Browar Sokoli Staw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotry
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.08
    • 761

    #31
    W zasadzie cała sytuacja była z powodu mojego lenistwa.

    Po warzeniu piwo w baniaku zostawiłem w dużym pokoju (nie chciało mi się nosić do komórki). Tak jakoś przy oglądaniu filma sprawdziłem ferment i okazało się, że się skończyło. To była środa. Poczekałem jeden dzień i spuściłem na cichą, aby piątek wieczorem mieć czas na piwo, a nie pracować

    Ten dopisek a propo sprawdzania refraktometrem tez z lenistwa. nie chciało mi się szukać kalkulatora. Dopiero jak się wywiązała dyskusja do wyliczyłem dla uspokojenia sytuacji

    Comment

    • piotry
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.08
      • 761

      #32
      Dziś nowe

      Double amerykańskie A'la Porter

      zasyp:

      6 kg pilzeński
      1,5 kg jasny karmel (strzegom)
      0,5 kg ciemny karmel strzegom
      0.25 kg special B (350 EBC)


      obok na zimno będzie "barwienie" :
      100 gr barwiący 1400 EBC
      50 gr bawriący 1600 EBC
      100 gr czekoladowy 900 EBC

      zacieranie w ok 72 st przez ok 90 min
      na końcowe 15 min (po próbie jodowej) zadanie barwy

      dalej ccmielenie (70 min):
      ok 80 gr marynki (jakaś stara :/)
      oraz 40 gr cascade i 40gr amarillo na koniec (2/3 na 10 min przed oraz 1/3 na koniec przed wyłaczeniem gotowania i zostawieniem na 5 min żeby osiadły fuzle)

      plan ambitny więc do roboty
      idę śrutować

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Jeśli celujesz w coś takiego jak Gonzo, to wydaje mi się, że on ma palonego słodu więcej, bo gorycz jest wyczuwalnie pochodząca nie tylko od chmielu. Ale nie upieram się - jestem ciekawa efektu Wracam do mojego pilsika (tu mordka z łyżką)
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • piotry
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.08
          • 761

          #34
          Aha !

          Dodałem jeszcze do zacieru 250 gr pszenicy (może piana trochę lepsza będzie )

          Comment

          • piotry
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.08
            • 761

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeśli celujesz w coś takiego jak Gonzo, to wydaje mi się, że on ma palonego słodu więcej, bo gorycz jest wyczuwalnie pochodząca nie tylko od chmielu. Ale nie upieram się - jestem ciekawa efektu Wracam do mojego pilsika (tu mordka z łyżką)
            Też się zastanawiam z tym palonym

            Jak coś to robię to na boku więc może jeszcze dodam - zobaczymy jaki smak bedzie tego "boku"

            Dodatko zastanawiam się jakiego droźdźa użyć - mam jakieś dolniaki suche (W34/70 ?) i jeszcze US05.

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #36
              Do amerykańskich chmieli nie doradzam dolnej fermentacji. Zrobiłam w zeszłym roku pilsa, nachmieliłam jak złoto i nic aromatu nie było Tzn. jakiś tam był, ale ogólnie bez rewelacji.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • piotry
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.08
                • 761

                #37
                dęki za hinta

                co do barwienia to dodałem jeszcze Carafa II (1100 - 1200 EBC) w ilości 200 gr

                Barwione słody ześrutowałem i moczyłem w zimnej wodzie (ok 30st) przez czas zacierania, następnie dodałem do wysłodowania. Chodzi mi bardziej o kolor, a nie o goryczkę. Tak podobno jest lepiej. Zobaczymy.

                Dodatkowo zauważyłem, że źle nastawiłem śrutownik. Jest dużo ziaren całych ...
                Na pewno wpłynie to na wydajność . To już drugi raz w mojej historii warzenia. Musze napisać na śrutowniku aby sprawdzać to za każdym razem. Trochę mi żal tych nieprzerobionych ziaren ...

                Idę ważyć chmiel
                Last edited by piotry; 2012-01-15, 16:00.

