Browar Maus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mausag
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.03
    • 18

    #1

    Browar Maus

    Pierwszą warkę uwarzyłem gdzieś tak w maju 2008. Kupiłem zestaw startowy z garnkiem, kapslami do tego ekstrakt słodowy Jasny 200g i Prawdziwe "Ale" 11°Blg.
    Wszystko fajnie wyszło, piwko pyszne więc szybko wypite. Po tym dopiero to się podjarałem. Więc zakupiłem składniki na dwie następne: 1.Muntons, Scottish Export 1,5 kg, klasa Perfect Pint + ekstrakt słodowy 2.PILS 12°Blg- zestaw surowców (wersja śrutowana) + ekstrakt słodowy. Po pewnym czasie przystąpiłem do warzenia warki nr.2.

    Więc warka nr 2. Hmmm. Coś poszło nie tak. Doszedłem po czasie co. Troszkę instrukcja mnie wprowadziła w błąd i w czasie gotowania dodałem cukru. A później jeszcze przed rozlewem do butelek ekstrakt. Teraz "proces" otwierania butelki piwa trwa ze 5 minut. A to dlatego, że jak otworzyłbym od razu, to piwo samo by wyszło. I to od razu na sufit. Podobno u kumpla tak się stało. Ale pretensji do mnie nie miał. U szwagra też pierdykło - na ściany i sufit. Ale na szczęście w pomieszczeniu nieużytkowanym. Też nic nie powiedział. Dziwne. Nakręcę filmik jak otwieram butelkę, to może uda mi się tu wstawić. W smaku nie specjalne. Gorzkie dosyć i pije się bez przyjemności, ale szkoda wylać. A i rozdać też jakoś głupio. Więc męczę je powoli. Dużo już nie zostało. Tymczasem przymierzam się do warki nr. 3. Muszę jakiś filtrator zrobić i dokupić jodowy wskaźnik skrobi. Więc zaczynam na dniach...
  • macas
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 682

    #2
    Co do spacerowego piwa to chyba większość takie miała, filtrator proponuję poszukać w temacie "filtrator z oplotu" daje radę z najbardziej wycudowanymi warkami, wskaźnika osobiście przestałem używać po 10 warce.

    A żeby nie wybuchały przetrzymaj na cichej daj mniej refermentatora i będzie gites

    gratki za decyzję
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment

    • mausag
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.03
      • 18

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas
      filtrator proponuję poszukać w temacie "filtrator z oplotu" daje radę z najbardziej wycudowanymi warkami, wskaźnika osobiście przestałem używać po 10 warce.
      Właśnie zastanawiam się nad tym rozwiązanie. Biorę też pod uwagę zrobienie z rurek, ale PCV - do ciepłej wody.
      A co do wskaźnika, to już chyba doświadczenie?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mausag
        A co do wskaźnika, to już chyba doświadczenie?
        Generalnie przy zacieraniu powyżej godziny wszystko już jest scukrzone. Ja nie sprawdzam wskaźnikiem od 4 warki - gdzieś zgubiłam i nowego już nie kupiłam
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mausag
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.03
          • 18

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Generalnie przy zacieraniu powyżej godziny wszystko już jest scukrzone.
          Cenna rada. Dziękuję.

          Comment

          • mausag
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.03
            • 18

            #6
            Postawiłem na filtrator z oplotu. Z tego co poczytałem, to większość osób z tego korzysta lub ma zamiar to zrobić, więc chyba to najlepsze wyjście. Jest już gotowy. Jutro zaczynam.
            Attached Files

            Comment

            • mausag
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.03
              • 18

              #7
              Niestety z Pilsa nic nie wyszło. Nawet nie zacząłem robić. Plany się pokrzyżowały, zabrakło czasu, aż do teraz, dłuuugo. Niestety składniki musiałem wyrzucić. Dopiero teraz znalazłem czas, aby coś zrobić. Znowu jednak postawiłem na gotowca, tym razem warka nr.3 to Woodforde Norfolk Ales Real Ale - posmakowały mi Ale.
              Właśnie minęło 3 tygodnie od zabutelkowania, więc przyszedł czas na degustację. W sumie mi smakuje, ale jeszcze troszkę czuć drożdże i jakby na języku takie "ostre nagazowanie" - nie wiem jak to opisać. To nagazowanie różni się od normalnego, pewnie "znormalnieje z czasem. Nie potrafię opisywać piwa, więc nie będę wymyślać. Jak na razie jestem zadowolony. Większość butelek czeka do listopada. Wtedy to będą konsumowane na pępkowym, gdyż robiłem to piwo jako takie urodzinowe
              Attached Files

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                dadek
                Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                2022-04-08, 02:05
              • dadek
                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                dadek
                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                2024-10-17, 01:22
              • dadek
                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                dadek
                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                2024-11-19, 05:20
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 21:57
              • dadek
                Belgia, Bruksela, Rue Dieudonné Lefèvre 4, La Source
                dadek
                Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
                2024-10-14, 02:47
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...