Browar Katamaran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaozyrys
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 154

    #46
    Warka nr 16 Witbier

    zasyp:
    2,0kg słód pilzneński
    1,5kg słód pszeniczny
    0,8kg płatki pszenne
    0,5kg płatki owsiane
    0,4kg płatki jęczmienne

    zacieranie (z dodatkiem kwasu mlekowego):
    55C 30', w tym czasie skleikowane płatki w 70C; podgrzane do 80C i dodane
    62C 60'
    podgrzanie do 74C i filtracja

    gotowanie (70'):
    60' 35g lubelskiego (zleżała szyszka)
    15' 7g kolendry, 10g curacao
    10' 10g Hallertau Tradition (granulat)
    5' 7g kolendry, 10g curacao, 20g skórki słodkiej pomarańczy

    25L 11,5Blg zadane Brewferm Blanche, fermentacja w 23C


    Mój nowy areometr mówi, że stary mylił się aż o 8 blg To znaczy, że gęstości dwóch ostatnich warek są większe niż podałem o 2-3 blg...

    Comment

    • jaozyrys
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 154

      #47
      Po długich kombinacjach i poszukiwaniach udało mi się uzyskać dostęp do lodówki kolegi na potrzeby fermentacji A zatem - czas na pierwszego dolniaka.

      Warka nr 17 Pils

      zasyp:
      5,3kg pilzneński
      0,25kg karmel 20EBC

      zacieranie:
      55C 10min
      62C 40min, w tym czasie dekokt:
      -72C 10min
      -gotowanie 20min
      72C 30min

      gotowanie:
      60min 25g Marynka (granulat)
      30min 15g Marynka (granulat)
      15min 30g Saaz (granulat)
      0min 30g Saaz (granulat)

      25L 12,5blg zadane W-34/70, fermentacja w 10C

      Comment

      • jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

        #48
        Wit rozlany ze 180g glukozy bez cichej. Degustacja przewidywana na sylwestra

        Podsumowanie roku 2010: uwarzyłem 11 piw o łącznej objętości 261L, co daje ogólny dorobek 398L

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi


          Mój nowy areometr mówi, że stary mylił się aż o 8 blg To znaczy, że gęstości dwóch ostatnich warek są większe niż podałem o 2-3 blg...
          Sprawdzenie na wodzie poprawności wskazań to podstawa. U mnie papierek wewnątrz rurki był źle wsunięty przez chińskich tandeciarzy i przekłamywał mi pomiędzy (minus) 4 a 5 Blg. Trzymam go jako awaryjny przyrząd gdybym stukł ten, którego aktualnie używam.

          Troche tego nie rozumiem, róznica o 8 Blg, a większe tylko o 2-3Blg?

          Comment

          • jaozyrys
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 154

            #50
            Kiedy sprawdzałem ten przesunięty na wodzie, zmierzyłem linijką różnicę wskazań i wychodziło ok. -5Blg, taką brałem potem poprawkę (przy dwóch warkach). Widocznie pomiar był mało dokładny przez załamanie światła. Nowy wskazuje 0 w wodzie. Różnicę -8 stwierdziłem przez wizualne porównanie przesunięcia papierków ze skalą. Potem jednak porównałem pomiary na roztworze cukru i było -4Blg, więc w sumie ok.
            Last edited by jaozyrys; 2010-12-19, 16:51.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #51
              Pewnikiem była to ta sama seria balingometrow...

              Comment

              • jaozyrys
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 154

                #52
                Zastanawiam się jaką strategię przyjąć dla fermentacji mojego pilsa. Skoro jest możliwość lagerowania w tej lodówce, to żal nie skorzystać...

                3 tygodnie burzliwej w 10*C
                2 tygodnie cichej w ??*C
                rozlew i refermentacja w 12*C przez 2 tygodnie
                kontrola nagazowania
                lagerowanie ok. 1*C przez 1-6miesięcy

                To taki zarys, ale...
                1. Może zamiast cichej przedłużyć burzliwą do 4 tygodni? 3 tyg. i tak musi postać ze względu na ferie.
                2. Czy może lepiej jest lagerować w fermentatorze przez miesiąc, potem rozlać i refermentować ze świeżymi drożdżami?
                3. Jak długo prawdopodobnie to powinno leżakować przy takich temperaturach?
                Last edited by jaozyrys; 2010-12-23, 21:05.

                Comment

                • jaozyrys
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 154

                  #53
                  Warka nr 18 Witbier

                  Powtórzenie warki 16, skróciłem przerwę białkową, bo kiepsko było z pianą. 21L 11blg


                  Pils rozlany 11.01 ze 110g glukozy, refermentuje w 13C; gdzieś za tydzień sprawdzę nagazowanie i zmniejszę temp. do 0C.

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #54
                    Wydaje mi się, że stosowanie przerw białkowych jest zbyteczne... Mocna piana to zaleta

                    Jutro będe warzyl swojego pierwszego Witbiera (pszenicy w zasypie 50%), ale myślę przeprowadzić bardzo proste zacieranie: 65st.C /1godz i 72st.C/1 godz.

