Piszesz o weizenie? Jeśli pomijasz cichą to bym zostawił jeszcze za 3-4 dni (zwłaszcza jeśli stało wcześniej w niższych temperaturach - po co?).
Chyba, że robisz cichą, to możesz już zlać.
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-16, 11:31.
Tak, robię ok. tygodniową cichą przy weizenach. Zatem zleję wieczorem, dzięki. Stało w piwnicy, sądziłem że w mieszkaniu będzie trochę za ciepło, ale niedawno przyszły mrozy a okna mam niezbyt szczelne, więc teraz jest w miarę optymalnie
Chyba coś pomyliłem z tą objętością, bo teraz mam odpowiednio 12L osiemnastki i 13L szesnastki... 10 dni burzliwej, 13 cichej, jest 5Blg, rozlane z 130g i 120g glukozy
Miałem już nie warzyć do października, ale... ESB + EKG to poezja! zatem wykorzystam jeszcze gęstwę, mam nadzieję że zdążę to zabutelkować zanim opuszczę siedzibę browaru na wakacje... Przepis to rzekomo zmodyfikowany klon Fullersa (oryginału nie piłem, zamieniłem target na marynke), ciekawe co z tej kukurydzy wyjdzie...
Zarazem chrzest bojowy śrutownika za 50zł i chłodnicy.
Warka nr 13 Ekspresowe ESB
zasyp:
5kg Pale Ale
0,42 Crystal 145EBC
0,48 płatki kukurydziane
0,06 pszeniczny czekoladowy
gips
No, to jest właśnie to co chcę poczuć Zainspirowałem się przepisem Sister Star of the Sun (http://www.realbeer.com/hops/sister.html), który woła o podobne ilości chmielu Chinook
Siekiera rozlana po 3 tyg. cichej ze 110g glukozy przy 4blg.
Saison zatrzymał mi się na burzliwej - po 10 dniach miał dalej 10blg. Zlałem go i ruszył - po kolejnych 20 dniach zeszło do 3blg, rozlane wczoraj ze 150g glukozy.
Comment