Warzenie Piotra
Collapse
X
-
Wydaje mi sie że na przegazowanie ma wpływ nie tylko ilość surowca do refermentacji ale także rodzaj drożdży, w ubiegłym sezonie budvar lagery dały mi praktycznie same granaty mimo że dodawałem minimalne ilosci glukozy. Saflager w34/70 mimo sporej dawki glukozy dały mi solidnie nagazowane piwa ale nie ma problemu z otwieraniem i nalewaniem. 170 gram na 20 litrów , sporo ale nie powinny to byc granaty.Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2009-04-04, 15:17.Comment
-
Nie bardzo zrozumiałem 65 minut chmielenia? gotowania?
170 gram na 20 litrów , sporo ale nie powinny to byc granatyTen tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
Jak nałogowiec czekać na ten znak
Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
Bez niego jestem dętka czyli flakComment
-
Comment
-
Także mi sie wydaje że wpływ na przegazowanie mają drożdże.
W tym sezonie robię na Urquellach i już raz musiałem pilsa odgazowywać przez podnoszenie kapsli (500 g glukozy na 60 l piwa czyli 166 g/20 ltr) i chyba będę musiał robić to drugi raz.
Następne piwko (ciemny lager) zadałem już 400 g glukozy/ 60 ltr tj 133 g/20l i też nie ominie się bez odgazowania.
Przy jego otwarciu piana momentalnie idzie do góry, podnosi się przy tym osad z dna butelki.
Pora chyba zmienić kanony dotyczące ilości glukozy/ekstraktu do nagazowania.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.Comment
-
[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensorComment
-
Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
Jak nałogowiec czekać na ten znak
Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
Bez niego jestem dętka czyli flakComment
-
Temperatury już sprzyjające więc popełniłem kolejną warkę (3 dopiero).
Pils 12 blg
- pilzeński 4 kg
- karapils 0,3 kg
Zacieranie:
- 65 C - 30 min.
- 72 C - 40 min.
- 78 C - do filtracji
Chmielenie 65 min.
- 20g Magnum w 5 min. gotowania
- 20g Lubelski w chłodzeniu
Po ostudzeniu zadane Saflager S-23.
Piwo odfermentowało do 3 blg, przelane na cichą.
Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
Jak nałogowiec czekać na ten znak
Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
Bez niego jestem dętka czyli flakComment
-
Kolejna warka warzona była wspólnie u kuzyna Kuby w Browarze Podgórskim.
Koźlak 16,5blg
- Monachijski - 3,5 kg
- Pilzeński - 2 kg
- Caramunich III - 0,25 kg
- Carared - 0,25 kg
- Caraaroma - 0,15 kg
Zacieranie:
- słód do wody o temp. 45°C
- 52°C - 15 min.
- 62°C - 25 min.
- 1/3 do dekokcji - 72°C - 15 min. następnie 20 min. gotowania i zawrócenie.
- 72°C - 15 min.
- 75°C - filtracja
Chmielenie - 75 min.
- Marynka 28g - 60 min.
- Lubelski 15g - 15 min.
Zadane 2206 Bavarian Lager.
Wydajność niższa od planowanej bo miało być pełne 17blg no ale trudno mówi się.Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
Jak nałogowiec czekać na ten znak
Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
Bez niego jestem dętka czyli flakComment
-
Warka warzona była również wspólnie z Kubą w Browarze Podgórskim 13 marca.
Porter bałtycki 21°blg
- Pilzeński - 6 kg
- Monachijski - 1,5 kg
- Caramunich II - 0,25 kg
- Caraaroma - 0,20 kg
- Czekoladowy 0,15 kg
- Jęczmień palony 0,10 kg
Zacieranie:
- słód do wody o temp. 58°C
- 56°C - 15 min.
- 66°C - 45 min.
- 72°C - 20 min.
- 75°C - filtracja
Chmielenie - 75 min.
- Marynka 30g - 45 min.
- Lubelski 25g - 15 min.
- Mech irlandzki - 15 min.
Zadane gęstwą 2206 Bavarian Lager.
Zeszło do ok 5,5°blg.Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
Jak nałogowiec czekać na ten znak
Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
Bez niego jestem dętka czyli flakComment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Piwoteka otworzyła niedawno nowy sklep w Łodzi. Wydaje się dużo przestronniejszy:
https://www.facebook.com/SklepPiwotekaGorniak...-
Channel: Łódzkie
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment