Browar Katamaran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaozyrys
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.10
    • 154

    #76
    Warka nr 40 India Pale Ale

    Zasyp:
    6,00kg Pale Ale
    0,50kg Crystal 150EBC
    0,25kg Aromatic

    Zacieranie:
    67C 80min
    72C 10min
    ->76C
    Chmielenie:
    60' 40g Bravo + 20g Lubelski (symbolicznie, z własnego zbioru)
    10' 45g Cascade + 45g Citra

    będzie na zimno jeszcze.

    19L brzeczki 14blg i 9L brzeczki 16blg. Drożdże US WEST COAST M44 Mangrove Jack's.

    Comment

    • jaozyrys
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.10
      • 154

      #77
      Warka nr 41 Hefe-Weizen

      Zasyp:

      3,0kg pszeniczny
      2,5kg pilzneński
      0,3kg bursztynowy 70EBC

      Zacieranie:

      45C 30min
      62C 30min
      72C 40min
      --> 80C

      Gotowanie:
      70' 20g marynka szyszka własna

      ok. 28L (?) 12blg, drożdże: Mangrove Jack's M20, temp. 21C

      Comment

      • jaozyrys
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.10
        • 154

        #78
        Warka nr 42 Wry Smile (Rye India Pale Ale)

        Zasyp:
        10,0 kg Pale Ale
        3,00 kg żytni
        0,72 kg karmelowy 70EBC
        0,53 kg Crystal 150EBC
        0,50 kg carapils
        0,50 kg płatki pszeniczne

        Zacieranie (na 2 gary):
        55C 30min (kiedy jeszcze kończyłem śrutowanie ostanich 6kg)
        68C 90min
        73C 15min
        ->78C

        Filtracja (na 2 wiadra) bardzo wolno szła, często sie zatykało.

        Chmielenie:
        FWH 30g Mt. Hood
        60' 30g Columbus + rozmrożony chmiel zebrany po ostatnim chmieleniu na zimno: 30g Citra i 30g Cascade w przeliczeniu na suchy granulat)
        30' 30g Mt. Hood
        01' 90g Mt. Hood
        na zimno: 60g Columbus

        Nie zmieściło się do jednego gara, więc 6L gotowało się osobno, bez chmielu, 30min. Chyba nie będzie z tego dużych wad.

        45L brzeczki 17blg zadane 2 paczkami uwodnionych Safale US-05.
        Last edited by jaozyrys; 2015-03-12, 22:01.

        Comment

        • jaozyrys
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.10
          • 154

          #79
          Minął rok od ostatniego wpisu... No to wracamy z hektolitrem:

          Warka nr 43 Ananas in the box (Witbier)

          4,50kg Heidelberg
          1,13kg pszeniczny
          2,25kg pszenica
          0,45kg płatki owsiane

          Zacieranie
          63C 75min
          72C 15min

          Gotowanie:
          60' 70g lubelski
          flameout 30g kolendry, 30g curaçao (chwilowy brak chłodnicy)

          Drożdże: Mangrove Jack's Belgian Wit, 35 litrów 11 blg


          Warka nr 44 Kawa na ławę (Dark Ale)

          Piwo z resztek zachomikowanych surowców.

          2,50kg pale ale Strzegom
          0,50kg diastatyczny
          0,50kg Briess Victory
          0,50kg Briess Blackprinz
          0,50kg kasza gryczana biała (grubo zmielona, skleikowana)
          0,25kg karmelowy jasny Strzegom

          Zacieranie:
          62C 30min
          72C 120min (no nie chciało się szybciej zatrzeć, może to ta kasza, a może stare słody)

          Gotowanie
          60' 50g mieszanki szyszki z działki (lubelski, sybilla, marynka - pędy się poplątały)
          5' 50g mieszanki szyszki z działki

          Drożdże: Mangrove Jack's Newcastle Dark Ale, 20 litrów 13 blg

          Po tygodniu zeszło do 7blg. Dopiero po miesiącu do 2blg. 5 litrów rozlałem normalnie i stwierdziłem, że można to jakoś urozmaicić. Do pozostałych 15L dodałem dziesięciominutowy napar z 50g kawy, 8g kolendry i 150g ksylitolu.


