Nagazowanie było jak dla mnie super, chociaż dwie butelki hefe-weizena zrobiły buumm Smakowo obydwa pszeniczniaki były w miarę, chociaż zdecydowanie za mało aromatyczne, przez co za bardzo wybijała się ta lekka kwaskowatość.. Mimo to entuzjastów nie brakowało i do dzisiaj została mi tylko ostatnia butelka..
W piwnicy niecierpliwie czekają już świeżutkie słody z CP, warzenie planowane na środę, póki co napiszę jaki będzie zasyp, może coś poprawić?
Warka nr 5 - Oatmeal Stout
2,8kg pilzneński
0,9kg monachijski
0,7kg owsiany
0,4kg karmel ciemny Strzegom
0,4kg jęczmień palony
0,15kg pszeniczny czekoladowy
łyżeczka gipsu
razem 5,3kg zamierzona, gęstość końcowa: 13Bg
chmielenie: 40g szyszek Marynki 60'
Warka nr 6 Pale Ale
2,2kg pilzneński
1,4kg monachijski
1kg pale ale
0,2kg Cara-Crystal
0,13kg zakwaszający
łyżeczka gipsu
razem 5,1kg, zamierzona gęstość końcowa 12Blg
gotowanie:
Marynka szyszki 45g 60'
Lubelski granulat 25g 20'
mech irlandzki 4g 10'
Lubelski granulat 25g 3'
drożdże w obu wypadkach US-04
W piwnicy niecierpliwie czekają już świeżutkie słody z CP, warzenie planowane na środę, póki co napiszę jaki będzie zasyp, może coś poprawić?
Warka nr 5 - Oatmeal Stout
2,8kg pilzneński
0,9kg monachijski
0,7kg owsiany
0,4kg karmel ciemny Strzegom
0,4kg jęczmień palony
0,15kg pszeniczny czekoladowy
łyżeczka gipsu
razem 5,3kg zamierzona, gęstość końcowa: 13Bg
chmielenie: 40g szyszek Marynki 60'
Warka nr 6 Pale Ale
2,2kg pilzneński
1,4kg monachijski
1kg pale ale
0,2kg Cara-Crystal
0,13kg zakwaszający
łyżeczka gipsu
razem 5,1kg, zamierzona gęstość końcowa 12Blg
gotowanie:
Marynka szyszki 45g 60'
Lubelski granulat 25g 20'
mech irlandzki 4g 10'
Lubelski granulat 25g 3'
drożdże w obu wypadkach US-04
Comment