Browar Katamaran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #31
    Piszesz o weizenie? Jeśli pomijasz cichą to bym zostawił jeszcze za 3-4 dni (zwłaszcza jeśli stało wcześniej w niższych temperaturach - po co?).
    Chyba, że robisz cichą, to możesz już zlać.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-03-16, 11:31.

    Comment

    • jaozyrys
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 154

      #32
      Tak, robię ok. tygodniową cichą przy weizenach. Zatem zleję wieczorem, dzięki. Stało w piwnicy, sądziłem że w mieszkaniu będzie trochę za ciepło, ale niedawno przyszły mrozy a okna mam niezbyt szczelne, więc teraz jest w miarę optymalnie

      Comment

      • jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

        #33
        Przelałem, 3Blg.

        Comment

        • jaozyrys
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 154

          #34
          25L weizena rozlane (5 dni cichej), 9g glukozy na litr. No i skończyły mi się butelki... Trzeba więcej pić

          Comment

          • jaozyrys
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 154

            #35
            Warka nr 11 weizenbock

            4,0kg pszeniczny ciemny
            2,9kg monachijski
            1,0kg wiedeński
            0,5kg karmelowy jasny
            0,1kg pszeniczny czekoladowy

            zacieranie:
            45C 10min
            54C 20min
            podgrzanie do 63C, 7L zacieru do 72C 10min i 20min gotowania
            72C 30min

            chmielenie:
            26g Hallertau Tradition 90min

            trwa gotowanie...

            Comment

            • jaozyrys
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.10
              • 154

              #36
              Po 14 litrów brzeczki 16 Blg i 18 Blg zadane gęstwą z burzliwej weizena (3068) i przeniesione do piwnicy (18C)

              Comment

              • jaozyrys
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 154

                #37
                Chyba coś pomyliłem z tą objętością, bo teraz mam odpowiednio 12L osiemnastki i 13L szesnastki... 10 dni burzliwej, 13 cichej, jest 5Blg, rozlane z 130g i 120g glukozy

                Comment

                • jaozyrys
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 154

                  #38
                  Warka nr 12 RyeIPA

                  zasyp:
                  5,0kg pale ale
                  0,6kg żytni
                  0,2kg karmelowy jasny

                  zacieranie:
                  10g gipsu
                  67C 60'
                  72C 10'

                  gotowanie:
                  60' 60g marynka szyszki
                  30' 20g East Kent Goldings granulat
                  10' 10g EKG i 4g mchu irlandzkiego
                  planowane chmielenie na zimno 10dni 20g EKG

                  23L 16Blg

                  drożdże: Wyeast London ESB, 18*C

                  Comment

                  • jaozyrys
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.10
                    • 154

                    #39
                    Przelane na cichą, 4Blg. Żyto wyczuwalne, przydałoby się więcej goryczki i karmelu. Jutro dodam 25g chmielu, za tydzień butelkowanie

                    Comment

                    • jaozyrys
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 154

                      #40
                      Miałem już nie warzyć do października, ale... ESB + EKG to poezja! zatem wykorzystam jeszcze gęstwę, mam nadzieję że zdążę to zabutelkować zanim opuszczę siedzibę browaru na wakacje... Przepis to rzekomo zmodyfikowany klon Fullersa (oryginału nie piłem, zamieniłem target na marynke), ciekawe co z tej kukurydzy wyjdzie...

                      Zarazem chrzest bojowy śrutownika za 50zł i chłodnicy.


                      Warka nr 13 Ekspresowe ESB

                      zasyp:
                      5kg Pale Ale
                      0,42 Crystal 145EBC
                      0,48 płatki kukurydziane
                      0,06 pszeniczny czekoladowy
                      gips

                      zacieranie 67C 60min, czekoladowy do filtracji

                      gotowanie:
                      40g marynka szyszki 60min
                      20g challenger 45min
                      20g EKG 20min
                      5g mech irlandzki 15min
                      20g EKG 0min

                      drożdże Wyeast 1968 London ESB
                      24L 14Blg

                      Comment

                      • jaozyrys
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 154

                        #41
                        Warka nr 14 Siekiera (Imperial IPA)

                        zasyp:
                        6,5kg pilzneński
                        0,125kg special B
                        0,125kg pszeniczny

                        zacieranie 67C 60min

                        gotowanie:
                        60min 100g Northern Brewer granulat 10%aa
                        15min 50g East Kent Goldings granulat 4,8%aa, mech irlandzki
                        1min 50g Fuggles granulat 5,8%aa

                        20L 18Blg (mniej więcej, bo przesunęła mi się skala w areometrze ) zadane drożdżami US-05

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
                          60min 100g Northern Brewer granulat 10%aa
                          O shit! Będzie trochę goryczkowe...

                          Comment

                          • jaozyrys
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 154

                            #43
                            No, to jest właśnie to co chcę poczuć Zainspirowałem się przepisem Sister Star of the Sun (http://www.realbeer.com/hops/sister.html), który woła o podobne ilości chmielu Chinook

                            Comment

                            • jaozyrys
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.10
                              • 154

                              #44
                              Warka nr 15 Saison
                              przepis wzorowany na zwycięskim przepisie Dori, dostosowane do posiadanych surowców

                              zasyp:
                              3,10 kg pilzneńskiego
                              0,88 kg wiedeńskiego
                              0,77 kg pszenicznego
                              0,23 kg cara 20EBC
                              0,20 kg special B
                              0,15 kg kukurydzy w płatkach

                              zacieranie:
                              kilka ml kwasu mlekowego
                              64C 60min
                              72C 10min

                              gotowanie:
                              65' 30g marynka granulat 6%aa
                              20' 20g saaz granulat 3,4%aa
                              15' 20g curacao
                              05' 10g saaz granulat 3,4%aa
                              01' 200g fruktoza

                              szybkie chłodzenie i zadane małym starterem Wyest 3724 Saison
                              24L 15-16Blg, fermentacja w 22C

                              Comment

                              • jaozyrys
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.10
                                • 154

                                #45
                                Siekiera rozlana po 3 tyg. cichej ze 110g glukozy przy 4blg.

                                Saison zatrzymał mi się na burzliwej - po 10 dniach miał dalej 10blg. Zlałem go i ruszył - po kolejnych 20 dniach zeszło do 3blg, rozlane wczoraj ze 150g glukozy.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X