                Comment

                • piotry
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.08
                  • 761

                  #38
                  Chmiel wg planu

                  W trakcie wysłodowania miałem "mały" wypadek - przelał się garnek do którego wylewały się wysłodziny i z 1 L poszedł na parkiet
                  Wyszło wszystkiego 22L 20blg
                  W sumie wydajność i tak lepsza niż się spodziewałem ale żal tego litra więcej.

                  Jutro zadam US5. Wcześniej je trzeba namnożyć, aby przejadły ten cały cukier

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #39
                    W niedzielę butelkowałem Atak klonów 2 - wyszło 39 butelek. Do refermentacji dodałem 100gr glukozy.
                    Blg koncowe 7.5blg (ref) czyli będzie koło 3blg real

                    Porter na cichej. Przy zlewaniu było 13 blg (ref.) czyli około 10blg real co jest wynikiem dosyć sporym :/
                    Zastanawiam się czy środka do refermentacji nie zmniejszyć w jego przypadku do 50gr ...

                    Comment

                    • piotry
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.08
                      • 761

                      #40
                      Jubileuszowe piwko
                      W niedzielę zabutelkowaliśmy z basik Double amerykańskie A'la Porter nr 30. Wyszło 45 butelek.
                      Dodałem ok 100gr glukozy do refermentacji.
                      Na koniec było ok 3.5blg więc całkiem nisko

                      Zielonka bardzo dobra.
                      Nie moge się doczekać aż dojdzie

                      Comment

                      • Basik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.06
                        • 1308

                        #41
                        # American Pale Ale

                        Aktualizacja

                        #31 APA

                        Zasyp:
                        4,5 kg Pale ale
                        220 gr jasny karmel (strzegom)
                        220 gr melanoidowy (60-80 EBC)
                        100 gr Caraamber (70 EBC)
                        50gr Carahell (20-30 EBC)

                        zacieranie w ok 68st przez ok 75 min

                        Chmielenie (60 min): (zaplanowane 60IBU)
                        '0 - Chinook (11%AA) 50 gr
                        '0 - Centinial (10%AA) 20 gr
                        '60 - Cascade (5%AA) 30 gr
                        '60 - Columbus (16,5%AA) 20 gr

                        Na cichą jeszcze dodano Simcoe 30gr

                        Piwo po uwarzeniu wyszło ok 11 BLG

                        Zadano drożdżami S04.

                        Wyszło bardzo wytrawne i dosyć goryczkowe większości ludziom smakuje
                        Receptura do powtórzenia

                        Comment

                        • Basik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.06
                          • 1308

                          #42
                          # 32 Almost American India Pale Ale

                          Aktualizacja

                          #32 AAIPA

                          Prawie bo jak się na końcu okazało dodałem do wiadra za dużo wody i z planowanego 15 BLG wyszło 13 :/

                          Zasyp:
                          5 kg Pale ale (5 EBC)
                          300 gr jasny karmel (strzegom)
                          300 gr melanoidowy (60-80 EBC)
                          100 gr Caraamber (70 EBC)

                          Zacieranie w ok 68st przez ok 75 min

                          Chmielenie (60 min): (zaplanowane 100IBU)
                          '0 - Marynka (10%AA) 60 gr
                          '0 - Simcoe (14%AA) 20 gr
                          '0 - Cascade (5%AA) 20 gr

                          Obok "zupka" (tylko zagotowane)
                          Simcoe (14%AA) 20 gr
                          Marynka (10%AA) 40gr

                          Na cichą dodano Centinial 30gr

                          Piwo po uwarzeniu wyszło ok 13 BLG

                          Zadano drożdżami S04.

