Drawski Browar "Czarci Jar"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bomberr
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 5

    #1

    Drawski Browar "Czarci Jar"

    Witam braci piwowarów !!!

    W lutym bieżacego roku postanowiłem spróbować warzyć piwo w domu. Początki były obiecujące. Zakupiłem fermentator, balingometr i zaczełem od brew-kitów.
    Mile mnie zaskoczyło, że już za pierwszym razem moje piwo wyszło całkiem przyzwoite i było chwalonę przez znajomych.

    Jako, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, a raczej picia nabrałem chęci aby spróbować uwarzyć coś z własnym zacieraniem. Nie bardzo wiedziałem co i jak powinno wyglądać trochę czytałem w mojej książce pt. "Wino i piwo domowe moim hobby". Wtedy właśnie trafiłem na forum internetowe browar.biz. Kilka dni spędziłem na studiowaniu różnych działów: a to o sprzęcie, a to o metodach. Muszę przyznać że ta lektura tylko dodała mi pewności że trzeba próbować zacierać samemu.

    Aktualnie rozglądam się za niezbędnym sprzętem, a mianowicie:
    - garnkiem elektrycznym, do którego zamierzam dorobić mechanizm mieszadła i
    precyzyjnej kontoli temperatury, http://www.allegro.pl/item637075201_..._50c_150c.html
    - systemem filtrującym - prawdopodobnie zrobię z oplotu wężyka sanitarnego
    - system chłodzenia brzeczki - chodzi mi po głowie standardowa wężownica zanurzeniowa,
    zamierzam jednak opracować zamknięty obieg chłodzący z wymiennikiem ciepła
    - chłodziarka do fermentacji dolnej - mam już upatrzoną zepsuta zamrażarkę typu "Mors"
    do której chcę zaprojektować system kontroli i utrzymywania temperatury.

    Mam nadzieję, że nie zabraknie mi zapału. Chciałbym zacząć jednak od fermentacji górnej gdyż z tą mam już doświadczenie. I tu moja prośba może ktoś z was miałby przepis na niezbyt skomplikowane piwo górnej fermentacji, które byłoby dobre na początek. Jeżeli będą jakieś propozycję to będę wdzięczny.

    W miarę realizacji moich zamierzeń postaram się umieszczć kolejne wpisy.


    Pozdrowienia dla wszyskich piwowarów.

Related Topics

Collapse

  • Daray
    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
    Daray
    Dzień dobry,

    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
    2023-03-13, 20:01
  • etman
    Norweskie kveiki
    etman
    Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
    • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
    • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
    2025-02-11, 20:56
  • VidiBob
    Piana a brak wyraźnej fermentacji
    VidiBob
    Dzień dobry,
    zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
    2022-05-19, 14:36
  • RomaNzRumunii
    Kolsch temperatura fermentacji
    RomaNzRumunii
    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
    2023-11-25, 21:07
  • smir
    Oktoberfestbier temperatura fermentacji
    smir
    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    ...
    2021-05-24, 21:09
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...