Browar Sokoli Staw

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Khan
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.09
    • 297

    #61
    Witam, ) widzę, że AIPA to wasze ulubione piwo)
    Nie ważyłem tyle warek w tym stylu, nadal próbuję różnych stylów, ale i u mnie AIPA to lider smaku..

    Comment

    • Basik
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.06
      • 1308

      #62
      Raz, że to nasze ulubione piwo. Dwa- udało nam się dopasować przepis tak, że nam akurat bardzo pasuje. Nawet nasze rodziny przekonały się w końcu do domowców. Staramy się zatem mieć w zapasie AIPA, a dodatkowo coś tam sobie kombinujemy.

      Comment

      • Khan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.09
        • 297

        #63
        UPS.. proszę o nie kamieniowanie mnie za błąd "ważenie",

        a wracając do wątku.. to moja #42 warka to też AIPA i wyszła super.. i rodzinka i znajomi byli pod wrażeniem i były propozycje aby warzyć już tylko AIPA)

        Co do Twojej receptury (skoro taka udana) to przeanalizuję i zapewne wykorzystam i będzie się w kotle działo

        Comment

        • Basik
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.06
          • 1308

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
          Co do Twojej receptury
          To za dużo powiedziane. Receptury u nas wymyśla Piotry- ja tylko oceniam i mówię w jakim kierunku ma je modyfikować (zazwyczaj- więcej goryczki!)
          Sama generalnie zajmuję się brudną robotą (śrutowanie, przygotowanie butelek).

          Comment

          • Khan
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.09
            • 297

            #65
            Witam ponownie możecie coś powiedzieć o warce: #34 Chili Stout... czy rzeczywiście była to czekolada z chili??

            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #66
              czekoladowe było wystarczająco gorzej z chili tutaj przegięcie jest do potęgi, piwo nie jest pijalne i nadaje się bardziej jako sos

              Comment

              • piotry
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.08
                • 761

                #67
                Jeszcze jedna uwaga do przepisu #34 - na cichą dodawałem papryczki mulato (50gr suszonych) i do tego "garść" piri piri. Wydaje mi się, że te mulato by wystarczyły .

                Comment

                • Khan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.09
                  • 297

                  #68
                  W sumie lubię ostro Ciekawy pomysł.. ale faktem jest, że podstawa to jednak "pijalność"

                  Comment

                  • Basik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.06
                    • 1308

                    #69
                    #44 oraz #45 zlane Wydaje się, że oba piwa będą bardzo goryczkowe i aromatyczne.
                    # 45 przypomina na razie trochę błoto, ale mamy nadzieję, że z tego wyrośnie.

                    Martwi nas tylko trochę, że wiosna coś tym razem zbyt szybko nadeszła i że na ww. będziemy zmuszeni zakończyć ten sezon...
                    Last edited by Basik; 2014-02-23, 20:43.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                      Atak Klonów II zlany na cichą:

                      Pomiar z 15blg zeszło na 8.5blg (odczyt refraktometrem)

                      Zielonka w smaku bardzo dobra, goryczka nie dominuje, posmaki owocowo-cytrusowe
                      Dodałem po 10 gr chmieli :
                      citra, cascade, amarillo
                      prosto z zamrażarnika
                      I właśnie znalazło swoje miejsce w kuflu

                      Już się sporo przegazowało, jedna trzecia do kufla weszła a reszta to piana.
                      Zapach taki śliwkowo-karmelowy, jak stary, dobry, domowy porter.
                      Tych 15blg wcale nie czuć, normalne "ale" ale jakieś takie rozgrzewające
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Basik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.06
                        • 1308

                        #71
                        I czas na pierwsze, oby nie ostatnie, warki w tym roku:

                        #46 APA

                        Zasyp:
                        4,1 kg monachijski
                        0,9 kg Pale Ale
                        0,1 kg jasny karmel (300-400 EBC)
                        0,6 kg melanoidowy (60-80 EBC)
                        0,1 kg pszeniczny


                        Zacieranie po angielsku z 72 w dół, ok. 1,5 h

                        Chmielenie (60 min):
                        '0 - Galaxy (12%AA ) 20 gr
                        '0 - Citra (12,5%AA) 25 gr
                        '0 - Chalenger (8%AA) 30 gr
                        '55 - WAI-ITI (4,1%AA) 25 gr
                        '55 - Pacific GEM (14,6%AA) 30 gr

                        Cicha
                        4tyg - WAI-ITI (4,1%AA) 25 gr
                        4tyg - Pacific GEM (14,6%AA) 20 gr



                        #47 Cascadian Ale

                        Zasyp:
                        2,25 kg monachijski
                        3,5 kg Pale Ale
                        0,05 kg jasny karmel (300-400 EBC)
                        0,75 kg melanoidowy (60-80 EBC)
                        0,1 kg pszeniczny
                        0,2 kg kawowy
                        na kolor ( osobno w temp. pokojowej):
                        0,1 kg czekoladowy (1200 EBC)
                        0,1 kg palony (1500 EBC)
                        0,15 kg pale ale czekoladowy (500 EBC)



                        Zacieranie po angielsku z 72 w dół, ok. 1,5 h

                        Chmielenie (60 min):
                        '0 - Centinial (10%AA) 30 gr
                        '0 - Chalenger (8%AA) 70 gr


                        Cicha
                        4tyg - Cascade 50 gr

                        Comment

                        • Basik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.06
                          • 1308

                          #72
                          I jest, dobrnęliśmy, długo wyczekiwana, jedyna w swoim rodzaju...ale to za moment

                          Póki co:

                          #48 IIPA

                          Zasyp:
                          6 kg Pale Ale
                          2 kg Aromatic (50 EBC)- karmelowy
                          350 gr melanoidynowy (40 EBC)

                          Zacieranie po angielsku z 72 w dół, ok. 2 h

                          Chmielenie (60 min):
                          '0 - Citra (13%AA) 100 gr

                          Drożdże: M44 U.S. West Coast

                          22 L, 21 Blg

                          Cicha
                          potem

                          #49 Bitterek

                          Zasyp:
                          4,5 kg Pale Ale
                          250 gr melanoidynowy (40 EBC)
                          200 gr ostropest

                          Zacieranie po angielsku z 72 w dół, ok. 1 h

                          Chmielenie (60 min):
                          '0 - Centinial (10%AA) 40 gr
                          '55 - Fuggles (5%AA) 20 gr
                          '55 - East Kent Goldings (6%AA) 20 gr

                          Drożdże: S04

                          22 L, 12 Blg

                          Cicha
                          potem

                          i......warka nr 50 Ogłaszamy konkurs!
                          Dla 1 osoby, która zgadnie, jaką warkę dziś uwarzyliśmy - 1 buteleczka, o ile wyjdzie -w prezencie. Zaznaczamy: odbiór osobisty we Wrocławiu!

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #73
                            Lagera.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Basik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.06
                              • 1308

                              #74
                              Ty cwaniaku, to oczywiste- postaraj się bardziej :-P

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #75
                                No to wygrałem

                                Fanfary, dziewczynki w strojach łowickich podające Mi* flaszkę.

                                (* wiadomo komu-Mi...)
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X