          Warka nr 45 Dead Pony Club (Session West Coast IPA)

          5,00kg Pale Ale Maris Otter
          1,70kg Pale Ale Strzegom
          1,50kg Caramalt
          0,46kg Crystal 150EBC

          Zacieranie
          62C 75min
          72C 15min

          Gotowanie
          60' 12g Simcoe + 12g Citra, gips
          30' 12g Simcoe + 12g Citra
          15' mech irlandzki
          dry 120g Simcoe + 180g Citra + 150g Mosaic

          Drożdże: US-05, obj. 45 litrów 10 blg

          Warzenie rozbite na 2 dni, z przygodami (utrata termometru), drugi fermentator zadałem pianą z pierwszego.

          Warka nr 46 Escalada Deportiva (Extra Special Bitter)

          5,00kg Pale Ale Optima
          0,95kg Pale Ale Strzegom
          0,36kg Karmelowy jasny Strzegom
          0,04kg Crystal 150EBC

          Zacieranie
          65C 60min
          72C 15min

          60' 50g mieszanki szyszki z działki (oryginalnie 50g EKG), gips
          25' 36g East Kent Goldings
          15' mech irlandzki
          5' 36g East Kent Goldings
          dry 28g East Kent Goldings (3 dni)

          Drożdże: Mangrove Jack's Burton Union, 25 litrów 14 blg

          Comment

          • jaozyrys
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.10
            • 154

            #80
            25.03.2016

            Warka nr 47 Dunkelweizen

            2,00kg pszeniczny
            1,50kg wiedeński strzegom
            0,24kg karmelowy jasny strzegom
            0,19kg czekoladowy 1200EBC
            0,05kg brown
            0,05kg pale chocolate

            Zacieranie:
            44C 15'
            53C 10'
            63C 30'
            73C 30'

            Gotowanie:
            60' 20g szyszki z działki

            Drożdże Fermentum Mobile Pszeniczny Łan, 20 litrów 11blg


            Warka nr 48 Witbier

            3,0kg pilzneński strzegom
            1,5kg pszenica
            1,0kg kasza manna
            0,5kg płatki owsiane górskie
            0,5kg słód diastatyczny

            Zacieranie:
            53C 20' - w tym czasie skleikowanie niesłodowanych i na koniec połączenie
            63C 60'
            73C 30' (tak wyszło, ale próba jodowa już od początku negatywna)

            Gotowanie:
            60' 25g szyszki z działki
            15' 10g kolendry i curacao
            10' świeża skórka z jednej pomarańczy i grejpfruta
            5' 10g kolendry i curacao

            Poszło na dwumiesięcznej gęstwie Mangrove Jack's Belgian Wit, jakieś 30L 11blg (HGB)


            ESB zabutelkowane z 6g glukozy na litr. DPC też zacząłem butelkować (8g/l), ale Emily się połamała... Czyli co 600 litrów nowa kapslownica, może sobie jakąś stołową poskładam.

            Comment

            • jaozyrys
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.10
              • 154

              #81
              Warka nr 49 Weizenbock
              powtórka warki 47+ 250g kaszy manny, 13 litrów 17blg

              Warka nr 50 Pale Ale


              Słód Pilzneński 3,1kg
              Słód Pale Ale 1,9kg
              Słód Crystal 30 0,4kg

              Chmiel Magnum 13g
              Chmiel Mandarina Bavaria 125g
              25L 12 blg na US-05

              Warka nr 51 Smoked Russian Imperial Stout RIS


              Słód Pale ale 7,5kg?
              Słód Wędzony castlemalting 2,5 kg
              Słód Czekoladowy 0,4kg
              Słód Brown 0,4kg
              Słód Pale chocolate 0,4kg
              Płatki jęczmienne 0,4kg
              Jęczmień palony 0,5kg
              kasza manna 0,3kg

              Zacieranie:
              20min przerwy białkowej
              60min fantazyjnego zacierania z dekokcją jednowarową, z nastawieniem na ciągłe grzanie
              20min przerwy dekstrynowej

              Filtracja raz stanęła - podgrzałem do 80C i ruszyło. W sumie cały proces zajął 5,5 h.

              Gotowanie:
              60min 50g starego Target 9%aa, 140g brutto mrożonki z chmielu odzyskanego po chmieleniu na zimno DPC
              1min 60g starego EKG

              21 litrów 24blg - gęstwa z ESB. MJ burton union
              7 litrów 12blg - nachmielone EKG i gęstwa z weizena.
              Fermentacja w piwnicy.


