browar leśny w Sobótce - pierwsze kroki

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka Wyświetlenie odpowiedzi
    ... bo w piwnicy teraz jest ciągle ok 25 stopni, a nie wiem czy to nie za wysoko dla piwka....
    Do leżenia za wysoka.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramofonomanka Wyświetlenie odpowiedzi
    ... Muszę tylko rozważyć ilość dodanego miodu. Czy kilogram miodu na 20l piwa to nie będzie za dużo? [jeśli lubię słodko, ale bez przesady ;] ...
    Ilość dodanego miodu ma niewiele do rzeczy. cAły cukier, zawarty w miodzie, przefermentuje. Nie doda słodkości, tylko alkoholu.

... opcjonalnie 5g gipsu (jak rozumiem do utwardzenia wody, ale moja jest 'mega' twarda więc chyba to będzie zbędne)...
    Zależy, czy masz twardą węglanowo, czy siarczanowo. Jak chcesz mieć piwo angielskie, to powinnaś zwiększyć nie tylko twardość siarczanową, ale i magnezową.

Comment

• gramofonomanka
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.04
      • 47

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      Zależy, czy masz twardą węglanowo, czy siarczanowo. Jak chcesz mieć piwo angielskie, to powinnaś zwiększyć nie tylko twardość siarczanową, ale i magnezową.
      o, dzięki za szybką odpowiedź, no cóż muszę zacisnąć zęby i czekać do września...

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi

Ilość dodanego miodu ma niewiele do rzeczy. cAły cukier, zawarty w miodzie, przefermentuje. Nie doda słodkości, tylko alkoholu.
      I see... zaraz będę zgłębiać temat na forum ;]
      tee hee!

Comment

• gramofonomanka
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.04
        • 47

spróbujmy jeszcze raz!

No tak, jako że mam jutro czas postanowiłam znów spróbować zrobić coś z tym co tu mam, skorzystam z rady Sety bo nie byłam na browarnianych zakupach:

4300g s. pilzneńskiego
        200g s. karmelowego
        50g chmielu aromatyzowanego w granulacie (czy to nie za dużo?)
        drożdże górnej fermentacji safale s-04, 11.5g
        glukoza

Zacieranie: po 30 min w 62 stopniach i 72 st. [czy zacier powinien być gęsty- np. 2.5litra wody?]

Chmielenie: [może tak jak w tym felernym przepisie?] 15g na początku, 15g 30 min przed końcem gotowania i reszta 5 min przed końcem gotowania

fermentacja: w ok 20 stopniach, glukozę będę dodawać do butelek

(proszę o poprawki, uwagi i przewidywania, jeśli ma wyjść z tego syf to wolę dokupić produkty i zrobić Pale Ale jak zapowiadałam jeszcze przed wakacjami XD)
        tee hee!

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Chmiel aromatyczny.

Wody dajesz według wzoru: ilość słodu [kg] x 3-3,5= ilość wody do zacierania [l]
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Wody to tak z 12 -15 litrów, chmielu troszkę mało. Chcąc dać 40 gram w 0 minucie godzinnego gotowania oraz w 55 minucie (na aromat) 10 gram otrzymasz zaledwie 18,8 IBU co jest wartością dość małą. W granicach 30-40 IBU będzie piwo bardziej zrównoważone.
            Przydało by się z 40 gram marynki

Comment

• Seta
              • 2002.10
              • 6964

Nie słuchaj Marka! Dziewczyny nie lubią gorzkich piw...
              Ale rzeczywiście lepiej daj więcej chmielu na całą godzinę gotowania, a zrezygnuj z tego na 30 minut.
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• gramofonomanka
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.04
                • 47

czyli jednak czekają mnie najpierw zakupy XD wolę gorzkie
                tee hee!

Comment

• Seta
                  • 2002.10
                  • 6964

No jak chcesz... Ja bym robił - zawsze po doświadczeniu z tym piwem może Ci się nasunąć więcej tematów do kupienia - oszczędzisz na wysyłce.
                  Możesz całkiem zrezygnować z aromatu i dać całość na 60 minut (albo jeszcze lepiej 90). Możesz też dodać z 10g imbiru jeśli masz.
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• Seta
                    • 2002.10
                    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chcąc dać 40 gram w 0 minucie godzinnego gotowania oraz w 55 minucie (na aromat) 10 gram otrzymasz zaledwie 18,8 IBU co jest wartością dość małą. W granicach 30-40 IBU będzie piwo bardziej zrównoważone.
                    Jak żeś to wyliczył? Mi przy Twoim schemacie wychodzi IBU 25.

Comment

• gramofonomanka
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.04
                      • 47

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      No jak chcesz... Ja bym robił - zawsze po doświadczeniu z tym piwem może Ci się nasunąć więcej tematów do kupienia - oszczędzisz na wysyłce.
                      Możesz całkiem zrezygnować z aromatu i dać całość na 60 minut (albo jeszcze lepiej 90). Możesz też dodać z 10g imbiru jeśli masz.
                      hm. imbir rozumiem świeży starty? dodaje się pod koniec warzenia?
                      tee hee!

Comment

• Seta
                        • 2002.10
                        • 6964

Świeży oczywiście lepszy, ale do np. Zimowego dawałem ostatnio mielony - na ostatnie 10 minut GOTOWANIA-chmielenia (nie warzenia).

Comment

• fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

hm. imbir rozumiem świeży starty? dodaje się pod koniec warzenia?
                          No nie wiem...nie wiem ale nie dawał bym tego imbiru. Chmiel dałbym cały na godzinę, będzie Pani zadowolona a po degustacji przyjdzie czas na przemyślenia i udoskonalanie receptury pod własne preferencje.Toż to pierwsze piwo i nie będzie miało czasu na leżakowanie.
                          Last edited by fidoangel; 2009-10-26, 22:17.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• gramofonomanka
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.04
                            • 47

no dobra, zadecyduję w trakcie snu czy będę jutro robić zakupy czy już piwko ;]
                            a jeśli chodzi o imbir to pewnie rzucę monetą. Jestem okropnie niezdecydowana..
                            tee hee!

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Bez imbiru. Powinno wyjść łagodne ale, ten karmel przyciemni nieco, ale smakowo niewiele wniesie. A jak ale, to bez aromatu, cały chmiel na poaczątku gotowania.

Comment

• Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                oszczędzisz na wysyłce.
                                Jakiej wysyłce - odbiór we Wrocławiu

Nie napisałaś, jaki to słód karmelowy - są różne - podaj nazwę i słodownię lub EBC.
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X