                    Comment

                    • jaozyrys
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 154

                      #55
                      W niektórych piwach bez przerwy białkowej i mchu irlandzkiego (np. w Saisonie) piany mam tak dużo, że utrudnia nalewanie - wypełnia pół kufla i musi opaść. Myślę, że nie musisz aż tak długo trzymać w 72C, po tej pierwszej godzinie już prawdopodobnie będzie dobrze zatarte (w praktyce po podgrzaniu do ~74C przekładam już zacier do kadzi filtracyjnej, żeby już się ułożyło żłoże tak 10-15min i start filtracji)

                      Comment

                      • Robert13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.04
                        • 899

                        #56
                        Zatarłem jak napisałem, niby jest o godzinę dłużej, ale za to czekam krótko na filtracje właściwą,. Zazwyczaj po przelaniu do wiaderka z wężykiem od razu upuszczam 4 litry.
                        Wydaje mi się, że wówczas złoże układa sie ekspresowo , bo działa na nie nie tylko siła grawitacji ale i "podciśnienie" przepływu. Wiaderko stawiam wysoko i tuż obok gara stojącego na taborecie, tak że brzęczka leci od razu tam gdzie powinna się znaleźć.

                        Comment

                        • jaozyrys
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 154

                          #57
                          Warka nr 19 - Grodziskie

                          Zasyp:
                          3,25kg pszeniczny
                          1,75kg wędzony Steinbach
                          1,25kg pilzneński

                          Zacieranie:
                          62C 25min
                          73C 30min

                          Gotowanie:
                          60min 25g Northern Brewer 10%aa
                          10min 40g Mount Hood 4,3%aa i chmiel irlandzki

                          ok. 45L 8Blg zadane S-33, fermentacja w 19C

                          Comment

                          • jaozyrys
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 154

                            #58
                            Warka nr 20 - Witbier (warzone 26 maja)

                            zasyp:
                            2,5kg pilzneński
                            2kg pszenica niesłodowana
                            0,5kg płatki owsiane błyskawiczne
                            0,25kg słód pszeniczny

                            zacieranie:
                            52C 10min
                            62C 60min
                            72C 15min

                            gotowanie:
                            60' 37g lubelski szyszka
                            15' 15g Mt. Hood i połowa dodatków
                            5' druga połowa dodatków

                            dodatki: 15g kolendry, 20g kandyzowanego imbiru, 90g świeżych skórek bez albedo (3 pomarańcze i 2 grejpfruty)

                            25L 11,5Blg zadane S-33, fermentacja w 21C.
                            rozlew będzie w piątek bez cichej.
                            połowa grodziskiego rozlana bez cichej ze 190g sacharozy. reszta będzie po 2 tyg.

                            Comment

                            • jaozyrys
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.10
                              • 154

                              #59
                              Warka nr 21 Koźlak (22.06)

                              zasyp:
                              4,62kg monachijski
                              2,64kg pilzneński
                              0,33kg caramunich III
                              0,33kg carared
                              0,20kg caraaroma

                              zacieranie:
                              52C 15min
                              62C 25min
                              odebranie dekoktu (1/3): 72C 15min+gotowanie 20min
                              72C 25min

                              gotowanie (90'):
                              60' 40g Marynka
                              15' 20g Mt. Hood
                              5' mech irlandzki

                              zadane 2L starterem Munich Lager, uzyskano 29L 17Blg. Fermentacja w 11C, cicha 8C.


                              W związku z wyjazdem do Hiszpanii czeka mnie teraz ponad rok przerwy w warzeniu... Ale liczę na to, że sprzęt się nie będzie kurzył, bo zdążyłem wyszkolić kilkoro piwowarów

                              A gdyby kogoś interesowało co wyszło z mojej Siekiery (tego chmielowego demona):
                              na początku była koszmarna, tj. na upartego pijalna, ale skrajnie niezharmonizowana i z dziwnym nieprzyjemnym zapachem (podejrzewam że pochodził od chmielu). Bardzo mocna - 9%? Można powiedzieć piwny koncentrat. Za to przeszła niesamowitą przemianę po 6 miesiącach leżakowania - myślałem, że pomyliłem butelki... Wyszło piwo mocne (w końcu miało ze 20Blg), ze sporą dominacją chmielu nad słodem ale bez wykręcania, alkoholu w smaku nie czuć wcale, za to w głowie szumi potężnie. Co najdziwniejsze, smakowało dziewczynom! Nie wiem czy to kiedyś powtórzę, wolę zwykłe IPA, ale wyszła niezła piwna ciekawostka.

                              Aha, i świeże skórki do wita są super!

                              Comment

                              • jaozyrys
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.10
                                • 154

                                #60
                                Warka nr 22 Amerykańskie pszeniczne (20.09)

                                zasyp:
                                2,6kg pale ale
                                2,6kg pszeniczny

                                zacieranie:
                                67C 60min

                                gotowanie:
                                60' 20g Northern Brewer
                                15' 33g Cascade

                                Drożdże US-05

                                26L 11Blg

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X