Warka nr 16 Witbier
zasyp:
2,0kg słód pilzneński
1,5kg słód pszeniczny
0,8kg płatki pszenne
0,5kg płatki owsiane
0,4kg płatki jęczmienne
zacieranie (z dodatkiem kwasu mlekowego):
55C 30', w tym czasie skleikowane płatki w 70C; podgrzane do 80C i dodane
62C 60'
podgrzanie do 74C i filtracja
gotowanie (70'):
60' 35g lubelskiego (zleżała szyszka)
15' 7g kolendry, 10g curacao
10' 10g Hallertau Tradition (granulat)
5' 7g kolendry, 10g curacao, 20g skórki słodkiej pomarańczy
25L 11,5Blg zadane Brewferm Blanche, fermentacja w 23C
Mój nowy areometr mówi, że stary mylił się aż o 8 blg To znaczy, że gęstości dwóch ostatnich warek są większe niż podałem o 2-3 blg...
zasyp:
2,0kg słód pilzneński
1,5kg słód pszeniczny
0,8kg płatki pszenne
0,5kg płatki owsiane
0,4kg płatki jęczmienne
zacieranie (z dodatkiem kwasu mlekowego):
55C 30', w tym czasie skleikowane płatki w 70C; podgrzane do 80C i dodane
62C 60'
podgrzanie do 74C i filtracja
gotowanie (70'):
60' 35g lubelskiego (zleżała szyszka)
15' 7g kolendry, 10g curacao
10' 10g Hallertau Tradition (granulat)
5' 7g kolendry, 10g curacao, 20g skórki słodkiej pomarańczy
25L 11,5Blg zadane Brewferm Blanche, fermentacja w 23C
Mój nowy areometr mówi, że stary mylił się aż o 8 blg To znaczy, że gęstości dwóch ostatnich warek są większe niż podałem o 2-3 blg...
Comment