AnMar - Nasz Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mmcinek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.01
    • 64

    #16
    Warka 16 Jasne Mocno Chmielone wariacja IV.
    Słody:
    Pilzneński 1,5 kg
    Pale Ale 2,5 kg
    Carapils 0,4 kg
    Zacieranie infuzyjne:
    50' 20min.
    62' 20min.
    72' 40min.
    78' i filtracja
    gotowanie 75 min
    Chmielenie:.
    marynka 50g od początku
    lubelski 25g 15 min. przed końcem
    Wyszło 25 l 12 Blg zadano S-04
    Dzisiejsze warzenie we wzmocnionym składzie. Prawdopodobnie zoztanie wzmocniona poznańska ekspozytura Browarbizu. Warzył znami nasz kolega z Poznania. Zobaczymy czy będze z niego piwowar.
    goroncopozdrawiamy

    Comment

    • mmcinek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 64

      #17
      Pierwsze odstępstwo od rytuału, sobata a my warzymy.
      Pomysł na piwo był dobry:
      Warka 17 "Gryczany lager"
      Słody:
      Pale ale - 3 kg
      Karmelowy ciemny 0,3 kg
      Wiedeński 0,3 kg
      Płatki gryczne błyskawiczne 0,8 kg
      Zacieranie normalnie infuzyjnie na słodko poszło gładko i rozpoczeła się filtracja - koszmar!! Filtrujemy już 3 godziny, a w garze ledwo połowa.
      Jak tak dalejej pójdzie to przyjdzie nam spać w warzelni.
      goroncopozdrawiamy

      Comment

      • mmcinek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.01
        • 64

        #18
        Uff! Warzyć skończyliśmy o 2,00 nad ranem. Filtracja tragiczna ( czasochłnna ).
        Wyszło 22 l 12Blg, więc wydajność słaba. Może jakbyśmy pofiltrowali jeszcze ze trzy godziny to byłoby lepiej.
        Za starzy jesteśmy na takie wygłupy. Warzenie do 6 godzin - tak, ale 9 to już zdecydowanie przesada. Gryczane piwa są fajne i już. Następnego gryczaka w naszym browarze nie będzie. Koniec z morderczymi filtracjami.
        Piwo zadane Lagerami z Brefermu, ruszyło bardzo ładnie. Fermentacja przebiega w maksymalnej temperaturze zalecanej dla tych drożdzy czyli w 15 stopniach.
        goroncopozdrawiamy

        Comment

        • mmcinek
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.01
          • 64

          #19
          I znowu odstępstwo od piątkowej tradycji. Wczoraj, znaczy się we czwartek uwarzyliśmy piweczko.
          Pale ale warka 18
          Pale ale 4,7 kg
          Carapils 0,4 kg
          Caramunich III 0,3 kg
          Marynka 70 g
          Fugles granulat 10g
          Lubelski 26g
          Zacieranie:
          20 min. - 50, 70 min. - 68, 78 i filtracja
          Chmielenie: 60 min.- Marynka, 20 min. - Fugles, 10 min.- Lubelski
          Wyszło 26 l 12,5 Blg
          Zadane połową paczki S 04.
          Ruszyło delikatnie. Dziś rano pokryte 0,5 cm.pianką. Pięknie pachnie

          goroncopozdrawiamy

          Comment

          • mmcinek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.01
            • 64

            #20
            Udało się wrócić do tradycji piątkowych warzeń.
            Ale Red - warka 19
            Pale ale 3 kg
            Melanoidowy 0,5 kg
            Carared - 0,25 kg
            Carapils 0,4 kg
            Marynka 60 g.
            Zacieranie:
            50 - 20 min.
            62 - 25 min.
            72 - 35 min.
            Chmielenie:
            Marynka 60 min.
            Wyszło 26 l 10 Blg. Zadaliśmy drugą połową paczki S O4.
            Brzeczka ma bardzo ładny miedziany kolor.
            goroncopozdrawiamy

            Comment

            • mmcinek
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.01
              • 64

              #21
              No i znowu piątek. Zgodnie z tradycją uwarzyliśmy kolejne piweczko.
              Warka nr 20 Ale Wakacje:
              pilzneński - 3 kg
              monachijski - 1 kg
              carapils - 0,3 kg]
              karmelowy jasny 0,3 kg
              Zacieranie na leniucha 70C w ciągu godziny spadło do 68C.
              Chmielenie 57g Marynki na 60 min.
              Wyszło 25L 12 Blg zadano gęstwą S - 04 z warki 18, którą podczas warzenia tej warki przelaliśmy na cichą. Drożdżaki poszły więc z piwa do brzeczki, bez żadnego odpoczynku. Pierwszy raz w historii naszego browarku drożdże zapracują w obiegu zamkniętym.
              Fermentacja, mino że drożdże górne, przebiegać będzie w temperaturze 16-18C.
              To była ostatnia warka przed naszym urlopem. Następna dopiero pod koniec lipca.
              Życzymy udanych wakacji.

              goroncopozdrawiamy

              Comment

              • angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

                #22
                Zadziwiasz mnie
                Że też Wam się chciało po tym pokopanym piątkowym zapier......
                Ja zjadłem i padłem.
                Zdrowotności.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X