,3%

    Wyszło 46but

    Piwko wyszło smaczne ale aromaty i inne charaktery nie były najlepsze ze względu na użyty stary chmiel ....


    21 - Koźlak alias Koza w kapciach (bo kapcie som wygodne !)

    Warzenie odbyło się 16.02.2010r

    Surowce:

    Słody:
    pilzeński (4EBC) : 4 kg
    monachijski : 1,4 kg (bo tyle zostało )
    jasny karmel : 0,75 kg
    karmel pils (3-7EBC) : 0,6 kg
    ciemny karmel : 0,25 kg
    Special B (350EBC) : 0,15 kg
    Caraamber (70EBC) : 0,15 kg

    Chmiele, Drożdże, zacieranie i inne takie :
    Tutaj spuszczę zasłonę milczenia bo nie wiem jakie wszystkie one były (nie zapisałem :/)
    sa przypuszczenia że drożdże były te same co wyżej a zacieranie nie było na lenia ...



    Wyszło tego 2X litrów 16 blg


    Alk. po wyliczeniach 5,6%



    Piwko na początku średnie ale teraz po roku bardzo fajne. Chyba najlepsze z poprzedniego sezonu



    To tyle z uzupełnień jutro napiszę o piwku które zostało uwarzone na pierwszym brew party jakie zorganizowaliśmy z Basik dla znajomych mniej wtajemniczonych

    Comment

    • piotry
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.08
      • 761

      #17
      22 - Pale Ale

      Warzenie odbyło się 11.11.2010r

      Surowce:

      Słody:
      pale ale : 4 kg
      słód melanoidowy (80EBC) : 0,25 kg
      caraamber (70 EBC) : 0,11 kg

      Chmiele:
      40g East Kent Goldings
      40g Challenger

      Drożdże:
      Safale S-04

      Zacieranie i warzenie:

      Zacieranie:

      Zacierałem na lenia ok 60 min
      I 62st - 30 min
      II 72 -> 68st - 30min

      Warzenie:
      40g East Kent Goldings
      '40 20g Challenger
      '55 20g Challenger


      Wyszło tego 23 litry 13 blg

      Drożdże S-04

      Temp ok 20 st.C

      Fermentowało do 7,5 blg (refraktometr)

      Stoi na cichej - zielonka z burzliwej wyszła całkiem ok

      Comment

      • piotry
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.08
        • 761

        #18
        23 - Stout Owsiany

        Warzenie odbyło się 27.11.2010r

        Surowce:

        Słody:
        pilzneński : 4 kg
        jasny karmel : 0,5 kg
        ciemny karmel : 0,3 kg
        czekoladowy : 0,18 kg
        barwiący : 0,15 kg

        niesłodowane:
        jęczmień palony : 0,15 kg
        płatki jęczmienne górskie : 0,4 kg


        Chmiele:
        50g Fugless
        20g East Kent Goldings

        Drożdże:
        Safale S-04

        Zacieranie i warzenie:

        Zacieranie:

        Zacierałem na lenia ok 60 min
        I 62st - 30 min
        II 72 -> 68st - 30min

        Warzenie:
        30g Fugless
        '45 20g Fugless
        '55 20g East Kent Goldings


        Wyszło tego 25 litrów 13 blg

        Drożdże S-04

        Temp ok 20 st.C

        Comment

        • piotry
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.08
          • 761

          #19
          FF to 28

          Ostatnio się zapuściłem ale miejmy nadzieję że to minie

          Zapis warki 28: - Atak Klonów - próba zrobienie piwa AIPA na podstawie zapisu surowców z Ataku Chmielu. Próba była symultaniczna (wraz z maroxan'em - to jego pomysł )

          Skład:
          Pale Ale 4 kg
          melanoidowy 300gr
          carahell 200gr
          carails 500gr

          zacieranie na słodko:
          5 min w 62st
          45 min w 72st

          chmiele:
          po 15gr aromatycznych i 25 gr simcoe na goryczkę

          planowane 70IBU

          Piwo wyszło dobre ale bardziej zbliżone do raging bitch z FD niż do ACh z Pinty

          Jest Dobre

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi

            Piwo wyszło dobre ale bardziej zbliżone do raging bitch z FD niż do ACh z Pinty
            To jest to, co piliśmy na Sylwka o ile dobrze pamiętam? Na ACH za jasne, a RB posiada klimaty belgijskie, zatem też bym nie porównywała. Bardzo dobra AIPA, nie trzeba jej do niczego porównywać. Taka - wydaje mi się - klasyczna, o ile to piwo w ogóle jest klasyczne
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #21
              Dzisiaj powtórka ostatniego, ale z racji mniejszej ilości pale ale użyłem trochę pilzeńskiego :/
              Dodatkowo dodałem trochę karmelu dla koloru i słodowości.

