Nowy Browar Luxusowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lux
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.08
    • 2

    Nowy Browar Luxusowy

    Witam, na początku wypada się przedstawić, a więc Bartek jestem

    W zeszłym roku zaintrygowany artykułem z Dziennika Zachodniego na temat browarnictwa domowego postanowiłem w niedługim czasie samemu też spróbować. Kupiłem zestaw startowy, tylko wymagane elementy, żeby jakoś zacząć i do roboty. Jako, że z kuchnią jestem za pan brat, postanowiłem od razu pójść z grubej rury i uwarzyć pierwszą warkę z procesem zacierania Jako pierwsze na cel wytypowałem sobie piwo z BA A'la Grodziskie.

    Nie powiem, sporo czasu zajęło mi studiowanie tematu na wszelakich stronach z BA oraz tej na której piszę, a także trochę w pozycjach książkowych jakie udało mi się zdobyć. Co prawda pierwsze warzenie odbyło się jakieś pół roku temu ale od tego czasu nie mogę zapomnieć zapachu słodu wsypywanego do zagrzanej wody. To wspomnienie przychodzi za każdym razem jak otwieram butelczynę mojego piwa. Pierwszą butelkę otwarłem po 3 tygodniach i.... piwo było do kitu, nienagazowane i smakowało jakbym polizał kota pod pachą Otwieram drugą i co? Jaka rozbieżność smaku, bo drugie piwo było pyszne Pewnie w pierwszej butelce coś było nie tak z otwarciem patentowym, bo wszystkie następne piwa były ok, a im dłużej leżały tym lepsze się stawały. W każdym razie kilka dni temu skończyła się pierwsza warka. Już wcześniej przygotowałem się na tę możliwość i zamówiłem STOUT'a oraz Pszeniczne. Stout już pyka sobie w fermentatorze, a pszeniczne czeka na dostawę butelek, bo już nie mam w czym go pomieścić

    Tak chciałem tylko przybliżyć moja historię początków z piwowarstwem i postawić kolejkę dla całej braci Zachęcony pierwszymi efektami zostaję na dłużej. Pewnie o jeszcze nie jedno zapytam i niejednym się podzielę

    Pozdrowienia
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Brawo. Tylko dlaczego tak długo czekałes z kolejnym warzeniem. Za miesiąc kończy się sezon warzelniczy?

    P.S. wpisz w jakim mieszkasz mieście.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      Za miesiąc kończy się sezon warzelniczy?
      Komu się kończy, temu się kończy - wiele osób, w tym ja, warzy cały okrągły rok.

      A tak w ogóle - powitanko dla nowego kolegi - wypełnij proszę profil
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • Lux
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.08
        • 2

        #4
        Ano długo czekałem. Po pierwsze to nie miałem do czego wlać nowej warki skoro poprzednia jeszcze nie była wypita, a po drugie to miałem mało czasu z różnych względów. To nawet nie wiedziałem, że muszę się zmieścić w jakimś sezonie? Tzn. czytałem, że w lecie ciężej z utrzymaniem odpowiedniej temperatury i więcej "dzikusów" w powietrzu lata, ale dzięki mojej piwniczce (btw. robię także wino) pierwszy problem wydaje się być mniej istotny, a drugi cóż nie ma ryzyka nie ma zabawy

        Comment

        Przetwarzanie...
        X