Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka
Wyświetlenie odpowiedzi
browar leśny w Sobótce - pierwsze kroki
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka Wyświetlenie odpowiedzisprawdzam przy okazji każdego zejścia do piwnicy, dziś to było chyba 5 razy. A jak jestem w domu to nasłuchuję czy się tam na dole nic nie dzieje
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziTo może zainstaluj w piwnicy kamerę ?
byłem w Sobótce w piątek i też nie słyszałem wybuchów !!!Last edited by macas; 2009-05-25, 19:12.Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziPrecz, łajdaki !!!
Gramofonomanka jest pod moją osobistą opieką!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziTo może zainstaluj w piwnicy kamerę ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzikoniecznie w szkło odpornej klatce
byłem w Sobótce w piątek i też nie słyszałem wybuchów !!!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziHmmmm....?
tee hee!
Comment
-
-
aj, zapomniałam o najważniejszym!
pierwsza butelka została kontrolnie otwarta, piwko barwę ma ciemno złotą, mętną, jest dość gorzkie, ale nie aż tak jak pilsner urquell, pieni się ładnie, ale nie zostawia piany na szkle, w smaku dobre, jak dla mnie troszkę za bardzo drożdżowe. Ogólnie, jak na pierwszy raz jestem na tak
tylko coś mi nie chciał pomiar blg wyjść. Najpierw kiwało się w okolicy 10, a potem opadło do 5.. Następna próba przy następnej butelce ;]tee hee!
Comment
-
-
Gotowe piwo? Miało 10 blg??
Generalnie pomiar może być zafałszowany przez przyklejające się do balingometru pęcherzyki CO2. Ale 10blg?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziGotowe piwo? Miało 10 blg??
Generalnie pomiar może być zafałszowany przez przyklejające się do balingometru pęcherzyki CO2. Ale 10blg?tee hee!
Comment
-
-
dobra tajemnica wyjaśniona, tamtą butelkę niosłam do sąsiadów i mimo że to blisko, chyba po drodze jakoś nią wstrząsnęłam bo otworzyłam drugą butelkę, już w domu i oto co mi wyszło:
przede wszystkim 3 blg
po drugie brak piany ;/
po trzecie piwo jest ciemno złote, wpada w rudy
jest gorzkie, ale nie czuć drożdży więc tam pewnie naruszyłam osad i stąd tamta mętność
tarta też gotowa
idę spać z uczuciem spełnieniatee hee!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziHmmmm....?Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka Wyświetlenie odpowiedzi*trzeba
btw. przeprosim że tak długo nie zaglądałam, ale sesja goni...
Zreszta- nie ta, to nastepnaPopieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
wielki powrót?
no nie było mnie długo bo dużo się działo, czasu na warzenie brakło ... poprzednie piwko już wyszło, było pyszne, z każdym dniem lepsze a teraz już druga warka podlega fermentacji w butelkach.
To także był brew-kit, ten wygrany: Coopers Real Ale ze słodem WES-u, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie bo jak butelkowałam to tyle komarów się zleciało, że mam pewne obawy czy się jakiś nie utopił w butelce. Z powodu tego 'zakomarzenia' i wysokiej temperatury muszę chyba zawiesić działalność do września, bo w piwnicy teraz jest ciągle ok 25 stopni, a nie wiem czy to nie za wysoko dla piwka.
Ale plany są ;]
mam zamiar zrobić jeszcze jedno piwo z brew-kita i wymieszać je z miodem najpewniej lipowym. Muszę tylko rozważyć ilość dodanego miodu. Czy kilogram miodu na 20l piwa to nie będzie za dużo? [jeśli lubię słodko, ale bez przesady ;]
a następnie rozpocznę kolejny etap wtajemniczenia i spreparuję PALE ALE z ekstraktów słodowych, chmielu i drożdży
oto przepis (pewnie znany, bo z książki Ziemowita Fałata "Wszystko o piwie"):
-3.8kg słodu pilzneńskiego
-0.2kg słodu karmelowego jasnego
-30g chmielu goryczkowego
-25g chmielu aromatyzowanego
-11.5g drożdży górnej fermentacji
-opcjonalnie 5g gipsu (jak rozumiem do utwardzenia wody, ale moja jest 'mega' twarda więc chyba to będzie zbędne)tee hee!
Comment
-
Comment