Przy kolejnej warce, już 6, postanowiłem się pochwalić warzeniem. Wcześniej robiłem pierwszą, drugą oraz czwartą warkę korzystając z ekstraktów słodowych. Akademicka kuchenka elekryczna nie pozwalała na nic większego, pozostawało gotować cztery razy po 5L wody. Jedyna próba z zacieraniem, to była malutka warka nr3. Bez większości sprzętu, tzn wagi, chmielona "na oko" wyszła nieco przechmielona. Nie zraziłem się jednak i tak oto kontynuuje warzenie, już po przeprowadzce do miejsca, gdzie kuchnia wydaje się być bardziej odpowiednią do warzenia piwa.
Warka nr 6
Chciałem zrobić coś ala Hefe-Weizen, jako zasypu użyłem:
2,5kg słodu pszenicznego
2 kg słodu pilzneńskiego
wrzuciłem je do 12L wody o temp. 45st. C
Zacieranie wg. Pana Mateusza Pająka ("Znakomite piwa..."):
42st.C - 30 minut
64st.C - 30 minut
73st.C - 30 minut
Z filtracją się troche zeszło, jakoś tak inne rzeczy okazało się że trzeba w trakcie robić. Uzyskałem około 25L brzeczki 11Blg. Nie mierzyłem, ile wtedy miała stopni, ale chyba coś około 40-50.
Chmielenie:
15g granulatu Lubelskiego przez 60 minut.
Po chmieleniu pozostało mi 18,5 L brzeczki o Blg ~15,8. W garnku został około litr osadów.
Po schłodzeniu zadałem drożdzami WB-06. Zastanawiam się, czy można w tej chwili dolać około 5L, żeby osiągnąć stężenie ~12 Blg. Oczywiście schłodzonej gotowanej wody. Przed dodaniem dorżdzy chyba nie ma problemu, ale teraz?
Próbuję też znaleźć wzór na wydajność warzelni, jeśli ktoś by miał pod ręką, będę wdzięczny za jego podanie.
Warka nr 6
Chciałem zrobić coś ala Hefe-Weizen, jako zasypu użyłem:
2,5kg słodu pszenicznego
2 kg słodu pilzneńskiego
wrzuciłem je do 12L wody o temp. 45st. C
Zacieranie wg. Pana Mateusza Pająka ("Znakomite piwa..."):
42st.C - 30 minut
64st.C - 30 minut
73st.C - 30 minut
Z filtracją się troche zeszło, jakoś tak inne rzeczy okazało się że trzeba w trakcie robić. Uzyskałem około 25L brzeczki 11Blg. Nie mierzyłem, ile wtedy miała stopni, ale chyba coś około 40-50.
Chmielenie:
15g granulatu Lubelskiego przez 60 minut.
Po chmieleniu pozostało mi 18,5 L brzeczki o Blg ~15,8. W garnku został około litr osadów.
Po schłodzeniu zadałem drożdzami WB-06. Zastanawiam się, czy można w tej chwili dolać około 5L, żeby osiągnąć stężenie ~12 Blg. Oczywiście schłodzonej gotowanej wody. Przed dodaniem dorżdzy chyba nie ma problemu, ale teraz?
Próbuję też znaleźć wzór na wydajność warzelni, jeśli ktoś by miał pod ręką, będę wdzięczny za jego podanie.
Comment