              pale ale: 1kg
              pilzeński: 3kg
              melanoidowy: 500gr 60-80 EBC
              carahell: 250gr 20-30 EBC
              carapils: 500gr 3-7 EBC

              carahell: 200gr 70 EBC

              wyszło ok 20L 15 blg

              chmielenie: 25gr simcoe 0 min
              15 gr z każdego (3 chmiele) 60 min
              potem 10 min gotowania i odczekanie aż opadną fuzle i dekantacja po 5-10 min

              Comment

              • maroxan
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.03
                • 179

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                To jest to, co piliśmy na Sylwka o ile dobrze pamiętam? Na ACH za jasne, a RB posiada klimaty belgijskie, zatem też bym nie porównywała. Bardzo dobra AIPA, nie trzeba jej do niczego porównywać. Taka - wydaje mi się - klasyczna, o ile to piwo w ogóle jest klasyczne
                Eksperyment pod kryptonimem Atak Klonów lekko spalił się w panewce.
                Uzyskanie tej cudnej słodowości chyba nam nie wyszło - ale to dopiero pierwsze podejście
                Mnie odfermentowało dość mocno...za to mam dobrego "ale" w Amerykańskim stylu, który już da się pić...gorycz nie jest nachalna, piwo ładnie pachnie po otwarciu.
                Cogito ergo sum vampiras
                moje skromne warzenie
                ________________
                Nasze fotografie

                Comment

                • piotry
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.08
                  • 761

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  To jest to, co piliśmy na Sylwka o ile dobrze pamiętam? Na ACH za jasne, a RB posiada klimaty belgijskie, zatem też bym nie porównywała. Bardzo dobra AIPA, nie trzeba jej do niczego porównywać. Taka - wydaje mi się - klasyczna, o ile to piwo w ogóle jest klasyczne
                  też uważam to piwo za dobre
                  ale założenia jakieś były i trzeba je rozliczyć

                  zobaczymy co przyniesie nowa warka

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #24
                    Atak Klonów II zlany na cichą:

                    Pomiar z 15blg zeszło na 8.5blg (odczyt refraktometrem)

                    Zielonka w smaku bardzo dobra, goryczka nie dominuje, posmaki owocowo-cytrusowe
                    Dodałem po 10 gr chmieli :
                    citra, cascade, amarillo
                    prosto z zamrażarnika

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Nie nadążam - ledwie uwarzone, już na cichą - przy takim wysokim blg???
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #26
                        A może Piotry robi 2w1. Atak i Bomben&Granaten zarazem

                        Comment

                        • piotry
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.08
                          • 761

                          #27
                          Nie poradzę - takie drożdże.
                          Szybko zjadły to co było. Dam i trochę po leżakować w spokoju

                          Inna sprawa, że prawie zawsze tak mi szybko wszystko fermentuje, nawet kompot
                          Last edited by piotry; 2012-01-12, 22:00.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Z 15 do 8,5 blg to nie jest zakończona fermentacja burzliwa.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Basik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.06
                              • 1308

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Z 15 do 8,5 blg to nie jest zakończona fermentacja burzliwa.
                              Spokojnie- 8,5 to był pomiar refraktometrem.
                              Po przeliczeniu wyszło że jest ok 3.2 blg więc wydaje mi się całkiem ok

                              To pisałem ja - piotry
                              Last edited by Basik; 2012-01-12, 23:42. Powód: podpis :)

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #30
                                "Pomiar refraktometrem" oznacza dla mnie "zmierzyłem refraktometrem, przeliczyłem i podałem końcowe wartości", zatem nie dziw się mojemu zdziwieniu

                                Ale i tak się dziwię, że sprawdzasz blg po kilku dniach, ja sobie spokojnie czekam minimum tydzień, po co roboty sobie dokładać. Ale pewnie zależy Ci na czasie
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X