                          Wyszło lekko słodowe z mocną goryczką (czasem toporną) smakuje mniej niż 31 :/
                          Porównywaliśmy z Pelikanem z Nomadu (100IBU) i jest lekko mniej goryczkowe więc w rezultacie chmielenie jest w zakresie 80-90IBU co jest zadowalającym rezultatem
                          Receptura do powtórzenia jednak z większym blg
                          Last edited by Basik; 2013-01-12, 12:19. Powód: To pisałem JA piotry :)

                          Comment

                          • Basik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.06
                            • 1308

                            #43
                            #33 Black American India Pale Ale

                            #33 - Black American India Pale Ale
                            (miało być American Double - powtórka z warki 30 ale nam się nie udało - znowu za dużo wody dolałem . Co ja z tym mam że tyle wody leję )


                            Zasyp:
                            6 kg Monachijski
                            2.1 kg jasny karmel (300-400 EBC)
                            0,5 kg ciemny karmel (strzegom)


                            Obok zupka na zimno -tylko na kolor:
                            260 gr barwiący (1600 EBC)
                            130 gr czekoladowy (900 EBC)
                            100 gr palony jakiś (1400 EBC)
                            50 gr jęczmień palony

                            Zacieranie w ok 68st przez ok 90 min

                            Chmielenie (70 min):
                            '0 - Simcoe (14%AA) 30 gr
                            '0 - Chinook (11%AA) 55 gr
                            '60 - Cascade (5%AA) 50 gr

                            Piwo po uwarzeniu wyszło ok 17 BLG (ok 28L)

                            Zadano drożdżami S04.

                            Cichej jeszcze nie było Ale planuję dodać aromat kupiony w sklepie (gotowy ekstrakt Beta kwasów albo coś) aromat jest o nazwie citrusy

                            AHA i bym zapomniał

                            To pisałem JA piotry (jak zresztą wszystkie dzisiejsze 3 posty )

                            Comment

                            • piotry
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.08
                              • 761

                              #44
                              Warka 33 dzisiaj poszła na cichą.
                              Zielonka zapowiadasię powytywnie
                              Refraktomert wskzuje 11,5 BRIX

                              Daje to ok 6,5 BLG koncowego
                              i 4,4 Alk wagowo lub 5,7 alk litrażowo

                              Dodałem aromaty cytrusowe.

                              Comment

                              • piotry
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.08
                                • 761

                                #45
                                Wczoraj 33 poszło do butelek - dłuuuuuuuuuuuuugo chyba zmienię nazwę browaru na
                                Le Niwy Browar (od słów: Lack of Enthusiasm and Never In Work Yuppies )

                                Z obowiązku napiszę, że wyszło 54 butelki a samo piwo zapowiada się bardzo pozytywnie.
                                Zlazło z 17 na 5 blg

                                Dodatkowo zrobiliśmy z basik kolejnego Stout'a.
                                Zmieniłem recepturę na jakąś z netu. Chciałem otrzymać bardziej czekoladowy smak.
                                Po drodze pomyślałem o czekoladzie z chili i za tym poszły zakupy suszonych papryczek. Wybrałem odmianę Mulato. Z opisu aromaty czekoladowe i porzeczkowe . Jednak 50gr tych papryczek to za mało, aby coś dało memu piwu (mimo naprawdę ładnemu porzeczkowo-wiśniowemu zapachowi). Musiałem użyć piri piri, które miałem gdzieś zestakowane. Ogólnie dodałem 50 gr Mulato i jakieś 20-30gr piri piri do cichej. Wcześniej zagotowałem (tak dla pewności). Zielonka zaraz po dodaniu była pozytywna. Zobaczymy co będzie potem - jest plan aby to trzymać ok 2 tygodnie .
                                Aha i przepis:

                                #34 Chili Stout:
                                Zasyp:
                                4 kg Pale Ale
                                0,5 kg czekoladowy (900 EBC)
                                0,3 kg ciemny karmel (strzegom)
                                0,2 kg jasny karmel (300-400 EBC)
                                0,15 kg palony jęczmień
                                0,15 kg barwiący (1400 EBC)

                                Zacieranie w ok 68st przez ok 120 min

                                Chmielenie (60 min):
                                '0 - Premiant (8.47%AA) 30 gr
                                - chmielenie bez aromatu - chcę aromat z papryczek, a nie z chmielu. Swoją drogą ten chmiel podobno jest "czysty" w aromatach i nie daje posmaków. Zobaczymy

                                IBU wg kalkulatora = 30

                                to tyle motyle
                                piotry
                                Last edited by piotry; 2013-02-16, 09:52.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X