Uzupełnienie sezonu 09-10
Jako że są zaległości to dodam na szybciora dwa piwka które robiliśmy w zeszłym sezonie a potem przejdę do sezonu bieżącego.
podane niżej piwka są z serii kapciowej (stare chmiele)
20 - Pils - Czemu nie (bo były temperatury )
Warzenie odbyło się 02.02.2010r
Surowce:
Słody:
pilzeński (4EBC) : 4 kg
karmel pils (3-7EBC) : 0,5 kg
jasny karmel: 0,1 kg
Chmiele:
Marynka 50 gr
Lubelski 60 gr
Drożdże:
Saflager
Zacieranie i warzenie:
Zacieranie:
Zacierałem na lenia ok 60 min
I 68st -> (64-67)st
II 78st - filtracja
Warzenie:
30 gr marynka
'40 20 gr marynka
'40 20 gr lubelski
'55 40 gr lubelski
Wyszło tego 24 litry 12 blg
Drożdże jakieś suche do lagera ...
Temp ok10-12 st.C
Fermentowało do 7blg (refraktometr)
Alk. po wyliczeniach 4,3%
Wyszło 46but
Piwko wyszło smaczne ale aromaty i inne charaktery nie były najlepsze ze względu na użyty stary chmiel ....
21 - Koźlak alias Koza w kapciach (bo kapcie som wygodne !)
Warzenie odbyło się 16.02.2010r
Surowce:
Słody:
pilzeński (4EBC) : 4 kg
monachijski : 1,4 kg (bo tyle zostało )
jasny karmel : 0,75 kg
karmel pils (3-7EBC) : 0,6 kg
ciemny karmel : 0,25 kg
Special B (350EBC) : 0,15 kg
Caraamber (70EBC) : 0,15 kg
Chmiele, Drożdże, zacieranie i inne takie :
Tutaj spuszczę zasłonę milczenia bo nie wiem jakie wszystkie one były (nie zapisałem :/)
sa przypuszczenia że drożdże były te same co wyżej a zacieranie nie było na lenia ...
Wyszło tego 2X litrów 16 blg
Alk. po wyliczeniach 5,6%
Piwko na początku średnie ale teraz po roku bardzo fajne. Chyba najlepsze z poprzedniego sezonu
To tyle z uzupełnień jutro napiszę o piwku które zostało uwarzone na pierwszym brew party jakie zorganizowaliśmy z Basik dla znajomych mniej wtajemniczonych
Jako że są zaległości to dodam na szybciora dwa piwka które robiliśmy w zeszłym sezonie a potem przejdę do sezonu bieżącego.
podane niżej piwka są z serii kapciowej (stare chmiele)
20 - Pils - Czemu nie (bo były temperatury )
Warzenie odbyło się 02.02.2010r
Surowce:
Słody:
pilzeński (4EBC) : 4 kg
karmel pils (3-7EBC) : 0,5 kg
jasny karmel: 0,1 kg
Chmiele:
Marynka 50 gr
Lubelski 60 gr
Drożdże:
Saflager
Zacieranie i warzenie:
Zacieranie:
Zacierałem na lenia ok 60 min
I 68st -> (64-67)st
II 78st - filtracja
Warzenie:
30 gr marynka
'40 20 gr marynka
'40 20 gr lubelski
'55 40 gr lubelski
Wyszło tego 24 litry 12 blg
Drożdże jakieś suche do lagera ...
Temp ok10-12 st.C
Fermentowało do 7blg (refraktometr)
Alk. po wyliczeniach 4,3%
Wyszło 46but
Piwko wyszło smaczne ale aromaty i inne charaktery nie były najlepsze ze względu na użyty stary chmiel ....
21 - Koźlak alias Koza w kapciach (bo kapcie som wygodne !)
Warzenie odbyło się 16.02.2010r
Surowce:
Słody:
pilzeński (4EBC) : 4 kg
monachijski : 1,4 kg (bo tyle zostało )
jasny karmel : 0,75 kg
karmel pils (3-7EBC) : 0,6 kg
ciemny karmel : 0,25 kg
Special B (350EBC) : 0,15 kg
Caraamber (70EBC) : 0,15 kg
Chmiele, Drożdże, zacieranie i inne takie :
Tutaj spuszczę zasłonę milczenia bo nie wiem jakie wszystkie one były (nie zapisałem :/)
sa przypuszczenia że drożdże były te same co wyżej a zacieranie nie było na lenia ...
Wyszło tego 2X litrów 16 blg
Alk. po wyliczeniach 5,6%
Piwko na początku średnie ale teraz po roku bardzo fajne. Chyba najlepsze z poprzedniego sezonu
To tyle z uzupełnień jutro napiszę o piwku które zostało uwarzone na pierwszym brew party jakie zorganizowaliśmy z Basik dla znajomych mniej wtajemniczonych
Comment