Na forum jestem właściwie nowy więc zacznę od krótkiego przedstawienia się:
Na imię mam Piotrek, mam 21 lat, mieszkam głównie w Krakowie lecz pochodzę z Dębicy i tam też warzę. Moja skromna wiedza pochodzi głównie z tego forum
Jako że warzenie z brew kitów do mnie nie przemawia postanowiłem rozpocząć od razu warzyć ze słodu. Pewnie doświadczenie posiadałem z warzenia miodu pitnego. I warka była warzona 18.02 w moje urodziny więc piwo mogę nazwać jubileuszowym
Nie chcąc eksperymentować wybrałem Koelscha z zestawu BA:
- słód pilzneński 3,7 kg
- słód pszeniczny Weyermann 0,5 kg
Zacieranie:
-42 C - 15 min.
-dolanie wrzątku do 65 C - 30 min.
-72 C - 15 min.
-78 C i filtracja
Chmielenie 65 min.
- 35 g Hallertau Spalt Select 5 min. gotowania
- 25 g Hallertau Spalt Select na ostatnie 15 min. gotowania
Po ostudzeniu zadane Safbrew S-33.
Piwo odfermentowało do 4 blg, zabutelkowane ze 160g glukozy.
Popełniłem 2 błędy:
-zacierałem w zbyt dużej ilości wody przez co wydajność marna - 18l 11,5 blg.
-chmieliłem bez siateczek w wyniku czego część granulatu dostała się do fermentacji i piwo wyszło lekko przechmielone
Na imię mam Piotrek, mam 21 lat, mieszkam głównie w Krakowie lecz pochodzę z Dębicy i tam też warzę. Moja skromna wiedza pochodzi głównie z tego forum
Jako że warzenie z brew kitów do mnie nie przemawia postanowiłem rozpocząć od razu warzyć ze słodu. Pewnie doświadczenie posiadałem z warzenia miodu pitnego. I warka była warzona 18.02 w moje urodziny więc piwo mogę nazwać jubileuszowym
Nie chcąc eksperymentować wybrałem Koelscha z zestawu BA:
- słód pilzneński 3,7 kg
- słód pszeniczny Weyermann 0,5 kg
Zacieranie:
-42 C - 15 min.
-dolanie wrzątku do 65 C - 30 min.
-72 C - 15 min.
-78 C i filtracja
Chmielenie 65 min.
- 35 g Hallertau Spalt Select 5 min. gotowania
- 25 g Hallertau Spalt Select na ostatnie 15 min. gotowania
Po ostudzeniu zadane Safbrew S-33.
Piwo odfermentowało do 4 blg, zabutelkowane ze 160g glukozy.
Popełniłem 2 błędy:
-zacierałem w zbyt dużej ilości wody przez co wydajność marna - 18l 11,5 blg.
-chmieliłem bez siateczek w wyniku czego część granulatu dostała się do fermentacji i piwo wyszło lekko przechmielone
Comment