              Warka nr 52 Session IPA

              6,4kg pale ale
              0,6kg karmelowy jasny

              40 litrów 10blg, drożdze MJ west coast

              50g szyszki magnum 2013 z zamrażarki na 70min
              100g simcoe na zimno
              połowa będzie zadana Beersel Brettanomyces Blend THE YEAST BAY

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23933

                #82
                Coś zauważalnego daje dodatek kaszy manny?
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • jaozyrys
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 154

                  #83
                  Nie, dałem do podbicia ekstraktu. Ale okazuje się, że rzeczywiście można całkowicie zastąpić pszenicę niesłodowaną w witbierze kaszą manną.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23933

                    #84
                    Dzięki. Kleikujesz oddzielnie czy wrzucasz razem ze słodami?
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • jaozyrys
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 154

                      #85
                      Kleikuję osobno i staram się tak trafić z objętością, żeby po zmieszaniu ustaliła mi się temperatura odpowiednia do danej przerwy (np. słody są na białkowej, a po zmieszaniu jest 63C).

                      No i notka:
                      Do 10L RISa sypnąłem 30g płatków z beczki po bourbonie. Do 20L session IPA dałem tych dzikusów, druga połowa już rozlana. Zostawiam na 3 tygodnie i zobaczymy jak wrócę co wyszło.

                      Comment

                      • jaozyrys
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.10
                        • 154

                        #86
                        Oj spora przerwa się zrobiła. Z RISa spiłem już ostatnie butelki (18 miesięcy od warzenia) - lekka wędzonka świetnie się ułożyła z płatkami dębowymi i resztą. Również IPA z dzikusami to było jedno z lepszych piw - jedyna wada to nieco zniechęcający biały nalot na powierzchni widoczny w butelkach (ale przy wstrząśnięciu większość opada na dno). Butelki trzeba potem wyrzucić albo porządnie zdezynfekować, bo dzikusy zainfekują kolejne piwo, co może skutkować granatem. W zeszłym roku uwarzyłem jeszcze Norwegian Farmhouse Ale (warka 53) z zestawu TB, ale nie podszedł mi ten styl zupełnie.

                        Ruszamy ponownie z warzeniem, choć nie bez kłopotów:

                        Warka nr 54 - witbier

                        3,0 kg słód heidelberg
                        1,2 kg kaszy manny
                        0,5 kg pszenicy niesłodowanej
                        0,5 kg płatków orkiszowych
                        0,4 kg płatków owsianych

                        Zacieranie z kwasem mlekowym:
                        kleikowanie 10'
                        55C 15'
                        63C 60'
                        73C 30'

                        Gotowanie:
                        60' 20g szyszki z działki
                        5' 20g kwiatów jaśminu, 20g kolendry, 20g aframonu madagaskarskiego

                        18L brzeczki 11 blg zadane drożdżami mangrove jack's witbier w 24 C.

                        Słaba wydajność, bo filtracja kiepsko poszła. Mimo kilkukrotnego podgrzewania zacieru i płukania filtra nie mogłem doprowadzić filtracji do końca. Obwiniam kaszę. Zrezygnowałem też ze skórek owoców, żeby dać się wykazać użytym przyprawom, ale na razie efekt nie jest powalający. Być może dodam na cichej trochę skórek lub owocowego chmielu.

                        Comment

                        • jaozyrys
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.10
                          • 154

                          #87
                          Warka nr 55 Coffee Stout

                          Zasyp wg receptury Scooby Brew

                          Zacieranie 67C 80 min (ciemne słody na ostatnie 10 min) -> 78C

                          Gotowanie 70min
                          60 min 25g Northdown + 10g Willamette
                          10 mn 40g Willamette

                          10L 17,0 blg
                          21L 13,5 blg zadane US-05

                          Przy rozlewie 10L lżejszego będzie dosłodzone 500g laktozy. Dla pogłębienia koloru warzyłem przy polskim black metalu.

                          Comment

                          • jaozyrys
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2008.10
                            • 154

                            #88
                            Warka nr 56 Eureka Single Hop West Coast APA
                            3kg Pale Ale zacierane w 67C-73C-78C
                            60min 10g Eureka
                            60g na zimno
                            15L 11blg zadane FM Kalifornijska gorączka


                            Warka nr 57 Witbier weselny
                            2,50kg Heidelberg
                            1,25kg Pszenica
                            0,63kg Pszeniczny
                            0,25kg Płatki owsiane

                            pszenica kleikowana 5min
                            52C 20min
                            63C 60min
                            73C 20min
                            78C

                            chmielenie
                            60min 40g Lubelski
                            10 min 20g kolendry + 20g curacao + skórka z jednego świeżego grejpfruta

                            25L 11blg zadane FM Białe walonki

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X